Първите ми два лаптопа бяха Acer. Дълги години този производител се славеше с едни от най-балансираните продукти по отношение на техническите характеристики и цената. По стечение на обстоятелствата от доста време използвам преносим компютър с друга марка, а една поговорка ни убеждава: „далеч от очите, далеч от сърцето“. Не съм съгласен. По-скоро смятам, че „стара любов ръжда не хваща“, за което свидетелстваше и вълнението, което изпитах, щом получих предложение да направя ревю на новия Predator G3-605, настолен компютър, при това създаден специално за т.нар. casual геймъри.

Текст: Иван Георгиев

Кой е casual геймър?

Имаме изрази като „вманиачен геймър“, „запален геймър“ и даже „професионален геймър“. Но, доколкото ми е известно, няма общоприет превод на термина casual в този  контекст. Става дума за деца, подрастващи или възрастни, които от време на време си пускат игри, обаче не е задължително да го правят всеки ден, да минават дадено ниво за време или с най-висок резултат, да се запознават непременно с всяко хитово заглавие от текущия месец… А в смисъла на настоящата статия: липсват им техническите умения да си сглобят сами настолен компютър.

Днес бих сложил и себе си в категорията на casual (или „непостоянните“) геймъри. Някога рецензирах игри, но с годините влечението ми към електронните забавления намаля, без да се губи напълно. Смятам се за технически грамотен над средното ниво, но вече просто не ми се занимава да си сглобявам сам компютър. И не ми се налага, тъй като разцъквам по най-много четири-пет игри на година, като не е задължително и да са най-новите. Да, бившите запалени геймъри един ден също могат да станат casual. Това пък е поредната причина да имам личен интерес към машини, като Acer-ския Predator G3-605.

 

Предупредителната броня на „Хищника“

Добрите думи, които могат да се кажат за Predator G3-605, започват още от повърхността – от кутията на компютъра, която прави впечатление и с дизайна, и с функционалността си.

Едва ли някой ще отрече, че геймърските продукти понякога прекаляват с екстравагантните си форми и светещите елементи. Със сигурност от Acer са на моето мнение и са подходили по-скоро консервативно – кутията е с почти класически облик, ако не броим „огнените“ ивици на определени места. Както някои истински хищници в природата имат ярки краски, за да предупреждават, че са опасни, така и Predator-ът ни подсказва, че е „опасен“ – пригоден за игри и тежка мултимедия.

Що се отнася до функционалността на кутията, наред с обичайните USB портове, ще намерите портове за слушалки и микрофон, както и поставка за тях. Изобщо горната част е предвидена да служи за оставянето и на други предмети, например гейм-контролери, но не е спестена и специалната дръжка за улеснено носене. Налично е даже чекмедже за вадене и/или подмяна на твърд диск.

 

С какво е „въоръжен“ компютърът

Тази серия компютри идва в различни конфигурации. Тук ще ви запозная с параметрите на най-достъпния модел.

Основните хардуерни характеристики включват процесор Intel Core i5-4460 (3.2 GHz, 6 MB кеш), 8 GB оперативна памет (тип DDR3, 1600 MHz) и твърд диск с капацитет 2 TB (7200 об./мин.). 4-ядреното сърце на системата е базирано на архитектурата Haswell и се възползва от второто поколение на технологията Intel Turbo Boost. Вграденото графично решение е HD Graphics 4600, което през HDMI и DisplayPort реализира разделителни способности до 4К Ultra HD (3840x2160@60Hz).

Разбира се, един геймърски компютър не би бил такъв, ако нямаше и по-сериозна външна видеокарта. В случая тя е на nVidia – GeForce GTX 745 с 4 GB собствена DDR5 памет. Ако не сте чували за нея, проблемът не е във вас – тя не се предлага като самостоятелен комерсиален продукт, а е ОЕМ, тоест разработена специално за окомплектоване със завършени маркови конфигурации, каквато е тази на Acer. За ориентир, като изчислителна мощ тя е съпоставима с Radeon HD 7770 на AMD. В случай че и това нищо не ви говори, ако сте виждали как изглеждат най-добрите игри за Xbox 360, можете да очаквате същото от най-достъпния „Хищник“ на Acer, но с важната подробност, че компютърът поддържа 1080p резолюция, докато конзолата на Microsoft е оптимизирана за до 720p.

 

Интерфейси и безжична свързаност

Разполагате с богати възможности за свързаност с периферни устройства. DisplayPort и DVI изходите са идеални за монитор, а с HDMI можете да използвате телевизор или друг съвместим дисплей. Аналоговият VGA порт пък развързва ръцете ви за използване на мултимедиен проектор.

За пренос на данни бихте могли да използвате гигабитовия мрежов интерфейс (10/100/1000) или модулите за безжична комуникация, единият от които поддържа актуалния супербърз стандарт Wi-Fi 802.11ac, а другият – Bluetooth 4.0. Устройства с физически конектор, каквито са флашките и външните твърди дискове, могат да се възползват от наличието на цели четири USB 3.0 порта, допълнени от още четири USB 2.0. Отделно компютърът разполага с четец на карти памет.

 

Малките подробности за голяма разлика

Predator G3-605 се предлага с клавиатура и мишка от Acer. Вграденото аудио решение поддържа 5.1-канален звук. Системата идва с 500-ватово захранване. То покрива енергийните нужди на тази конфигурация, но позволява евентуален бъдещ ъпгрейд на видеокартата и свободно свързване на допълнителни модули, като SSD.

Acer Predator G3 PC съвсем спокойно може да се похвали с няколко неща - напълно тиха и безшумна работа, което неминуемо ще се хареса на хората, които обичат да държат компютъра работещ 24/7, много висока процесорна производителност, съчетана умело с 12 GB оперативна памет, както и висока 3D производителност в режим Full HD. Освен всичко друго системата притежава и преoдварително инсталиран Windows 8.1, както и някои интересни софтуерни приложения, улесняващи ежедневната работа.

В момента от Acer имат промоция, която позволява да вземете този продукт с подарък Gaming Bundle на promo.acerbg.com до 24.07.2015 година.