Един продукт може да звучи много интересно на хартия, но винаги е добре, когато човек се убеди лично в неговите предимства. След като в миналия брой съвсем накратко ви запознахме с монитора LG UltraWide EA93, този месец устройството пристигна в редакцията и го разгледахме от всички страни. Изглежда впечатляващо, а така и работи!

Започва се с тест като тестовете


Нямаше начин да не се възползваме от възможността за тест на първия монитор в света с пропорции на екрана 21:9. Вече има такива телевизори, но не и дисплеи за компютър. Затова, когато от LG предложиха да се запознаем лично с техния 29-инчов UltraWide модел EA93, не се поколебахме да го вземем за няколко дни в редакцията. А сега, докато пиша тези редове на него, имам тягостното усещане, че скоро ще трябва да го върна. Не искам, но няма как...

Удобството от широкия формат


С хубавото бързо се свиква. Не са нужни повече от десет минути, за да откриете ползите от ултраширокия формат. Особено ако сте свикнали да работите с няколко едновременно отворени прозорци и се чудите как да ги разположите в пространството. При UltraWide EA93 мястото е значително повече, отколкото при стандартните решения с пропорции 16:9, като това съвсем не е без значение и за гледането на филми и разцъкването на игри.

Много от филмите вече са без черните ленти отгоре и отдолу, а ако картината им е 16:9, се прави интелигентно преоразмеряване.

 

Вероятно вече се питате: „Хубаво, има повече работна площ, но каква е резолюцията?“ Нямате повод за притеснение, защото тя е 2560х1080 пиксела, повече от стандартната Full HD. Това пък означава, че няма да виждате всеки отделен пиксел.Полезни функци и високо качество


UltraWide EA93 разполага с вградена функция 4-Screen Split за разделяне на екрана на четири части, която е независима от операционната система. Това значително улеснява едновременната работа с няколко програми, докато, да речем, гледате видео. Що се отнася до задачите ви, как­вито и да са, ще останете доволни. Дори да се занимавате с предпечат или обработка на клипове, гамата на цветовете покрива стандарта sRGB на пълните 100%. Както може би се досещате, това се дължи на IPS панела, осигуряващ и отлични ъгли на видимост.

Интерфейсите отвъд стандартите


Мониторът може да се свърже към две различни устройства посредством Dual Link-up. По този начин професионалистите могат да разчитат на еднакви настройки на цветовете. Двете изображения са позиционирани максимално близо едно до друго, което улеснява сравнението. В другата конфигурация – с два монитора, дори и при изключително тънка рамка, тя отдалечава изображенията едно от друго.

Иначе устройството се свързва посредством DVI-D Dual x1, HMDI x2, USB 3.0, Display Port x1, като разполага с вграден вход за звука и изход за слушалки. Точно така! UltraWide EA93 е с вградени говорители, два по 7 вата. Особено интересна е и вградената технология MHL за възпроизвеждане на мултимедия от смартфони и таблети. И разбира се, всичко това е окомплектовано в стилния LG Cinema Screen Design.

Тагове: