Текст: Делян Донев, сп. HiComm

Dell рядко си позволяват своеволия. И при лаптопите почти винаги залагат на консервативен и доста строг корпоративен външен вид. Ето защо съм изумен може би. Просто не съм очаквал Dell да създадат, при това почти от раз толкова тънък, уникален като визия и безупречен като възможности ноутбук.

Dell XPS 1330 си е сам за себе си. Не мога да го поставя в рамки. Не е нито консервативен (въпреки, че е с изчистени линии), нито прекалено бизнес, нито пък твърде моден или спортен. Dell са го определили като лъскав и секси. Тяхна работа. Важното е, че лаптопът e елитен и се отличава с безупречна изработка както на корпуса, така и на клавиатурата, тъчпада и капака с великолепното лого. Дори Vista е модифицирана така, че да отговаря на цялостната атмосфера на XPS използван е различен фон за работната площ.

Въпреки, че дисплеят му е 13,3" XPS M1330 спокойно попада в категорията ултрапреносим, тъй като теглото му е под 2 кг. Dell използват екран с патентована технология за постигане на кристално ясни изображение с максимално реалистични и живи цветове (TruLife), като обърнете внимание - може да избирате между панел с обикновена (CCFL) и панел с авангардна светодиотна (LED) подсветка. LED освен, че осигурява по-добро качество на изображението, позволява да се конструира адски тънък капак. На практика едно от нещата, които веднага ще ви направи впечатление е, че XPS M1300 е много "втален" не толкова колкото MacBook Air, но въпреки това изглежда адски свеж и елегантен. За запазване на тънкия профил Dell са използвали слотово DVD-RW устройство, в което дисковете се пъхат директно, подобно на плейър в кола.

Относно хардуерните параметри не мога да имам претенции. Използван е един от най-бързите представители от семейството Core 2 Duo, оперативната памет е оптимална (може да бъде разширена до 4GB), а видеоконтролерът е учудващо мощен за ултрапреносим модел. За GeForce 8400M GS сме си говорили нееднократно, знаете, че е гейм ориентирана видеокарта, която осигурява поддръжка на DirectX 10, като в същото време разполага с възможности за хардуерно декодиране (тоест гледане) на HD видео.

Накрая искам да ви обърна внимание на батерията. Със стандартната 6 клетъчна батерия, XPS M1300 издържа минимум 4 часа и половина, но ако инвестирате допълнително в 9 клетъчна батерия, това време може да достигне умопомрачителните 7 часа. Тоест, напълно достатъчно да уплътните пътуването между София и Варна с автобус.




Процесор - Core 2 Duo T7250 (2.0 GHz, 2 MB L2 кеш)
Видеокарта - NVIDIA GeForce 8400M GS
Дисплей/Резолюция - 13.3" WXGA TFT 1200x800 UltraSharp TrueLife
RAM / Твърд диск - 2 GB / 200 GB
Оптично устройство - DVD-RW, слотово
Връзки - 8-в-1 четец на карти, 2 x USB 2.0, Ethernet (10/100), модем, Bluetooth, 1xIEEE 1394a, Intel WiFi 4965AGN (Draft-N), Video: 1xVGA 1xHDMI, Bluetooth, четец на пръстови отпечатъци, 2MP уебкамера
Работа на батерия - 4,5 часа
Размери/Тегло 31.8 x 23.8 x 2,31-3.38 см / 1.8 кг
Цена: 2511 лева












Тагове: