Случвало ли се е вече да оберат дома ви? Искрено ви пожелавам, да НЕ е така. Но лично аз два пъти в живота си съм ставал жертва на крадци, а и като се замисля не познавам човек, който да не е патил от подобна гадост. Освен може би клошарите по улицата (но дори и за тях не  съм сигурен!).

 

В съвременният град, дори и в „най-белите“ държави, обирите не са нещо необичайно. Напротив. В повечето случаи те се извършват от обикновени „апаши“, пристрастени към алкохол и (или) наркотици младежи или пък традиционните представители на малцинствата. От всички тях обаче можете много лесно да се предпазите, стига да се доверите на проверените и съвременни технологии, които компании като Chuango предлагат. И то на съвсем поносими цени. 


Хм, започнах сам да се подозирам, че правя реклама, но целта ми всъщност бе съвсем друга – да предам впечатленията си от един цял кашон със Security оборудване, който получих наскоро за тестване. Централната фигура, сърцето на електронния организъм се нарича Chuango G5. Това е супермодерна домашна алармена система (база, панел) към която можете лесно и напълно безжично да свържете множество сензори за защита. Колко уникални могат да бъдат последните ще видите в самия край на статията. А сега ето и на какво станах свидетел с очите си…

 

Функциите на Chuango G5: накратко, но в дълъг списък

Нека сега само изброим основните възможности на малката красива бяла кутийка, които тя предлага. Така ще получите представа колко много може, а по-нататък в текста ще обърна и много повече внимание на всяка една от тях. Ето списъка:

 

 • Сензорна клавиатура и светещи бутони
 • Мобилна комуникация през GSM мрежата
 • RFID четец разпознаващ няколко различни потребителя и чипове за деактивация от близко разстояние
 • Запис на глас и възпроизвеждане с натискане на бутон или SMS
 • Бутон за телефонни обаждания
 • Бутон за включване и изключване на защитата с едно натискане
 • Управление на системата чрез SMS съобщения
 • Поддръжка на 10 дистанционни устройства, 50 безжични сензора и 50 RFID тагове
 • Запаметяване на 5 телефонни номера, 1 номер за бързо набиране и 1 RFID SMS номер за нотификация
 • Задаване на време за изчакване при активация/деактивация
 • SMS известяване за нивото на батериите на аксесоарите
 • Активиране/деактивиране на системата чрез SMS или телефонно обаждане
 • Дистанционно управление и настройка чрез мобилен телефон
 • Вграден високоговорител за сирена и двупосочна комуникация
 • Двойно захранване – на ток и чрез вградени 2 литиево-йонни батерии, достатъчни за 5 часа работа без външно захранване
 • SMS известяване за спиране на захранването или изтощени батерии

 

 

Дизайнът и външният вид

Не зная дали е изненадващо или не, но G5 системата притежава наистина отличен външен вид – като дизайн, цветове, светлини… Плоска, ергономична форма, компактни и удобни размери, светеща в електрическо синьо сензорна клавиатура (без стърчащи копчета). Дори се предлага в два цвята – бял и черен! Аз се порадвах на белия, който е много по-красив.

Осветяването на бутоните е не само задължително (при липса на добро осветление), но чрез тях се информирате и за различните състояния на системата – активирана или деактивирана, можете да видите дали имате да речем гласово съобщение, чрез големия светещ команден кръг, или пък дали SIM картата, която сте поставили в системата работи и има връзка с GSM мрежата. За всичко си има специален индикатор.

 

 

На гърба на G5 ще намерите всичко нужно за монтирането й на стената, но освен това има капаче под което се крият двете батерии за резервно захранване, SIM-картата, Tamper switch бутон за допълнителна защита, спийкър, микрофон. При желание там можете да свържете дори жични сензори и електронна ключалка, отключваща входната врата! 

 

Аксесоарите към комплекта G5 също определено са пипнати от дизайнер. Безжичният пасивен инфрачервен сензор (PIR), сензорът за входната врата (или прозорец), двете дистанционни и RFID таговете са компактни, изчистени от излишни елементи и практични. Те се предлагат и отделно (ако ви трябват повече бройки), а допълнителни интересни аксесоари можете да видите изброени в края на статията.

 

Инсталацията + няколко основни закона от света на охранителната техника

Цялата идея, на която е вероятно е подчинено създаването на компактната Chuango G5 е… лесната и бърза инсталация. Не е нужно да сте специалист по охранителна техника, дори не е нужно да сте особено сръчен домашен майстор. За всичко е помислено така, че да се монтира възможно най-лесно и бързо. Затова се използват предимно безжични компоненти – за да избегнете пробиването, полагането на кабели и пр. 

 

Всеки елемент, който се прикрепва към стена или друга повърхност, притежава нужните отвори, като дори са приложени необходимите планки, болтове и др. Единствено трябва да помислите за свързването на централата с източник на постоянно захранване. Тя използва адаптер на 12 волта, който трябва да включите към домашната мрежа. В случай на спиране на тока (умишлено или не), Chuango G5 преминава в режим на собствено захранване от двете вградени батерии. 

 

PIR детекторът за движение в стаята е добре да бъде монтиран далеч от прозорци, климатици, хладилници или печки – изобщо всякакви източници на по-различна температура от стайната. Специалистите препоръчват да го прикрепите в такъв ъгъл от стаята, който да обхваща възможно най-много видимо пространство, на около 2 метра височина от пода. Така ще получите максимален обхват на височина до 2 метра и разстояние до около 8 метра. 

 

Имайте предвид обаче, че всеки такъв детектор притежава ъгъл на обхват около 110 градуса, което в много от случаите е достатъчно да покрие голяма част от стаята. Ако обаче помещението е доста голямо, или пък има чупки и прегради, ще трябва да предвидите добавянето на допълнителни сензори за по-добро покритие. По време на поставянето на два или повече сензора в едно помещение трябва да изчислите техните позиции така, че зоните им да не се припокриват, за да избегнете интерференция и фалшиви аларми.

 

Поставянето на инфрачервения детектор на стената обаче изобщо не приключва инсталацията. Ще трябва да го активирате (не забравяйте батериите!), да изчакате 1 минута през която той се тества автоматично за проблеми, да натиснете тест бутона и да се поразходите пред него за да видите дали LED индикатора реагира на вашето движение. Ако се налага да коригирате положението на детектора можете да го направите допълнително. След около 3 минути детекторът преминава в работен режим.

 

И най-важното: свързването на сензора към станцията става така – натискате бутона Connect, който е върху нея, а след това два пъти Test бутона на сензора, за да изпрати сигнал за аларма. Когато чуете еднократен звуков сигнал, този детектор е свързан. Разбира се, не е зле след това да го изтествате и в „работна“ обстановка – просто активирайте системата и танцувайте самба пред сензора за да видите дали ще сработи алармената система. :)

 

Още по-лесно става свързването на множеството от други типове сензори. Например този за прозорци и врати – за него е необходимо единствено да издърпате лентичката, блокираща задействането на вградената батерия, след което да залепите него и магнитчето от комплекта към вратата. Необходимите условия са сензорът да е залепен от вътрешната страна на касата, на удобна за вас височина (около 2 метра) в максимална близост до нейния ръб. Магнитчето се залепва успоредно на сензора, на същата височина, но на вратата. Трябва да ги залепите толкова близо до краищата им, че в затворено състояние между сензорът и магнита не трябва да има повече от 1 см. разстояние. И познайте какво… тествайте!

Безжични комуникации

Основната и най-забележителна черта на Chuango G5 е нейната способност да работи напълно автономно и безжично. Имам предвид не само захранването, което може да се осигурява и от батерии (ще прочетете за него малко по-надолу), но и самите връзки между отделните допълнителни аксесоари и централата. Всички те могат да се свързват по безжичен път на честоти между 315 и 433 MHz, което спестява не само средства, но и значително улеснява монтажа и покритието. Интересно е, че възможността да добавите жично свързани детектори е налице и при желание премахвайки задното капаче ще откриете схемата за свързване на PIR детектори с кабел.

 

Като казвам „безжични комуникации“ обаче имам предвид не само и единствено „родствените“ връзки между компонентите и самата централа. Дори управлението на Chuango G5 може да става дистанционно! И отново – не става дума само за обикновеното активиране и деактивиране с дистанционни за близък или по-далечен обсег. Производителите са предвидили съвсем модерни начини за комуникация с вашия алармиращ приятел – посредством специални набори от команди, изпращани с SMS, които не само стартират различни режими, но дори могат да настройват отделните му параметри. 

 

За да бъде удобството ви пълно, а модата – спазена, Chuango са създали и специални приложения за Android и iOS (телефони, таблети и всякакви „умни устройства“). С помощта на този удобен специализиран софтуер можете отново и по най-лесен начин да командвате домашния си пазител, където и да се намирате. Ето линк за софтуера 

 

Интересни са и интерактивните функции, които могат да ви влязат също от полза. Като например възможността да запишете и оставите съобщение до друг член от семейството, който прибирайки се вкъщи да види, че има запис и да прослуша „бащинската препоръка“. Това може да стане директно с натискане на бутон, или отдалечено – чрез изпращане на SMS след който получавате обаждане от централата и записвате съобщение до 10 секунди.

 

RFID четецът

Тази технология не е вече чак толкова нова (като подобната на нея NFC), но е доста полезна и практична. Вместо да се налага да помните и да набирате кодове, прибирайки се вкъщи, е нужно единствено да доближите малката пластмасова плочка, съдържаща в себе си пасивен, реагиращ на сигналите от централата чип. Той е специално програмиран да разпознава само вашата централа (както и тя него), като разполагате с няколко бройки за всеки член на семейството. 

 

Благодарение на RFID чиповете, асоциирани с определен член от семейството можете да разберете кой се е прибрал току-що вкъщи, получавайки мигом SMS от Chuango G5, с уведомление. Можете да набирате определен предварително зададен бърз телефонен номер директно от централата, да правите телефонни обаждания и още и още… Възможно е и обратното – да активирате и деактивирате централата, като… просто и позвъните :).

 

 

Захранването

Отделям специално внимание на тази тема, защото тя е толкова важна че… от нея зависи цялата сигурност на алармената инсталация. Първото нещо, за което биха се сетили евентуалните крадци, е разбира се да прекъснат захранването на детекторите, за да могат да ви оберат на спокойствие, надигайки някоя друга биричка.

 

Затова освен стандартните ел. адаптери с които можете да захраните централата и някои от другите устройства и да ги свържете постоянно с ел. мрежата, те разполагат и с допълнително захранване на батерии. Централата например има две сменяеми литиево йонни батерии под задното капаче, които могат да издържат няколко часа в напълно функционален режим, без да получават външно захранване. Така, че дори токът да бъде умишлено прекъснат, на пишман крадците ще се наложи да почакат 5 до 7 часа навън, докато влязат. 

 

Същото важи и за всички останали аксесоари. Те се захранват самостоятелно със съвсем стандартни AA батерии (можете да използвате и презареждащи се), като тяхната ниска консумация ги прави годни за употреба със седмици. За това спомагат и специалните режими на PIR сензорите, които преминават в „спящ“ режим, ако известно време пред тях няма никакво движение.

 

 

Уникалните аксесоари

Отново само ще си позволя да изброя част от аксесоарите и допълнителните екстри, които можете да добавяте към Chuango G5. Ако тръгна да обяснявам поотделно за всеки какво може и какво се очаква да върши, не биха ми стигнали и 30 страници. Затова оставям на вашия интелект, да се справи с превода на името на дадения продукт, а за повече информация можете да направите едно просто Google търсене.

 

 • Таванен детектор с 360 градуса обхват (Ceiling P.I.R. Motion Detector PIR-700)
 • PIR детектор тип "завеса" (Curtain Motion Detector PIR-800)
 • Контактен детектор за метални врати/прозорци (Chuango MC-3F)
 • Инфрачервен сензор за по-далечни разстояния (Chuango PIR-1000)
 • Дистанционно за по-далечни разстояния, до 300 метра (Chuango YK1K-527)
 • Външен PIR детектор с трoен прожектор, тип "IR бариера" (Outdoor Triple-tech PIR Motion Detector PIR-957W)
 • Детектор за движение, не отчитащ присъствието на домашни животни (Pet Immune PIR Motion Detector PIR-910)
 • Детектор за плъзгащи се врати/прозорци (Chuango MC-55)
 • Повторител на сигнала (Chuango CG-RT110)
 • Детектор за вибрации (Chuango WD-70)
 • Безжични сигнални сирени (Chuango WS-103/WS-108)
 • Детектор за наличие на вода (Chuango Water Flood Detector WI-100)
 •  

   

  За вас ли е Chuango G5?

  Ако сте от хората, които не са склонни да направят сериозна парична инвестиция, осланяйки се на специализирани фирми за охрана, монтирайки професионални системи за наблюдение и съответно – разделяйки се с 4 и 5 цифрени суми пари, то си струва да обърнете внимание на предложенията от Chuango. Те са специално създадени да бъдат максимално лесно монтирани, дори от лаик в областта (като мен), стига да следва кратките инструкции за употреба. Само след броени минути, разполагайки и включвайки централата и няколко възлови сензора, ще можете да се почувствате много по-сигурни за дома си.

  Разбира се, в света на високите технологии и още по-кадърните от инженерите крадци, никога не бива да се разделяте напълно със застраховката си – все пак сигналите на GSM мрежата могат да бъдат заглушени със специални устройства, като същото вероятно важи и за честотата, на която работят сензорите на Chuango. Но пък ако имате толкова ценни произведения на изкуството, пари или скъпи вещи, може би не е зле да си наемете въоръжена охрана? :)

   

  Chuango G5 е за масовия домашен потребител, който с неголяма сума пари и един мързелив монтажен следобед може да си осигури почти пълно спокойствие - че когато не е вкъщи, ще може да разчита на своя безмълвен и безжичен пазител.

   

   

   

   

  Тагове: