5G ULTRA на А1 расте непрекъснато и вече е налична в над 75 населени места в България

Да, изграждането на 5G мрежа в България е предизвикателство. Особено на фона на продължаващите коментари и хейтове в интернет относно „падащи птици“, „безжично чипиране“ и „майнд контрол над човечеството“. Но да оставим комичните конспирации настрана и да видим кои са реалните плюсове на тази топ комуникационна технология и защо обещава толкова много промени и нови възможности. Още в началото на 2018 година А1 демонстрира възможностите на 5G технологията, а през ноември миналата година стартира реално работещата 5G мрежа на оператора. Инвестицията в нея продължава и до днес, като покритието се разраства непрекъснато и към момента е доста голямо – поддържат се всички основни населени места в България с над 10 000 жители (над 75 градове и курорти). Разбира се, покритието в столицата София е почти на 100% плътно, както и околните населени райони (Банкя, Радомир, Перник, Ботевград и т.н.). А през следващите години ще бъдат инвестирани общо цели 780 милиона лева в мрежата на оператора, което е наистина забележително като проект.

 

 

КАКВИ СА ПЛЮСОВЕТЕ НА 5G ТЕХНОЛОГИЯТА?

 

 

5G е наследник на 3G и 4G – най-новото и бързо поколение мобилни мрежи. Той изпраща голямото времезакъснение и загубата на данни в миналото, а супербързият трансфер на данни, тегленето, стриймингът, видеоразговорите и много други доскоро „тежки“ услуги вече се предлагат с лекота. Всъщност 5G мрежата на А1 е първата в страната, предлагаща пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи и работи с 5G честоти в спектъра от 3.6 GHz и 5G базови станции. А1 залага на скоростта и малкото времезакъснение при развитието на своята 5G мрежа и за разлика от останалите оператори на пазара се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600 MHz.

Телекомът започна да използва името 5G ULTRA в комуникацията си с клиенти, за да им помогне да разграничат технологията, която гарантира предимствата на истинската 5G мрежа. 5G ULTRA може да постига 10 пъти по-висока скорост спрямо топ скоростите на досегашната 4G/LTE мрежа. Така че може да гледате например 4К видеофилми с директен стрийминг, безжично, без никакво зацепване или забавяне заради буфериране на данните. При ползване на вече ежедневните видеочат приложения като Teams, Zoom и др. никога няма да усещате проблеми заради връзката. Скоростта при download на файлове с 5G пък достига над 1000 Mbps на открито – скорост, трудно постижима дори за кабелните мрежи в офиса. Освен това 5G технологията предлага много ниски стойности на латентност (времезакъснение) – критичен фактор за много приложения или гейминг. При 5G са нужни няколко милисекунди за отговор при мрежовата връзка. Ако сте геймър, това означава, че ще се наслаждавате не само на супер графика, но и на нисък лаг. Това е особено важно и в областта на медицината, защото позволява на лекарите да преглеждат и провеждат операции на пациенти от други страни и континенти. 5G има и потенциала за много ефективно дистанционно обучение, актуално днес. Редом с интерактивното обучение на ученици и студенти тепърва ще се появяват и ще стават възможни екстри като добавена реалност и виртуалните учители. Капацитетът на самата технология също вече е доста по-широк, като тя поддържа до цели 1 милион устройства на квадратен километър! Все повече умни устройства и смартфони поддържат и работят с 5G, а занапред този стандарт ще бъде масов. Предполагам вече знаете дали и вашият я поддържа, но ако не сте сигурни – това са всички варианти на iPhone 12, Samsung Galaxy S21/S20 Ultra, Samsung Galaxy Note 20 Ultra и още много модели на Samsung, Xiaomi, TCL, One Plus. Всички тях може да разгледате на сайта на А1.

 

 

НЕ САМО В ДВИЖЕНИЕ, НО И У ДОМА!

 

 

Условията, при които А1 предлага своя план за 5G връзка (Unlimited с 5G), са доста атрактивни. Топ офертата сред всички мобилни планове се нарича Unlimited Ultra. При нея само срещу 59.99 лв. на месец ще ви бъде осигурен неограничен трафик, неограничени минути за разговори, SMS и MMS, както и най-сладкото – неограничена скорост! От два месеца насам А1 предлага и 5G роуминг в Европа, с което се нарежда между малкото оператори в света, предлагащи подобна услуга. Достъпът до 5G роуминг не води до промяна в цената на плана, а по този начин абонатите ще могат да се възползват от неограничени мегабайти при скорости, достигащи над 1000 Mbps в районите, където има покритие с 5G.

Още по-якото е, че вече няма нужда да опасвате дома си с кабели и дори не се нуждаете от оптична свързаност, за да имате домашен интернет със скорост над 1 гигабит в секунда! А1 е първият български телеком, който пусна такава услуга, използваща мобилна 5G мрежа – Net Box Unlimited. Тя надгражда настоящата Net Box услуга, използваща 3G и 4G мрежи и предлагаща се до момента в три плана. Новият план Net Box Unlimited включва неограничени мегабайти на максимална скорост и се предлага за 49.99 лева на месец в комбинация със сателитна телевизия, а 5G устройството е включено в цената. Net Box Unlimited може да бъде закупен и като самостоятелна услуга за 70.99 лева месечно при двугодишен абонамент. Инсталирането ѝ в домашни условия е лесно и бързо и се извършва самостоятелно. Всичко, което трябва да направите, е да включите устройството на адреса, на който желаете да го ползвате, и да се свържете с интернет. Така или иначе всичко е описано в ръководството за инсталация и едва ли ще се нуждаете от специална помощ. За вас остава единствено да седнете удобно и да се насладите на светкавичната скорост на безжичната 5G връзка!

Снимка: shutterstock