Всяка компания, произвеждаща преносими компютри, има специални мултимедийни серии. Особено интересни са решенията, насочени конкретно за геймърите, едно от които е G750. Този модел на Asus е представител на серията Republic of Gamers, което само по себе си обещава, че предоставя всичко нужно на игроманите, за да се чувстват в свои води. Нека разгледаме лаптопа в детайли.

 

Важният компромис

Най-напред няколко думи за дизайна. Разбира се, той може да не е най-важното нещо за един мобилен компютър, но това не важи за геймърските модели. От една страна, трябва да е разпознаваем за любителите на мултимедийни забавления, като се налага да прилича и на нещо „не от този свят“. Субективно е дали обликът на G750 е по-добър или по-слаб от този на конкурентните Alienware, но със сигурност лаптопът не е най-компактният или най-красивият на пазара. Колкото и да е странно обаче, това е изцяло в негов плюс!

Единственият по-сериозен „недостатък“ на дизайна е дебелината на профила. Като знаем какви забележителни ултрабуци правят Asus, нямаме причина да мислим, че не са могли да направят и геймърската машина по-тънка. Но явно опитната компания е избрала да направи важен компромис в това отношение, за да осигури възможно най-доброто охлаждане на компютъра. Трудно може да се надцени колко важно е това за процесора и видеокартата, работещи в един мултимедиен звяр. Резултатът е, че дори при най-тежките игри, независимо колко продължително ги разцъквате, температурата на процесора, а именно 4-ядрен Intel Core i7-4700HQ, никога няма да достигне критичните 100 градуса. Същото може да се каже и за видеокартата, пък и за самия корпус, който гарантирано осигурява комфорт за дланите ви.

На компютъра е осигурено възможно най-доброто охлаждане за дълга игра.

Екшън на голям екран

Asus G750 е със 17-инчов дисплей, което означава и че е деск­топ заместител. А това от своя страна е поредната причина да не е търсена възможно най-забележителната компактност. Едва ли има геймър, който да разцъква игрите, докато ходи по улиците. В повечето случаи майсторите се настаняват удобно пред позиционираната машина и тогава пускат игрите. Както и да е, екранът е с Full HD резолюция, което е очаквано за съвременен лаптоп с такива габарити. Но донякъде е изненада, че Asus са се спрели на решение с матова повърхност. То може и да не предлага най-великия контраст на картината, което е типично за гланцовите модели, но TN матрицата е със забележителен ъгъл на видимост, а матът ви спестява съмнителното удоволствие да гледате отражението си в екрана вместо самата игра.

 

NVIDIA 3D Vision и ROG AudioWizard

Видеокартата GeForce GTX 770M разполага с 3GB GDDR5 собствена памет и се възползва от технологията 3D Vision на NVIDIA за стереоскопична триизмерна графика. Достатъчно мощна е, за да възпроизвежда дори най-новите игри при максимални детайли, като само в изключително напечени сцени е допустимо кад­рите в рамките на една секунда да паднат за кратко под санитарния минимум от 20 fps. Ако играете на средни детайли или просто си поиграете с настройките в играта, няма да имате никакви проблеми.

В случай че държите и на качествен звук, Asus са съчетали две топ технологи, за да постигнат отлична производителност и в този аспект. Едната е SonicMaster, специално разработена за колонките в лаптопи. А другата – ексклузивната AudioWizard за серията RoG, контролираща съраунда от предния и страничните говорители, за да могат геймърите да се ориентират пространствено например за спотайващи се противници при шутърите или за изпреварващите ги автомобили във виртуалните гонки.

Чрез технологията 3D Vision на NVIDIA се възпроизвеждат дори най-новите игри при максимални детайли, като много рядко в рамките на 1 секунда могат да паднат под 20 fps.

Още благини

Лаптопът, който тествахме и отговаря на посочената цена, е с 8 GB RAM и хибридна дискова система, включваща 1 TB HDD и 120 GB SSD. От Asus има и бонус – тригодишен безплатен период за ползване на 32 GB дисково пространство в облака. Сред винаги полезните „глезотии“ се нареждат още клавиатура с подсветка, HD камера, четири USB 3.0 порта и 8-клетъчна батерия, която издържа до 3 часа на интензивно разцъкване в игрите!

Към момента на писане на този материал машината с описаната конфигурация се предлага за 2899 лв.

Тагове: