Историята на Intel в мобилния сегмент не е най-приятната. Компанията се забави значително с навлизането си при смартфоните и таблетите, което даде ключово предимство на конкуренти като Qualcomm, Nvidia и MediaTek, както и на собствените чипове на компании като Apple и Samsung. Най-големият производител на силиций обаче няма планове да се отказва и продължава да се стреми не просто да конкурира големите в мобилния сегмент, но да предлага нещо повече.

Наскоро имах шанса да използвам Asus Zenfone 5 за няколко дни. Напълно честно, това е най-дългият период, който съм прекарвал с процесор на Intel в джоба. След този кратък тест съм склонен да вярвам, че Intel има шанс да увеличи пазарния си дял значително.

 

Дизайн, изработка и ергономия

Asus Zenfone 5 е бюджетен смартфон, но надали ще усетите това при първата си среща с него. Когато започнах теста, нямах идея каква е пазарната цена и когато научих, бях изненадан. Устройството се усеща изключително стабилно в ръката, гърбът е изработен от матова пластмаса, която е по-дебела и здрава от повечето подобни изработки, които съм виждал. Задният панел продължава към профилите, а предният е зает от дисплея и относително дебелите рамки под и над него. Под трите капацитивни бутона е разположен тънък метален компонент, който кара смартфона да изглежда доста по-скъп, отколкото е в действителност. Едва след като отворите устройството (разполага със сменяема батерия), вероятно ще се замислите, че става въпрос за бюджетен смартфон, най-вече заради наличието на двоен SIM слот.

Бутоните за отключване и контрол на звука са разположени върху десния профил и се достигат лесно с палеца, ако използвате дясната си ръка, или показалеца, ако разчитате на лявата.

 

Дисплей

Zenfone 5 разполага с 5-инчов Super IPS дисплей с резолюция от 1280 х 720 пиксела, резултатът от което е пикселна гъстота от около 294 пиксела на инч. Нямам никакви оплаквания от гледна точка на детайли, но наситеността и яркостта ми напомниха за цената. Не мога да ги определя като лоши, но бих се радвал на малко по-широк спектър от зрителни ъгли и по-добра видимост под пряка слънчева светлина.

 

Хардуер, производителност и батерия

Още преди да получа устройството, бях най-силно развълнуван от представянето на чипа. Смартфонът разчита на процесор Intel Atom Z2580, който е конкурент на средния клас на Qualcomm.

Не съм фен на синтетичните тестове, тъй като като резултатите от тях често не отговарят на субективното усещане при работа, но нямаше как да не направя AnTuTu тест. Zenfone 5 отбеляза 21608 точки, с което се нареди малко под официалния си тест и Xiaomi MI 2. Разбира се, всеки тест варира, макар и с пренебрежими стойности.

Статията продължава на следващата страница.

Ежедневната работа със Zenfone 5 ме накара да оценя чипа на Intel — смартфонът е един от най-бързите в ценовия си клас, които съм тествал в последните няколко месеца. Разликата спрямо чиповете на Qualcomm и Nvidia не е феноменална, но не е и незабележима. Интересно е, че процесорите на различните компании изпитват затруднения при различни операции. Докато Atom чипът в Zenfone 5 се справя отлично със системните анимации и цялостната работа, забелязах малки проблеми при по-тежки 3D игри. Все пак не бива да забравяме, че става въпрос за бюджетно устройство.

Atom Z2580 има две ядра с относително висока тактова честота (2 GHz) вместо четири с по-ниска. Далеч съм от хардуерен експерт, но при работа имам усещането, че Zenfone 5 е един от най-бързите бюджетни Android смартфони.

Батерията е с капацитет от 2110 mAh и издържа спокойно около ден натоварване, макар в някои по-натоварени дни да се предава около края на работния ден.

 

Камера

Zenfone 5 разполага с 8 MP камера с автофокус и светкавица. Технологията PixelMaster позволява направата на 400% по-светли снимки при слабо осветление. Нямах възможност да тествам сензора при лоши светлинни условия, но кадрите от чудесното време навън са няколко идеи по-добри от тези на конкурентите в същия ценови клас. Камерата фокусира изключително бързо и има интерфейс с много възможности за ръчен контрол. За щастие те не се натрапват, ако искате просто да направите бърза снимка и да оставите смартфона да вземе решенията вместо вас. Очаквайте малка галерия със снимки съвсем скоро. 

Софтуер

През април очакваме ъпдейт до Android Lollipop, но бройката, която тествах, все още използваше 4.4.2 KitKat. Интерфейсът е модифициран силно от графична гледна точка, но не и от функционална — повечето елементи, с които сте свикнали от чистата версия на Android, не са променили позициите си на екрана, нито методите за интеракция. Интерфейсът на Asus, ZenUI, е сред по-приятните Android модификации, които съм виждал. Цветовата схема не е твърде натрапчива, подменената иконография не дразни, а възможностите за персонализация са смислени, без да са прекалено много. Приятно е, че в менюто с настройки може да изберете друг лаунчър и дори да изтриете този на Asus, ако не ви допада.

Zenfone 5 идва с няколко предварително инсталирани приложения на Asus, сред които са екранът What's Next и Do It Later. Последното наподобява Pocket, но позволява да съхранявате всякакви типове съдържание и задачи, за които смартфонът ще ви напомни по-късно.

 

Заключение

Asus ZenFone 5 е учудващо добър за цената си смартфон, който няма да ви изненада с почти нищо. Най-характерното в него е чипът на Intel, който намирам за по-добър от алтернативите на Qualcomm, Nvidia и MediaTek. В комбинация със симпатичен дизайн, очакван ъпдейт до Android Lollipop и отлична камера Zenfone 5 е страхотно решение, ако си търсите достъпен смартфон с двоен SIM слот.

Тагове: