Свикнали ли сте красивите, нови технологични продукти в повечето случаи да са… предимно красиви, но не много полезни? Е, в настоящия случай ще сте изненадани. Защото модерното звуково бижу на Huawei – Sound X, е не само с красив авангарден дизайн, но може да осигурява неочаквано добър звук, особено спрямо размерите си. Имайки възможността да я докоснем и чуем на живо в офиса си, определено е забавно да си спомняме изненаданите лица на всички колеги, чули за първи път саунда, струящ от тази колонка: „Но… тя звучи наистина добре и доста силно, за размерите си!“.

Затова нека не губим много време и да започнем да ви разказваме за нея и за това, което се случи, след като я извадихме от меката платнена торбичка, в която грижливо е опакована и предпазена от надраскване.

Дизайнът е мега, а звукът още повече

Както вече казах, тази „колонка“ (простете, но за по-лесно изразяване ще я наричам така) всъщност не е само с красив външен вид, а ще ви изненада и с размазващия си звук. За да създаде подобна красива, но и функционална вещ, Huawei са си партнирали с известната френска аудиофилска компания Devialet. И добрите резултати са налице – нещо, в което не сме се и съмнявали, след като знаем имената на двете компании. Французите са известни не само с култовия си дизайн, изобилстващ от футуристични форми. Те използват някои авангардни звукови решения, добавени в тази колонка. Ще разберете след малко какви, само да довърша за дизайна…

Цилиндричната форма със заоблени краища на Huawei Sound X е супер приятна и ще се впише лесно във всеки интериор. В горната си част има сензорни бутони за управление (за сила на звука, Mute и мултифункционален), както и светещ RGB цветен ринг, показващ силата на звука, приемащ други указателни функции или просто пулсиращ в такт с музиката. Светлината му реагира подканващо, когато доближите ръката си, заради вградения сензор за близост. Целият външен вид на колонката е много приятен, а в долната си част гланцът и преминава в мрежеста решетка. От двете си страни има големи прорези, през които се виждат двата странични субуфера. Ще забележите освен червената шарка – акцент на Huawei върху тях и още, че колонката няма никакви входове, – все пак тя се свързва изцяло безжично с музикалния източник.

Работи само на ток – т.е. винаги трябва да е включена в контакта с приложения в комплекта адаптер, вместо да я зареждате и да се притеснявате, че може да спре в разгара на купона. Така че имайте го предвид – предназначена е за наистина сериозно използване. Но не очаквайте от нея възможностите на 7.2-канална мощна система с много озвучителни тела, разхвърляни из хола – няма как, а и това не е целта. Последната е по-скоро да замести излишно хвърлените пари и създадения безпорядък, като събере онова, което искате, в едно единствено тяло с 360-градусов звук.

Звукови решения

Под красиво лъскавата черна пластмаса на корпуса всъщност са скрити не един, ами цели два басови високоговорителя (субуфера), изработени от редки химични елементи, придаващи мега високо качество на изработката. Благодарение на това, както и на специалната конструкция те имат способността да създават наистина сериозни звукови вълни и вибрации. Нуждаят се от минимална входяща мощ, за да ви „отнесат“ с як изходен звук. Но в същото време контролираното качество е гарантирано от технологията SAM® на Devialet, а Push-Push акустичният дизайн не позволява да се получава кривене на звука или някакви гадни вибрации. Това се дължи на факта, че всеки от двата симетрични субуфера отменя (унищожава или канселира) излишните вибрации от другия. Именно това потиска изкривяванията при всяко ниво на звука. Супер яка идея, нали? Сега разбрахте ли защо субуферите са два?

За по-запалените аудиофили цитирам, че „Huawei Sound X осигурява до SPL 93 dB2 чист, нюансиран звук“. Те много добре ще разберат за какво говоря. Но всъщност то далеч не е всичко. Целта на създателите на модела е да изграждат цялостна богата звукова атмосфера, която да гали всичките ви сетива – не само звуковите, но и останалите. На практика колонката създава 360-градусов звук не само заради цилиндричната си форма, но и заради общо 6-те вградени вътре високоговорителя, използващи специален пространствен звуков алгоритъм от Huawei. И още малко технически данни от тестовите лаборатории – звукът, който тя може да възпроизведе, варира от 40 Hz (дълбок бас), до цели 40 KHz (далеч над диапазона, който може да чуете). Но целта не е да се почувствате несъвършен – по-скоро това са изисквания, които инженерите гонят, за да разполагат с по-богата звукова палитра и честотни възможности.

Споделено аудио, Hi-Res и SAM®

Всяка съвременна колонка трябва да получи звука (песните) от някакъв източник и той най-често и най-удобно е безжичен. За да активирате оборудването си, то трябва да бъде сдвоено с мобилно устройство (телефон). Всичко се свежда до използването на NFC модула за няколко секунди (ако имате), след което устройството работи без проблеми през Bluetooth HFP / A2DP връзка. Като алтернатива можете да използвате и Wi-Fi връзка (стандартите 802.11 a/b/g/n/ac) в комбинация с приложението AI Life. Софтуерът позволява да контролирате силата на звука и басите, като финалният звук винаги е перфектен и няма как да е иначе, като се има предвид, че от Huawei са работили съвместно с признатата френска аудио марка.

HUAWEI Sound X е сертифициранa като Hi-Res аудио продукт, така че можете да сте сигурни, че ще ви предоставя истински звук без характерните за нискокачествените записи загуби. Високоговорителят улавя и препредава всеки нюанс от оригиналния запис, така че ще се почувствате редом до любимите си изпълнители. Но как е възможно това?

Тук е моментът да споделя, но само накратко за SAM® (Speaker Active Matching) технологията. Защото тя е доста комплексна, но благодарение на нея звукът от колонката винаги звучи чудесно, независимо къде я поставите. Както вече споменах, Push-Push дизайнът намалява вибрациите, за да няма кривене, но SAM® допълва процеса, разпознавайки точните характеристики на вашите високоговорители и приспособявайки звуковия сигнал в съответствие с техните точни изисквания. Тази сложна технология позволява в реално време на вашата система да постига перфектно изравняване на записания от микрофоните на изпълнителя входен сигнал и акустичното налягане във въздуха, генерирано от високоговорителите - изходния сигнал. Така се постига изключителна вярност на звука и музиката - точно както нейният изпълнител я е изсвирил. Интересно, нали?

 

Вижте най-важните акценти в нашето специално видео:

 

 

Цената на Huawei Sound X е 699 лв., а ето и още данни за нея:

 

Технически данни

Размер/Тегло: 165 x 203 мм / 3,5 кг

Процесор: MediaTek MT8518, 4 ядрен 1,5 GHz

Памет: 512 MB DDR РАМ, 8 GB Flash ROM

Честотен диапазон: 40 Hz - 40 KHz

Безжична връзка: 802.11 a/b/g/n/ac 2 x 2, 2,4 GHz и 5 GHz

Звукови формати: Bluetooth HFP / A2DP, 360°Surround

Бутони за сила на звука, мултифункционален и Mute