Oбичате ли музиката? Не, обожавате ли я? Ако отговорът е да, със сигурност бихте искали да се насладите на възможно най-добрия звук, когато слушате любимите си парчета. Лошото е, че често желанията и реалността се разминават. И то с много. Понякога, дори и да разполагате с много добри слушалки, звуците, които достигат до ушите ви от смартфона, музкалния плейър или компютъра, не са това, което очаквате. Меломани и ценители, решение има – FiiO E17 и Е09K.

Текст: Виктор Джамбов

 

Високо качество в движение

FiiO E17 е усилвател за слушалки с приятен дизайн, но и с голям набор от възможности. На пръв поглед наподобява MP3 плейър и може лесно да бъде объркан с такъв. Това не е лошо, а само показва, че от FiiO са наблегнали на дизайна. Сред възможностите за връзка e 3.5 мм жак, S/PDIF цифров вход (оптичен и коаксиа­лен, а в комплекта е наличен и адаптер). На долния край място са намерили USB, порт за докинг станция (за връзка с E09K) и 3.5 мм аналогов Aux жак. На предния панел са бутоните – за включване, звук, меню, избор на връзка и заключване. Дисплеят не е голям, но навигацията из менюто е повече от лесна, а работата с устройството – интуитивна.

Връзката му със смартфон донесе подобрение на качеството на звука през слушалките, въпреки че заредените аудиофайлове не бяха FLAC формат, а стандартни MP3. Разликата е осезаема – покачване на нивото на звука и на детайлите. Басите получиха по-голяма дълбочина, а вокалите – по-голяма чистота. За да се усети разликата, не са нужни умения на експерт, тя е повече от явна. FiiO Е17 може да се свърже и към домашния компютър. Но ако търсите по-голяма мощ, трябва да заложите на E09K.

 

Океан от звук у дома

FiiO E09K е усилвател, създаден, за да обогати качеството на музиката, когато слушате през слушалки у дома. Той елиминира звуковата карта, заменяйки я с нещо по-качествено. Дизайнът има лек ретро елемент, а размерите са компактни. Предният панел е зает почти изцяло от контролера за звук, който работи много леко и приятно. До него е разположен малък превключвател, чрез който се сменя режимът на работа – докинг станция или Аux. На предния панел е и 6.3 мм жак. На гърба се намират три двойки позлатени RCA жакове. Възможна е и USB връзка, но за нея ще трябва да се постави E17 на докинг станцията.

Не е трудно да определим звука от E09К – поглъщащ и впечатляващ. Детайлите са пищни, богати и разгърнати. Ще усетите и сериозна динамичност в ниските честоти, а можете да забравите за неприятните изкривявания.

FiiO E17 и E09K могат да се свързват чрез докинг станцията. Това е и единственият начин, по който можете да свържете E09K с PC чрез USB.

За всеки меломан

Ако сте от хората, които обичат да слушат музика, докато пътуват и се разхождат, или обожавате насладата от моменти на отчуждение в любимото кресло, ще останете очаровани от FiiO E17 и E09. Тъй като е трудно да се пресъздаде звуковото изживяване с думи, предизвикваме ви – тествайте и се убедете сами.

Продуктите можете да откриете и тествате лично на www.audioline.bg.