Първото нещо, което ни посреща, когато отворим познатата бяла кутия с надпис Huawei, е самото устройство - nova 9 SE. Под него ще откриете стандартната документация, инструмент за изваждане на SIM карта, 66 W зарядно Huawei SuperCharge и кабел USB-A към USB-C.

За зареждането ще поговорим повече малко по-късно, но е хубаво, че е включен адаптер - не само защото това вече е рядкост, но и специално този не е от най-евтините, ако трябва да го купим отделно. Все пак ни е необходим, за да се възползваме от една от основните функции на смартфона.

 

Дизайн и дисплей

Телефонът е с размери 164.64 x 75.55 x 7.94 мм и тежи 191 грама, което го прави по-скоро лек. Задният панел отразява и пречупва по интересен начин светлината около задната камера, но е като магнит за пръстови отпечатъци. В долната му част откриваме логото на nova, което допринася за открояващия се дизайн. Изработен е от стъкло, но както и при дисплея, не се споменава Gorilla Glass.

Не е наличен и сертификат за водо- и/или прахоустойчивост, но около табличката за SIM карти има червен гумен пръстен, което е форма за защита против проникване на вода. Самата табличка побира две nano-SIM карти или една nano-SIM и една Micro-SD, ако не ви достига капацитетът на хранилището.

От дясната страна се намират бутоните за усилване и намаляване на звука, както и този за включване/изключване, а върху него е позициониран и сензорът за пръстови отпечатъци. От долната страна откриваме USB Type-C порта за зареждане и единственият наличен високоговорител.

Екранът е 6.78-инчов IPS LCD с резолюция 2388 x 1080 и може да се опреснява с до 90 Hz. Тази комбинация предразполага към добро качество на картината, независимо за какво ползвате смартфона. Нивото на яркост също е задоволително и не представлява проблем при използване навън.

Когато го включите за първи път и преминете стъпките по първоначалната конфигурация, ще откриете няколко папки с приложения и игри. Представляват популярни опции, които много хора биха искали и не са предварително инсталирани, а са само иконки, като с един клик върху тях инсталирате апликацията. Все пак щеше да е хубаво да могат да се трият направо целите папки, а не една по една да трябва да се премахва всяка иконка.

 

Камери

Отзад откриваме 108 MP f/1.9 основна камера, 8 MP f/2.2 ултраширокоъгълна камера, 2 MP f/2.4 камера за дълбочина и 2 MP f/2.4 макро камера, както и LED светкавица.

В камера апликацията ще откриете режими като: снимка, видео, портрет, нощен режим, регулиране на блендата, панорама, стикери, супер макро, двоен изглед и висока разделителна способност.

Pro режимът позволява контрол на ISO (100-6400), скоростта на затвора (1/4000 сек до 8 секунди), баланса на бялото, EV (+-12) и превключване между стандартен кадър, 2x увеличение и 10x мащабиране.

 *Ултраширокоъгълен сензор

 *Стандартен режим

 *Двукратно приближаване

 *Десеткратно приближаване

Както се вижда, резултатите от основната камера са добри за този клас при стандартния, широкоъгълния и режима за двукратно приближаване. При десеткратното приближаване се наблюдава видимо пикселизиране на картината, което е очаквано, като се има предвид, че процесът е изцяло софтуерен.

 *Предна камера, ултраширокоъгълен режим

 *Предна камера, стандартен режим

Нощният режим предоставя изненадващо добри резултати, когато има достатъчно светлина в сцената. В по-тъмните части на снимката се наблюдава значително количество шум.

 *Нощен режим

Предната камера също се справя добре, когато има достатъчно светлина, с която да работи, а ултраширокият режим е полезен, когато искате да обхванете малко повече терен.

 

Софтуер и батерия

Що се отнася до софтуера, налична е най-новата версия на Huawei - EMUI 12. Това включва HMS и Huawei AppGallery. Работата с телефона е бърза и безпроблемна. Не се наблюдава никакво забавяне при навигирането в операционната система, отваряне и смяна на приложения и цялостната употреба.

Батерията е с капацитет от 4000 mAh, което е напълно достатъчно дори и за натоварен работен ден. Ако сте от хората, които не използват толкова често телефона си, то тогава бихте могли да изкарате и втори пореден ден или поне част от него.

Когато настъпи моментът на зареждане, се разкрива най-доброто качество на nova 9 SE - свръхбързото зареждане. Комбинацията от капацитета на батерията и 66-ватовата скорост на зареждане предоставят заряд от 0 до 100% в рамките на около 45 минути.

Обикновено последните 10-20% се зареждат значително по-бавно, като целта на това е, да се запази по-дълго годността на батерията. Ако бързате да излезете и просто имате нужда от телефона си, то тогава само в рамките на 20 минути nova 9 SE възвръща до 75% от заряда си. Няма налично безжично зареждане, което е очаквано предвид ценовия клас.

 

Заключение

Huawei nova 9 SE е насочен към младото поколение и специфичните му изисквания към модерния смартфон. С повече от достатъчно мегапиксели на камерата, ултрабързо зареждане и изпъкващ дизайн, са покрити най-важните точки. Постигнат е баланс между предложените функции и цената на устройството.

От Huawei обединиха сили с Ipsos за провеждането на социологическо проучване, което засяга хора в България на възраст между 16 и 25 години, като това поколение бе наречено nova. Ако искате да научите повече за него и нагласите му към света, може да откриете статията тук.

 

Вижте още: Huawei Watch GT Runner – тичането никога не е било толкова приятно (РЕВЮ)