Да се докоснеш до умна машина - новото в лаптопа таблет HP TouchSmart tm2

Комбинацията между лаптоп и таблет е все още нещо нестандартно, като тези устройства са донякъде в услуга на хора в тясна потребителска ниша. Или поне така беше доскоро! Ако компаниите не правят нови модели, отговарящи на строгите изисквания на клиентите си, нишата едва ли ще се разраства. От HP са наясно с това и са се опазили от недостатъците на този тип продукти, като са посрещнали дори най-високите изисквания на потребители с всевъзможни интереси.

---

Защо TouchSmart tm2 е наистина забележителен продукт


Практически това е ново поколение устройство, което впечатлява както с оригиналния си вид, така и с щедрите технически спецификации, които ще са от полза както на бизнесмени, така и на привържениците на мултимедийните приложения. Първото, което привлича погледа ви към този 12.1-инчов лаптоп, е солидната му конструкция. Корпусът му е изработен от алуминиева сплав, а върху капака има гравюра – тя е предвидена да се хареса на потребителите и от двата пола.

Лаптопът изглежда по-голям от повечето си конкуренти в този клас – това е положително качество. Все пак малкото устройство не би трябвало да ви ограничава по какъвто и да било начин. Дисплеят е в съотношение на страните 16:10, тоест имате по-голяма работна площ; второ, лекото удебеление на дъното му позволява по-добро охлаждане на хардуера, като в същото време прави машината по-удобна за носене като таблет. И накрая, мощната батерия е направо изумителна. Ще ви служи до 9 часа при обичайно натоварване на системата, като това не е само на хартия!

---

Контрол, контрол, пълен контрол


Управлението на TouchSmart tm2 може да става по толкова начини, че човек действително се чуди откъде да започне. Нека да е със стандартното! Клавиатурата и поставките за ръце са удобни и със защита от по-невнимателни действия – били те силен натиск или неволно разливане на течности. Оптималното разстояние между клавишите е сметнато прецизно. Тъчпадът е на върхово ниво – ако сте работили с каквато и да било модерна машина, знаете колко важен може да се окаже заместителят на мишката.

И така стигаме до дисплея. Той е капацитивен и поддържа мултитъч команди - можете директно с ръка да увеличавате изображения, да ги завъртате, да пишете върху виртуална клавиатура... Не сте свикнали или не обичате да оставяте петна по екрана? Няма проблем! Поддържа се и работа със стилус. Сензорите са толкова чувствителни, че електронната писалка работи дори на известно разстояние от екрана. Не се очаква да прилагате никаква сила.

---

Обичайно скучните спецификации, които тук не са такива


Машинката е оборудвана с двуядрен процесор и добра видеокарта на ATI, която варира според конкретния модел, но във всички случаи ще ви върши работа за офис приложения, филми и дори много игри. Операционната система е Windows 7, към която са добавени специални приложения за мултитъч – например Paint, графичен софтуер на Corel. Максималната разделителна способност на дисплея е 1280x800 пиксела, подходяща и за HD видео. Двуядреният процесор е с нисък разход на енергия. Това означава, че TouchSmart tm2 ще е ваш верен и автономен спътник не само заради добрата батерия.

Обобщено, ако се интересувате от такъв тип устройство, непременно трябва да имате предвид TouchSmart tm2. Машинката на HP е впечатляваща не само заради промоционалните картинки. Тя е със стабилна конструкция и ниско тегло (малко над 2 кг). Несъмнено има какво да предложи, а особено в режим таблет дори ще ви плени. Това е напълно сигурно.

* * *

Технически спецификации и цена:

Процесор: Intel Core 2 Duo SU4100 (1.3 GHz)
Оперативна памет: 4 GB RAM
Видеокарта: (външна) ATI Radeon HD 4550 (512 МВ)
Свързаност: Wi-Fi: 802.11 b, g, n
Размери: 30.4 x 3.96 x 22.2 см
Тегло: 2.15 кг
Цена: 2099 лв.