Преди малко повече от месец международните онлайн търговски вериги пуснаха Fiio X3 – необикновен портативен плейър, възпроизвеждащ т.нар. lossless музикални формати. Кратка новина за него писахме в декемврийския HiComm, но преди броят да се появи на пазара, устройство се разпродаде. От една страна, беше късно да сменим новината за продукт, който читателите ни (както вярвахме тогава) не могат да поръчат. Но, от друга страна, това доведе до поредица от събития, резултатът от които е настоящата статия.

 

Оказа се, че марката Fiio – добре известна в аудиофилските среди – има свое представителство в България. А още по-добрата новина за меломаните е, че моделът им X3, макар да се превърна в дефицитна стока в световен мащаб, все още може да се намери в няколко запазени бройки у нас. И когато се оказа, че няма проблем да го взема за 3-дневен тест, реших да пиша за него – независимо дали ще ми хареса, или не. Че кой би устоял на изкушението да провери лично за какво е целият този шум?!

Ще започна с това, че не се смятам за аудиофил. Ценя високо музиката, но просто сетивата ми не са чак толкова изтънчени, че да правят разлика между система за 2000 лева и такава за 200,000. Признавам, не мога да открия преимуществото на грамофонната плоча пред компактния диск. А така или иначе не съм в състояние да си позволя повечето аудиофилски продукти, най-достъпните от които обикновено са с четирицифрени цени. Но определено намерих разлика между звука от Fiio X3 и всичко, което съм използвал досега!

Моят мултимедиен център основно е настолният ми компютър, съчетан с добра 5.1-канална аудио система от Logitech – достатъчно добра, че да правя повече от ясна разлика между MP3 и FLAC. За преносим плейър ползвам смартфона си или Sony NWZ-E574B, като винаги съм бил доволен от резултатите. След като прекарах няколко дни с X3, вече нищо няма да е същото – преоткрих музиката си и не помня преди това да съм взимал друг продукт за тест, който да съм връщал с огромно нежелание. Всъщност съм толкова пренаситен на какви ли не технологични изделия, че напоследък тестовете бяха „просто работа“, която се е случвало да върша с досада и дори овладяван цинизъм. Fiio X3 ме извади от това състояние и даже ми върна радостта от работата.

И така, след тази емоционална встъпителна тирада, за която се надявам да проявите разбиране, остава да ви запозная с „най-добрия персонален музикален плейър в света“ – кавичките са, понеже цитирам еуфорията на чуждестранни колеги, а не защото не съм съгласен с твърдението. Напротив! Вижте защо…

Нека започнем с цената


Fiio X3 не е първият преносим плейър, възпроизвеждащ lossless формати по стандарта 192kHz/24-bit, но е първият, който осигурява върховен звук на приятелска цена. Устройството се предлага в България от AudioLine за 389 лева, равняващи се прибл. на $259 – това пък е с $40 по-малко от препоръчителната крайна цена, определена от производителя. Само по себе си това е чудесно, но цената става съвсем апетитна, ако я съпоставим с тази на конкурентни продукти от същия клас. Например плейърите AK100 и AK120 на Astell&Kern струват съответно $699 и $1,299 – в пъти повече от X3 на Fiio, без да предлагат по-добър дизайн или повече функции. И когато се казва, че X3 очертава нови граници в достъпността на висококачествените аудиофилски продукти, това не е лишено от основания и се доказва от самите цифри.

 

Какво получавате срещу тази цена?


Поддържат се цифрови формати за музика без компресия: APE, FLAC, WAV и WMA. Възпроизвеждат се и такива, предлагащи по-оптимизиран баланс на качеството и размера на файловете: AAC, AMR, OGG, MP3, MP2. А като добавим и че плейърът се справя и с Apple-ския ALAC, нямаше никакъв проблем с плейбека на което и да било парче от личната ми колекция (предимно MP3 и FLAC), като е сигурно и че нямаше да имам проблеми с „ексклузивните“ кодеци на iTunes, ако използвах тази услуга.

Винаги съм намирал за глупаво, когато някои колеги описват звук. Термини, като „чист“, „обемен“, „плътен“ и „наситен“, дотолкова са станали клишета, че практически са употребяеми за какви ли не плейъри. За качествата на звука, вярвам, може да се споделя само личен опит и изживяване – винаги е малко или много субективно, затова беше и встъпителната тирада на първа страница.

В общи линии тук мога само да заявя категорично, че X3 осигурява несравнимо по-добър звук от смартфоните и плейъра за 200 лв., който обичайно използвам. От една страна, се налага да ми се доверите, но пък срещу това твърдение без резерви залагам името си. Знам колко мнителен може да бъде читателят (особено типичният хейтър и/или циник в коментарите под статиите ни), но пък облогът ми е сигурен и безопасен за мен! Човек наистина трябва да е глух, за да не открие и сам разликата с всичко, което е ползвал досега – стига да се реши да тества X3, било от любопитство, или преди да си го закупи.

Разбира се, за да блесне, Fiio X3 се нуждае от адекватни слушалки. Понеже плейърът се продава без такива в комплекта, от AudioLine проявиха отзивчивост и ни го дадоха за тест заедно с модела MOMENTUM On-Ear на компанията Sennheiser (цената им е горе-долу като тази на самия плейър). Съчетанието беше убийствено добро! За да съм сигурен, че превъзходният звук не е заслуга само на слушалките, ги тествах отделно със смартфона, със Sony NWZ-E574B и с компютъра. Не, не, не – този завладяващ звук, който получих от X3 и Sennheiser, не се повтори при никаква друга конфигурация. И не се дължи непременно на FLAC-овете, защото X3 прави и MP3 файловете да звучат по съвършено нов начин. Продължава...

Изработка и специални възможности


Fiio X3 е изработен почти изцяло от алуминий, а физическите му габарити са 55х109х16 мм – съизмерими с тези на компактен мобилен телефон от ерата преди да се появят смартфоните. Няма защо да се лъжем, това не е най-малкото музикално устройство на пазара, нито най-лекото с неговите 122 грама. И единствената причина, заради която бихте избрали да го носите като второ устройство, редом с телефона си, е звукът, който не можете да получите от никоя алтернатива.

Но има и друга особеност – плейърите, възпроизвеждащи lossless формати, леко се нагряват. Важи за всичките, не само за X3. Не до степен на парене и съвсем не причиняват дискомфорт в потребителя, но… топлината, която отделят при продължителна експлоатация, се усеща. Факт, с който трябва да се примирим. Ако бяха с по-малки размери, щяха да греят повече - друг факт. Така че размерите не са непременно недостатък, особено когато са свързани и с наличието на екстри.

Например една от тези екстри е наличието нe само на изход за слушалките, но и на отделен коаксиален цифров изход. Друга екстра е слотът за microSD, поддържащ карти с капацитет до 64GB – това съвсем не е без значение, като имаме предвид, че вградената памет е 8GB, а lossless файловете не са никак малки на размер. И разбира се, по-голямата джаджа дава нужното пространство за голям цветен дисплей и мощна батерия – в случая по данни на производителя можете да разчитате на непрекъснат плейбек до 10 часа. Не съм засичал дали е вярно, но за два дни интензивно слушане зареждах батерията само веднъж.

Като цяло единственото в дизайна на плейъра, с което трудно се примирих, беше разположението на контролните му бутони. Осъзнавам обаче, че това е повече мой проблем, отколкото на самото устройство. Свикнал съм да навигирам в менютата на плейъри, бутоните на които са разположени в масово използвания дизайн „кръст“ или „колело“. При X3 ми трябваха няколко часа, преди да зауча толкова добре „диагоналите“ на бутоните и разположението им под дисплея, преди да ги използвам вече интуитивно и без да вадя плейъра от джоба си.

 

Поддръжка и нови възможности – DAC!


Похвалното е, че Fiio не се задоволяват с бързия успех на X3. И макар практически първата партида да е реализирана, се грижат потребителите да получат повече от продукта, който вече са закупили. Фърмуеър актуализация FW2.1, да речем, не само прави подобрения по интерфейса на менютата, но добавя и нови функции на плейъра. Най-значителната е, че може да се използва като USB DAC (digital-to-analog converter) за компютър. За да се използват пълноценно DAC функциите, в плейъра е наличен отделен чип, разработен съвместно с WOLFSON Electronics, който се грижи специално за тази функция и гарантира отличното представяне.

Изобщо, могат да се кажат предимно суперлативи за X3, но и за самите Fiio – заради ценовата им политика и поддръжката на продуктите им, от  което потребителите получават добавена стойност.