Мобилната фотография е изключително лесен начин да започнете да снимате, но техническите ограничения на малките сензори и оптика се достигат сравнително лесно. Тогава на дневен ред идват объркващите въпроси свързани с покупката на първия фотоапарат. От една страна са компактните апарати, които често също имат своите ограничения и специфики, докато от другата са сложните и плашещи DSLR и безогледални модели. Canon EOS M100 решава именно тази дилема, като предлага свободата на сменяемата оптика, но управлението на по-базовите модели, така че всеки, който е снимал със смартфон да може да се справи без допълнителна подготовка.

Голяма стъпка

Все пак важният въпрос е с какво толкова EOS M100 се отличава от някой скъп смартфон, който прави наистина добри снимки? На първо място отговорът е в сензора, който е 24.2MP APS-C с Dual Pixel автофокус. В превод APS-C е обозначение за конкретен размер на сензора, чиято площ е около 330 кв. мм. За сравнение топ смартфоните на пазара, като iPhone 8 и Google Pixel са със сензори от около 1/3”, чиято площ е около 30 кв.мм.

Самият сензор в M100 вече ни е познат от модели като EOS M5, EOS M6 и няколко DSLR апарата на Canon. По принцип високата светлочувствителност води до цветен шум, което сваля качеството на кадрите, като при този модел това става видимо при стойности над ISO 6400, като максималната е ISO25600. Този сензор също така дава много приятни и меки цветове, като динамичният му обхват е повече от задоволителен, особено когато снимате в RAW формат.

RAW снимка преди и след прилагане на автоматичните настройки в Lightroom

В комбинация с процесора за изображения DIGIC 7, сензорът предлага много по-добри резултати отколкото предполагат размерите на EOS M100. При всички положения когато показвате снимки от него се подгответе да чувате реплики в духа на “ама наистина ли с този апарат го снима това”.

Въпрос на докосване

Причината са наистина скромните размери, които все пак крият и някои компромиси. Може би най-важният са липсата на електронен визьор и хотшу. Второто означава, че не можете да добавите външен визьор или външна светкавица, нито пък да монтирате микрофон върху апарата, като M100 също така няма и вход за микрофон. Вместо това всичко в този модел е концентрирано върху 3.2-инчовият тъчскрийн на гърба, който е и централното място за управление. Неговата картина е достатъчно ярка, че да го използвате и в ярка светлина, като менютата му ще са удобни за всеки, използвал смартфон, което е и целта. За финал, екранът може да се завърта нагоре, така че да го използвате в селфи режим.

Натиснете, за да видите галерия със снимки от Canon EOS M100

От екрана се управлява и фокусирането, за което се грижи Dual Pixel автофокусната система, която споменах по-рано. Най-просто казано тази технология използва всички пиксели докато фокусира, като резултатът е бърз и точен автофокус. При автоматични настройки апаратът избира от 49 зони за автофокус, което пък осигурява коректен фокус почти винаги. В други ситуации можете да изберете зона или точка за фокус директно от екрана.

За разлика от M5 и M6, тук физическите бутони са сведени до минимум. В горната част има врътка за три режима на снимане - напълно автоматичен, за снимки и за видео. Друга врътка, под бутона за затвора, се използва за контрол из менютата, като има и специален бутон за видео. На гърба са копчетата за навигация из менютата и специален WiFi бутон. С този минимализъм Canon прехвърля практически всяка друга настройка, включително тези за промяна на режимите на снимане, върху тъчскрийна, което оставя усещане по-близо до PowerShot моделите, отколкото до по-сложните модели със сменяема оптика.

Минимализъм докрай

Очевидната задача за минимален размер на EOS M100 води до няколко интересни решения. На първо място прави впечатление захватът, който не е много удобен, особено ако имате по-големи ръце. Причината е, че на гърба на M100 има гумен издатък, където ляга палеца, но отпред липсва елемент, който да улесни държането на апарата. Материалът отпред е леко грапава, но сравнително хлъзгава пластмаса, която, комбинирана с тънкия профил на апарата, оставя усещане за несигурност, особено при работа с една ръка.

Друго решение, което прави впечатление е, че трябва да повдигнете дисплея, за да можете лесно да отворите капаците за слота за карта памет и USB и HDMI входовете. Странно решение, особено за камера, целяща да замени смартфона е, че не можете да заредите апарата през USB, а трябва да използвате зарядното за батерията. Като цяло обаче конструкцията на M100 е добра и оставя прятно усещане в ръката.

Споделяне в движение

Както подсказва и специалният WiFi бутон, M100 има функции за лесна връзка със смартфон, която става през приложението на Canon. За целта се използва WiFi, като сред възможностите на приложението е прехвърляне на снимки, както и дистанционно управление на камерата. Самото приложение е сред по-удобните на пазара, като прави процеса по споделяне на снимките изключитлено лесен и удобен, дори когато нямате компютър под ръка. При снимане в RAW можете да използвате и вградените инструменти за конвертирането на RAW снимки в JPEG.

По апарат за всеки

Ако сте свикнали да снимате с DSLR или друга голяма камера, то M100 ще изисква известно приспособяване. За опитните фотографи тук водещ е малкият размер, който побира стандартни функции, подходящи за второ тяло, което да използвате като резервен вариант. M100 е добра опция, но липсата на директен контрол от физически бутони вероятно ще е недостатък за професионалистите, което прави M5 и M6 по-добър избор в тези случаи. Подобно на тях и M100 снима до 1080p видео с до 60 кадъра в секунда, като липсата на вход за микрофон го прави неподходящ резервен вариант и за по-сериозни занимания с видео.

Изскачащият екран може да се използва за снимки в селфи режим

Истинско попадение M100 е за аматьорите, които искат да направят първа стъпка към фотоапарат, без да трябва да минават опознавателен курс. Контролът тук е изключително лесен и близък до смартфоните, но техническите възможности са като на по-сложните модели, включително възможността за използване на голям набор от обективи. Така ще имате достатъчно свобода за експерименти, с които да научите основните фотографски трикове, но и апарат, на който да разчитате, че ще направи качествена снимка в изцяло автоматичен режим.