С Y-серията Huawei щурмува ниския и среден клас Android смартфони. Y5 е най-достъпният и съответно най-непретенциозен модел в нея, което не му пречи да предлага изненади като качествен дисплей в съотношение 18:9 и светкавица на предната камера. Нека видим дали смартфона наистина е толкова примамлив, колкото ни се струва!

Комплектът включва смартфона, скрийн протектор, книжка с инструкции, microUSB кабел и зарядно.

Дизайн и конструкция

Y5 изглежда ненатрапчив и е конструиран добре. Корпусът е пластмасов, но се усеща достатъчно солиден - няма луфтове, бутоните не "играят" и камерата не е прекалено издадена навън. Смартфонът е капсулиран, тоест не позволява да отстраните задния капак за достъп до батерията. Y5 може да не изглежда луксозно, но е достатъчно здрав, което някога беше рядкост при моделите от нисък клас. Също така е сравнително лек, компактен и удобен за ползване с една ръка.

Екран

Huawei се гордее с факта, че предлага FullView екран в смартфон от нисък клас. Резолюцията на 5.45-инчовия дисплей действително е 720 x 1440 (HD+) пиксела в съотношение 18:9, а технологията е IPS. Качеството на образа е безкомпромисно като за толкова достъпен модел, а възможността сами да настроите температурата на цветовете позволява да компенсирате ако те ви се виждат твърде топли или студени.

Една от забележките ми към екрана е, че е една идея по-тъмен отколкото трябва, за да се вижда съвсем ясно на слънце. Другата е, че цветовете винаги са леко пренаситени. Но дори и така съм приятно изненадан от това, което предлага Y5 откъм дисплей.

Камера

Y5 е въоръжен с 8-мегапикселова основна камера и 5-мегапикселова предна камера. И двете разполагат със светкавици, което е лукс за смартфон в този клас.

Основната камера прави снимки в максимална резолюция 3264 x 2448 (8MP) пиксела в съотношение 4:3. Не се поддържат широкоекранни формати, но има HDR. Откъм корекции разполагате с баланс, ISO, и стандартните наситеност, контраст и яркост. Доволен съм от детайла в снимките на слънчева и дневна светлина, макар че филтрирането е доста видимо. Нощната фотография със светкавица води до много добре осветени, но често разфокусирани снимки.

 

Видеозаписът е с максимална резолюция 1080p (1080 x 1920 пиксела) в съотношение 4:3. На дневна светлина картината е леко шумна и с известно количество пикселизация, но няма някакви сериозни аномалии и за непретенциозния потребител качеството ще е задоволително.

Що се отнася до предната камера, качеството на селфитата е приемливо на дневна светлина, но в нощните снимки - дори тези със светкавицата - има доста шум.

Операционна система

 

Huawei Y5 работи с Android 8.1 Oreo и интерфейса EMUI 8. Впечатленията ми са положителни - той е изчистен от излишни вмешателства, като работата с него се доближава до усещането за "фабричен" Android. Интеграцията с услугите на Google, включително Play Store, е безпроблемна; а за онези от вас, които ще попитат - да, българско меню има! Клавиатурата по подразбиране е добрият стар SwiftKey, който навярно би свършил работа на всеки. Като цяло нямам забележки към софтуера на Y5.

Производителност и параметри

Y5 е базиран на чипсета MT6739 на тайванския производител MediaTek, в тандем с 2GB RAM памет и 16GB разшируемо пространство. Четирядреният процесор е на 1.5GHz и сам по себе си е нелош, но слабият графичен ускорител на 570MHz превръща производителността в донякъде проблемен аспект. Huawei Y5 е осезаемо тромав - не толкова, че да превръща работата в тормоз но достатъчно, че да ви се иска да имаше малко повече "мускули".

Приложенията не зареждат така светкавично както при моделите от по-горен клас и неминуемо ще търпите засичания и забавяния. Поне уеб браузването с Chrome е относително плавно, а не е изключено и да изиграете някоя игра - Asphalt: Nitro, например, върви но "накъсва". Смартфонът е двусимов, като позволява да държите 2 SIM карти и една microSD карта едновременно - интелигентно решение от страна на Huawei.

Батерията е с капацитет 3000 mAh, което е щедро предвид скромните нужди на чипсета и дава заявка за дълга трайност - Huawei обещава 13 часа непрекъснато гледане на видеоклипове, например.

Мултимедия

Екранът на Y5 определено има своите достойнства и е подходящ за гледане на филми и видеоигри. Звукът от вградения говорител е малко рехав, но поне е достатъчно силен, за да чувате позвъняванията, алармата и всичко останало. Звукът в слушалката е достатъчно ясен и нямаме забележки към чуваемостта.

Цена

Huawei Y5 струва около 240лв в магазин, а цената му с договор пада драстично.

Тагове: