Дизайн. Ергономия. HP са решили и определено са успели да създадат модел, който умело да се вписва в елегантния, динамичен, донякъде леко агресивно-предизвикателен стил на живот на съвременното младо поколение (неслучайно е избрано за име Envy – завист). Тънък като профил, но подсилен и здрав, лазерно гравиран в корпус от матиран алуминий, с цвят на черен въглен. Да, Envy 14 веднага бие на очи. И в неговия блясък ще прочетете само едно. Точно така. Завист.

 

Дисплей. Нестандартен, най-общо казано. 14,5” се среща рядко като диагонал, още по-рядко ще срещнете дисплей с толкова висока яркост и такива цветова. Има си обяснение – технологията BrightView Infinity на HP. Да, разлика има и тя се крие в LED подсветката, която значително покачва контрастното съотношение, разширява зрителния ъгъл и подобрява възпроизвеждането на черните и тъмните нюанси. Резолюцията е HD, разбира се, как можах да пропусна.

 

Чаркове. Още един повод за гордост от ваша страна. И завист от околните. Хардуерната производителност на Envy 14 не отстъпва на дизайна му. Подбран е отличен процесор от мобилната серия Core i5 на Intel, достатъчно оперативна памет, харддиск с максимален за лаптоп капацитет и (държа да отбележа) солиден като възможности видеоконтролер. Как ще използвате тази мощ, е ваша работа – може да играете игри (включително нови!), да гледате филми (с HD качество, разбира се!) или да проектирате нещо на 3D, вие си знаете.

 

Издръжливост. Всичко е въпрос на комбинация. Всички ключови хардуерни елементи от този лаптоп – процесор, видеоконтролер, твърд диск и дисплей – всички те са драстично енергийно оптимизирани и ефективни. И съответно черпят в пъти по малко енергия спрямо своите предшественици отпреди няколко години. Резултатът – лаптопът спокойно издържа над 4,5 часа, а в комбинация с допълнителна батерия може да ви прави компания цяла нощ.

 

Програмки и още нещо. Софтуерният пакет е наистина полезен и със сигурност спада в категорията „ценни екстри“, които за жалост повечето хора приемат за даденост. Това са стабилна и качествена операционна система (Windows 7 Home Premium 64-bit), приложения за запис, работа с уеб камера, дори няколко адски ценни допълнения в лицето на Cyberlink DVD Suite, Corel PaintShop Pro и Corel Video Studio, съответно за обработка на изображения и видео. Предварително инсталирани и готови за работа.

 

 

Технически характеристики:

Процесор: Intel Core i5-450M 2,4 GHz

Видеокарта: ATI Mobility Radeon HD 5650 1 GB DDR3

Памет: 4 GB DDR3 (2 x 2048 MB, макс. 8 GB)

Дисплей: 14,5” 16:9, 1366 x 768

HDD: 500 GB SATA 7200 rpm

Допълнителни данни: SuperMulti DVD±R/RW DL, Webcam, Ethernet, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n); Bluetooth, 2 в 1 Card Reader, HDMI, 3x USB, eSATA

Размери / тегло: 237 x 356 x 277 мм / 2,36 кг

 

ДА: отличен дизайн, отлична хардуерна производителност, разширена поддръжка

НЕ: теглото му е оптимизирано, но не позволява да бъде навсякъде с вас (например на купон)

МНЕНИЕ: Стилен и интригуващ лаптоп за хора, които държат не само на визията, но и на хардуерната мощ и широкото приложение (игри, интернет, видео обработка, 3D).