Смартфоните замениха купчина устройства, които вече се помещават в топлата прегръдка на джобовете ни, но под формата на малък чип или софтуерна функция. Една от най-съществените жертви вероятно е камерата - магнетично устройство, което допреди малко повече от десетилетие беше скъпо, бавно, некачествено или всичко това в едно. Днес запечатването на кадри изисква оттренирано бръкване в джоб, насочване на телефон в желаната посока и мобилен интернет, с който да “проявим” снимките си в социалките. Всичко това е чудесно, но както във всеки друг аспект, някои устройства са по-добри от други и в следващите редове ще видим кои са шампионите на мобилната фотография.

Преди това обаче е хубаво да уточним нещо. Ако искате устройство, с което да запечатате важните моменти от живота си, по-добре оставете смартфона в джоба, снабдетете се с истински фотоапарат и се научете да го използвате. Качеството на мобилните камери е все по-добро, но джаджа с дебелина под сантиметър вероятно никога няма да внесе магията на големия обектив в кадрите ви. А все пак спомените ни са важни, нали?

New Year's Eve Preparations Times Square by Anthony Quintano on Flickr

iPhone 6 Plus

Технически погледнато, Apple е зловещо назад със скромната си 8 MP камера, която на теория би трябвало да се срамува от Android конкурентите си. Истината обаче е тъкмо обратната и скромният 8 MP сензор на iPhone 6 Plus слага в малкия си джоб почти всички други предложения по темата. Това е телефонът, с който повечето кадри, които направите, ще са използваеми, а заснемането им ще е станало бързо и лесно.

Причината се крие в баланса, който Apple постига при камерите на телефоните си. Благодарение на скромните 8 MP снимките от iPhone са с малък размер, което означава, че снимането и запазването в паметта на телефона става наистина бързо. Самата камера в 6 Plus е оборудвана с оптична стабилизация на изображението, focus pixels и бленда f/2.2, които предлагат бърз фокус и добро представяне при слаба светлина. Всичко това върви в комбинация с Camera приложението в iOS, в което на практика се иска само да натиснете копчето за снимане.

Тази лекота на заснемане, последвана от добрите резултати и лесната работа, прави iPhone 6 Plus цялостно най-добрия и балансиран смартфон за мобилна фотография. Да, има устройства с повече мегапиксели, повече функции, повече други неща, но тук цялостният “пакет” е баланс между качество, удобство и лекота на използване.

 

Samsung Galaxy Note 4

За хората, които лесно биха се изнервили от липсата на персонализация в iPhone, вероятно най-добрият избор за камерафон е Galaxy Note 4. И тук камерата има оптична стабилизация, като сензорът е с 16 MP резолюция. Снимките от нея са с наистина високо качество, като единствената забележка е, че са с нереално наситени цветове.

Типично за Samsung обаче камерата тук блести с функции. Сред тях са различни режими на снимане, няколко варианта за селфита, безброй настройки на всичко, което би могло да се настрои в една снимка, филтри и т.н. Реално има достатъчно възможности както за аматьорите, така и за хората с по-задълбочени познания в света на фотографията.

 

Вижте и два по-специални модела на следващата страница.

 

Nokia Lumia 1020

Може би описанието на този телефон трябва да приключи с факта, че има 41 MP сензор на основната камера. За съжаление това не е така и текстът продължава с факта, че той пристига с Windows Phone, която може да се ъпдейтне до WP 8.1. Това са двата най-важни факта за Lumia 1020 - телефонът с най-добра камера на пазара, който обаче идва с най-слабо развитата операционна система за смартфони.

Камерата на 1020, по стандартите за телефони, е способна на чудеса, като този факт е непроменен повече от година след премиерата на телефона. Огромни снимки, с ярки, реалистични цветове, безумно ниво на детайли и няколко ключови функции, с които да имате наистина качествени кадри, които все пак да са с използваеми размери. Проблемът е, че WP все още е неадекватна операционна система, която е подходяща по-скоро за авантюристи и закоравели нейни фенове, но ако сте готови на този компромис и държите на наистина добри снимки, това е вашият избор.

 

Samsung Galaxy K zoom

В повечето случаи при мобилните камери си говорим за камера, прикрепена към телефон. При Galaxy K zoom Samsung сякаш са направили обратното и към фотоапарат са прикрепили смартфон. Резултатът е един голям и тежък апарат, който обаче идва с възможности, които са без еквивалент в мобилната фотография.

Фотоапаратът тук е с 20.7 MP сензор, чийто размер e 1/2.3", като апаратът разполага и с 10-кратно оптично приближаване и оптична стабилизация на изображението. Това на практика са характеристиките на повечето фотоапарати от нисък до среден клас, като към това са прибавени ксенонова светкавица и доста функции за по-добри снимки. И все пак продължаваме да си говорим за смартфон, с всичките негови екстри и функции, макар и с тегло 200 г.

Нямаме търпение да видим още по-добри модели на MWC 2015! Кой е вашият фаворит в мобилната фотография? Споделете в коментарите.