Archos 32/28 internet tablet са първите mp4 устройства, използващи Android 2.2 Froyo

Интернет таблетът Archos 32 и неговият „брат“ Archos 28 не са от този тип, които Apple успешно налагат на пазара вече почти от една година. Той и неговият по-малък „събрат”, Archos 28 представляват ултрапортативни мултимедийни устройства с размер на телефон, но със значително по-малко тегло и изключително тънък корпус. Като в същото време предлагат функционална и модерна операционна система с цялата сила на приложенията към тях. А създателят им, компанията Archos със сигурност е една от най-активните компании, що се касае до пускането на нови продукти в тази област. Специализирана е по отношение на качествените медийни устройства. Нека поговорим малко за Archos 32, като имате предвид, че всичко казано за него важи и за Archos 28 с изключение на големината на дисплея и вградената камера…

Ефирният плейър с дългото име
Archos 32 internet tablet е леко дългичко име, но е умишлено такова. Леката като прашинка джаджа прилича на стандартен мултимедиен плейър, но освен тези възможности е и пълноценна „интернет машина“. За това спомагат 3.2-инчов резистивен сензорен дисплей (2.8 за другия модел), 8 гигабайта вградена памет, медиен плейър поддържащ множество аудио и видео формати и наличието на VGA камера (последната липсва при Archos 28). За разлика от конкурентите си обаче, той залага на операционната система Android 2.2, което добавя доста опции що се касае до функционалността му. Безспорно е, че операционната система на Google вероятно е хитът на годината, тепърва стремглаво набира скорост. Част от успеха и се дължи на доста „пипнатият интерфейс“ и лавината от приложения, създавани за нея. А ако се вземе предвид и вградения акселерометър и далеч по-ниската цена спрямо iPod Touch на Apple и Zune HD на Microsoft би трябвало повечето от вас вече да са сериозно заинтригувани.

 

Само чуйте как свири
Като визия устройството наистина следва линията мултимедийни плейъри на Archos. Корпусът му е изграден предимно от черна пластмаса, гърбът от метал, но теглото е ефирно, а дебелината - само 9 мм! Затова този мини таблет е достатъчно удобен, да се побере във всеки джоб, без да се усеща – дори в такъв на лятната ви официална риза. Предната част на устройството се състои от бляскав дисплей и дискретно разположени 6 бутона под него, също чувствителни на допир. Без допълнителна светлина, разпознаването им в тъмното може да се окаже трудна задача тъй като не светят. Присъства задължителният жак за слушалки, както и микрофон в долната част на таблета, което го превръща в добро средство за записване на аудио. Единственият недостатък е липсата на високоговорител, което предполагаме е умишлено за да се спести място, да се намали теглото и да се удължи живота на батерията. Но в крайна сметка силата на плейърите са в слушалките– ние тествахме с добър street модел на Hi-Fi компанията Grado и звукът беше размазващ!

Продължава на следващата страница...

Видео, музика и много хардуер
Дисплеят на устройството също се държи повече от добре. Въпреки, че Archos залагат на резистивния дисплей, той самият лесно реагира на всякакви докосвания, почуквания и т.н. Резолюцията му е 400х240 пиксела (320x240 за Archos 28), а начинът, по който работи също не оставя колебания за правилния избор на компанията.
Що се касае до основното предназначение на таблета - мултимедията - той може да прави доста неща. И се справя идеално. Мъникът може да просвирва няколко вида аудио формати, сред които MP3, WMA, WMA-Pro 5.1, WAV, AAC, OGG. От Archos са поработили и върху интерфейса, с който се борави с музиката – той е доста променен в добра насока. Организацията на наличната на устройството музика е запазена в стандарта „изпълнител, албум и песен“. Видео приложението е просто списък с всички налични файлове и може да се справи чудесно с основните формати - 720p MPEG-4, H.264 HD и WMV9 файлове. Това може би се дължи на съвременния процесор ARM Cortex A8 @ 800 MHz с DSP. Не е много приятно, че за да гледате видео в MPEG-2 формат (сходен с този на DVD) ще трябва да сваляте допълнителен платен плъгин. Същото важи и за AC3 5.1 звука. Но това е политика на компанията открай време, а и цената не е нищо сериозно – ако сте фен няма какво да му мислите. За да ви зарадваме допълнително само ще добавим, че със специално приложение (ArchosHDVideoTransfer) ще можете да копирате големи HD Video файлове в паметта, като те се прехвърлят на части не по-големи от 4GB, за да бъдат съвместими с паметта. В същото време качеството се запазва (няма ре-енкодване на видеото). С мини таблета можете да разглеждате дори и снимки, така че лесно да покажете някому на какво е приличал по време на снощния купон…
Някой може да се попита за какво всъщност е VGA камерата на гърба? Ами… въпреки, че е с малка резолюция и поставена на странно място (отдолу), тя се държи нелошо. С нея и с микрофона могат да се заснемат истински, макар и не особено модерни като качество видеоклипове.Но за какво ви е хардуер, ако няма софтуер и интернет?

Освен аудио и видео приложения, от Archos са се постарали да добавят и други програми, които увеличават производителността на таблета. AppsLib магазинът за приложения на Android ще ви зашемети с множество новости откъм софтуерни разработки. Най-големият „кеф“ обаче в случая е една велика програма. Тя липсваше като възможност за някои от по-старите модели на Archos, явно не беше пригодена за тях, но сега я има. Ура! Програмата се нарича Skype, предполагаме всички знаете за какво служи и тъй като е за Android OS можете да я изтеглите веднага тук. Версията поддържа освен вездесъщия чат, така и skype-skype разговори, както и skype-телефон. 
Спокойно, ако някой трескаво търси информация, дали се поддържат и игри отговаряме – разбира се! И то не само какви и да е, но и триизмерни – таблетът има вграден графичен ускорител 3D OpenGL ES 2.0. В паметта му дори е записана една такава – яко каране на коли на име Raging Thunder Lite.
Цялата тази функционалност би била безсмислена без WiFi, който е наличен, работи доста добре и дори поддържа най-бързия стандарт 802.11n. В комбинация с браузъра на устройството получавате наистина чувство, че световната Мрежа е наблизо. Всеки потребител на Android OS ще разбере най-добре това – докоснете ли се до нея и интернет възможностите и, магията ви е свързала здраво с тях.
Подобно устройство няма как да мине и без Bluetooth – то разполага с поддръжка на 2.1 версията и следователно можете да го ползвате със слушалки или дори да използвате интернет, споделен от вашия GSM. Интересно е, че поддържайки UPnP този Archos би трябвало да се справи и със стрийминг на мултимедия от локална мрежа – функция, която признаваме, че нямаше как да изпробваме, но се радваме на наличието и.
Забравихме ли нещо? Ами да… G-сензора! Всяко самоуважаващо се Андроид устройство би следвало да има такъв. Е, Archos 32 internet tablet го има и това го прави още по-удобен за работа. Когато се налага да завъртите джаджата настрани, екранът следва посоката. Удобно, нали?

 

 


Технически данни

Памет - 8 GB flash
Дисплей Archos 32 - Резистивен touch screen, 3.2'' TFT LCD, 16 милиона цвята, 400x240 пиксела
Дисплей Archos 28 - Резистивен touch screen, 2.8'' TFT LCD, 262 000 цвята, 320x240 пиксела
Операционна система - Android 2.2 Froyo
Процесор - ARM Cortex A8 @ 800 MHz с DSP
Графичен ускорител: 3D OpenGL ES 2.0
Видео формати: AVI, MP4, MKV, MOV, WMV, MPG, PS, TS, VOB, FLV, RM, RMVB, ASF, 3GP
Аудио формати: Stereo MP3 CBR & VBR, WMA, WMA-Pro 5.1, WAV (PCM/ADPCM), AAC, AAC+ 5.1, OGG Vorbis, FLAC
Фото формати: JPEG, BMP, PNG, GIF
Субтитри: .srt, .ssa, .smi, .sub, MKV / VOB вградени субтитри
Видео запис & снимки: VGA H264 / AAC (.MP4)
Налични приложения: Deezer, Ebuddy, Mewbox, Raging Thunder Lite, Touiteur, Quickpedia
Интерфейси: USB 2.0, композитен аудио/видео изход
Връзки: WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1 EDR
Екстри: Вграден микрофон, G-сензор (акселерометър)
Батерия: Литиево-полимерна батерия, зареждана от компютърен USB порт, живот: музика до 24 часа, видео до 6 часа, интернет до 8 часа
Размери & тегло: 105 x 55 x 9 мм / 72 грама