(Статията е съкратена версия на един от материалите, свързани с темата на настоящия брой - триизмерното кино в домашни условия. 105 брой е на пазара от февруари.)

Актуалните филми „Последен изход 4“, „Аватар“ и такива с предстояща премиера като „Трон“ остро поставят на дневен ред въпроса за 3D технологията в системите за домашно забавление. Пълното потапяне във виртуална реалност чрез специални поляризирани очила отдавна е възможно, но досега беше удоволствие за малцина – хем беше скъпо, хем далеч от съвършенството. Но това вече не е така. Интересът нарасна, а представителите на големите компании бяха цитирани на изложението за потребителска електроника CES, че „2010 година ще е основополагащата за домашните 3D развлечения“.

Сред тях са както производители на хардуер като Nvidia, Asus и Acer, така и автори на професионален и развлекателен софтуер. Началото винаги е трудно и се появяват разногласия какъв трябва да е стандартът за 3D забавленията вкъщи. Дори не е сигурно дали всички уреди ще се водят по единен стандарт. Със съответните от това последствия за конкуренцията и качеството, което ще получат крайните потребители. В настоящия материал ще разгледаме какво ни очаква за Blu-ray, преносимите и настолни компютри, а даже и из интерактивните страници в интернет.

Домашното кино

На CES 2010 почти всички водещи производители на техника декларираха готовност да предложат решения за въвеждането на 3D технологията в плейърите или цялостните системи за домашно кино. Бяха отличени четири конкретни модела Blu-ray плейъри - Panasonic DMP-BDT350, Samsung BD-C3900, Sony BDP-S770 и Toshiba BDX3000. Колкото до системите за домашно кино, особено заинтригуващи се очертават BDV-HZ970W на Sony и модел на Samsung, който все още чака своето официално име. За да гледате 3D филми с тези машинки, ще ви трябват и специални очила – също като на кино – но и подходящи 3D сертифицирани телевизори. Компании като JVC и DirecTV се присъединяват към плановете за тримерна телевизия.

Пълноценното потапяне в триизмерната среда при максимална Full HD резолюция ще е възможно само ако телевизорът работи на поне 120 Hz. Споменатите производители лаконично отбягват въпросите на пресата за цените, които трябва да очакваме. Като казват, че “2010 година ще е основополагащата за 3D у дома”, вероятно трябва да се разбира, че поне като начало това удоволствие няма да е по джоба на масовите потребители. От друга страна, напълно основателно се отбелязва и фактът, че през цялата година ще се появят не повече от половин дузина хитови 3D филми – при тази бройка, така или иначе, не може да се очаква кой знае какъв интерес от обичайните зрители. Широкото разпространение на техниката ще е обвързано с дебелината на каталога от заглавия за тях – прогнозират наблюдателите – съответно процесът ще е плавен и естествен.

PlayStation 3(D)

Геймърската конзола PlayStation 3, която е и един от най-популярните Blu-ray плейъри в световен мащаб, ще може да възпроизвежда 3D филми. Това обявиха от щаба на Sony, като уточниха, че добавянето на тази възможност ще стане с безплатна актуализация на firmware-а. По-изненадващо е твърдението, че тази актуализация ще позволи на триизмерните картини да са във Full HD – не беше обяснено как ще стане това, тъй като PS3 е с HDMI 1.3, а технологията 3D 1080p работи по стандарта HDMI 1.4. Подробности вероятно ще бъдат обявени, когато наближи времето за пускането на новия firmware.

Телевизорите за тримерни кино и телевизия

По време на CES бяха разкрити и детайли около любопитните сътрудничества в областта на телевизорите. От Samsung ще вкарат разработки на технологията RealD в своите модели, като същото ще направят и Toshiba със ZX900. Panasonic ще ползват RealD в серията FullHD 3D Viera, Sony – в Bravia, а JVC ще се включат в задругата чрез своите LCD монитори. Още тази година щатската компания DirecTV ще започне да предава 3D телевизия, подходяща за споменатите модели телевизори.

3D TV

Повече за телевизорите, поддържащи 3D, можете да намерите в 105 брой на списанието. В броя са представени и наградените модели телевизори на изложението CES 2010.

3D очилата

Всяка от компаниите, произвеждаща техника за 3D мултимедия, ще предлага необходимите очила. Тези периферни устройства ще се продават отделно, но ще има и такива, включени в цената на телевизорите и плейърите. Дори да получите по едно или две копия с, да речем, телевизора, семействата с деца ще се нуждаят от допълнителни бройки.

3D очила

Цената на една ще е около стотина долара, но може да спадне драстично, ако по-малки фирми се включат с „не маркови“ предложения, съвместими с телевизорите на големите играчи. Всички очила, излизали досега, вероятно няма да са подходящи за бъдещия стандарт – а ако са, едва ли ще поддържат най-високата възможна резолюция.

* * *

3D PC

Статията продължава с 3D технологиите за мултимедия (кино, игри, тримерни уебсайтове) при настолните и преносимите компютри. Пълната версия на материала е в брой 105 на сп. HiComm - на пазара от февруари.

Тагове: