Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Huawei MateBook 14s е един атрактивен лаптоп. Нямам предвид само дизайна, а целия набор от качества, които притежава. В това число влизат още неподправената му мощ, очарователният дисплей и нещо все по-важно за модерния човек – компактност.

Дизайн

MateBook 14s тежи малко под килограм и половина, което придава усещане за добър баланс между лекота и същевременно надеждност. Да, има и по-леки преносими компютри с тези размери, но те са от пластмаса, докато тук корпусът е изцяло от алуминий. Тестовият ни екземпляр е в цвят Space Gray, като това светлосиво би изглеждало на място във всяка корпоративна среда.

От лявата страна на корпуса се помещават 3.5-милиметров жак за слушалки (в който може да бъде включен и микрофон), HDMI порт и два USB Type-C входа, които могат да бъдат използвани за трансфер на данни, зареждане и да изпълняват функцията на DisplayPort. Отдясно има само един USB-A 3.2 порт. Щеше да е хубаво да са поне два, понеже много хора използват мишки за по-бърза и по-прецизна работа с лаптопите си, като това ще е най-вероятната употреба на този вход. Това значи, че когато искаме да включим флаш памет или микрофон, или каквото и да е друго устройство, трябва да се изключва мишката. Не е нещо фатално, понеже точно за това има тъчпад, просто е леко неудобство.

 

Клавиатура и тъчпад

Сензорът за разпознаване на пръстови отпечатъци е вграден в Power бутона и смятам, че това е много по-добро решение, отколкото да заема част от тъчпада или да е някъде из корпуса. Най-малкото така дизайнът е много по-естетически удовлетворяващ.

Клавишите пропътуват 1.5 мм при натискане, а както знаем, колкото повече „потъват“, толкова по-приятно е усещането при употребата им. Не са в категорията на отделна механична клавиатура, но са много добри, като се има предвид, че става дума за лаптоп. Заслужава си да се отбележи и колко са тихи. Клавиатурата има и подсветка, така че може да бъде използвана дори в пълен мрак.

Тъчпадът е достатъчно голям и тази просторност е добре дошла. Използването му в комбинация с клавиатурата е комфортно и нямах никакви проблеми да работя изцяло с него по време на тестването.

 

Дисплей и аудио

Това е категорията, където обикновено лаптопите на Huawei изпъкват, и тази тенденция се запазва при MateBook 14s. Както може би сте се досетили от името, става дума за 14-инчов екран – 14.2 инча, ако трябва да сме максимално точни. Резолюцията му е 2.5K, което ще рече 2520х1680. Дори това само по себе си го издига над конкуренцията, но впечатляващите спецификации не приключват дотук.

Опресняването е подобрено до 90 Hz, което по традиция е територия на геймърските машини, но се радвам, че започва да навлиза и в бизнес сегмента. Имайки предвид, че това е иновация, която присъства от известно време при смартфоните, лесно може да я приемем за даденост, но истината е, че има осезаема разлика в сравнение със стандартен преносим компютър. Може да се преминава от 60 Hz към 90 Hz и обратно с бърза комбинация от клавишите Fn+R. От Huawei твърдят, че опресняването не е фиксирано, когато използваме по-високата стойност, което означава, че тя може и да намалява, когато изкуственият интелект прецени, че не е необходима.

Поддържа се тъчскрийн с до 10 контактни точки едновременно, което винаги е една полезна екстра, която ни предоставя повече гъвкавост при работа. Дисплеят е сертифициран от TUV Rheinland, така че ефектът на синята светлина е сведен до минимум и е напълно отстранено премигването, като това са двете неща, които обикновено най-много натоварват очите.

Една нестандартна особеност е, че съотношението на дисплея е 3:2 и изглежда почти като квадрат. Привикването към този формат не отнема много време, но е важно да се отбележи, че той е по-скоро пригоден за работа, отколкото за мултимедия. Допълнителното вертикално пространство е от полза, когато се работи с Word документ, Excel таблица или някои сайт.

Повечето филми и сериали са заснети в 16:9 или 21:9, което значи, че когато това се напасне към MateBook 14s, остават по-големи черни полета под и над картината. Добрата новина е, че те няма да отвличат вниманието толкова много, понеже е използвана LTPS LCD технология. Не е дълбокото черно, което наблюдаваме при OLED панели, но със сигурност е много по-близо до него, отколкото до стандартен LCD екран.

Рамките около дисплея са много тънки, което позволява да се „потопим“ във всичко, което правим на лаптопа. В горната част е позиционирана уеб камерата, която е само 720p, което значи, че няма Full HD качество. В добре осветена среда се справя достатъчно добре, но не може да замени самостоятелна камера за видеоразговори.

Поглеждайки към звука, има четири вградени говорителя, като те предлагат достатъчно силен и изчистен звук за гледане на филми и видеа в YouTube, но очаквано липсва дълбочина при ниските тонове. Все пак бих причислил MateBook 14s към добре звучащите лаптопи. Има и четири микрофона, които с помощта на технологии за шумопотискане и подобряване на записваното аудио успяват да елиминират по-голямата част от шума в околната среда. Това е страхотна новина, като се има предвид колко много видеоразговори провеждаме в днешно време.

 

Хардуер и софтуер

Заложено е на процесор Intel Core i5, 11-о поколение на по-мощната „H“ серия. Оперативната памет е 16 GB, а вътрешното пространство за съхранение – 512 GB SSD.

MateBook 14s спокойно може да се справи дори с по-тежки програми като Adobe Photoshop и дори с някои по-тежки игри, стига да не са на максимални настройки, тъй като все пак не оперира с геймърска видеокарта.

Охладителната система също се справя повече от добре. В нито един момент от тестването, нито при продължителна работа, нито при по-голямо натоварване, нито дори при зареждане, лаптопът не се нагря до степен, при която да е некомфортно използването му или по някакъв начин да страда представянето му.

Huawei MateBook 14s пристига с напълно функционален Windows 10, като няма ограничения в използването на Google услуги. Има възможност да бъде инсталиран безплатно и Windows 11. Естествено, това не е задължително и може да продължите да използвате настоящата версия, ако я предпочитате.

Друга много важна част от софтуера е Huawei Share. Тази технология позволява бързо да се изгради връзка с други устройства на компанията като смартфони, монитори, таблети, което на свой ред прави трансфера на файлове и споделянето на екран много по-лесни за използване функции. Комуникацията между тях може да се извърши и посредством NFC, като чипът се намира под тъчпада. Екосистемата на бранда вече е толкова развита, че спокойно може да бъде сравнявана дори с тази на Apple.

 

Батерия и зареждане

Батерията е с капацитет от 60 Wh, което е напълно достатъчно за цял работен ден (8 часа), без да се налага да разнасяте зарядно. Ако не го използвате повече след това, най-вероятно ще е останал малко заряд и за следващия, но там вече трудно ще издържи до края на смяната. По-добре изгледайте някой филм на него вечерта и го заредете преди лягане.

Зареждането се извършва с цели 90 W и от 0 до 100% се достига за около час. Ако трябва да съм честен, не съм срещал друг толкова бързо зареждащ се лаптоп досега. Още по-добрата новина е, че то се извършва чрез Type-C порта, което означава, че може да го заредите с всяко друго достатъчно мощно зарядно, а неговото да се използва за други устройства.

 

Заключение

Huawei MateBook 14s предлага всички модерни функции, които може да изискваме от един преносим компютър. Портативен е, справя се бързо със задачите, става както за работа, така и за развлечения с този чуден екран, но да си го кажем направо – това е бизнес лаптоп. Естетиката му е изчистена и минималистична, а цената от 2600 лева определено не го прави бюджетно решение.

За да се възползвате докрай от всичките му функции и в частност от Huawei Share, ще ви трябват поне още няколко устройства на компанията. Въпреки това, дори да не сте в екосистемата на бранда, пак има много какво да извлечете от тази машина, противопоставяйки го срещу други предложения в същия ценови диапазон.

Вижте още: Започват продажбите на HUAWEI MateBook 14s на българския пазар