Вече втора година продук­тите VAIO на Sony бележат ръст в нашия регион, което е основателен повод за радост за компанията. На наскорошно събитие бяха представени новите модели преносими компютри за 2012 година, като ни направи впечатление достойнството, с което беше представен и първият ултрабук VAIO T13. Той беше пуснат на пазара през юни, без каквито и да било клиширани суперлативи за „най“. Нямаше и помен от често дразнещата горделивост на други производители – продуктът на Sony просто беше представен като резултат от продължителната разработка и изпипването на детайлите.

Тънък, лек и много здрав

С профил 18 мм и тегло 1.6 кг VAIO T13 се позиционира чудесно в строгите изисквания за ултрабук. Както подсказва името на модела, машинката е с 13-инчов дисплей, който поддържа HD резолюция (1366x768 пиксела), а както може да се очаква от продукт на Sony, картината е с качествена и суперикономична LED подсветка, осигуряваща висок контраст и наситени цветове. Изработката на корпуса е от надеждна алуминиева и магнезие­ва сплав, а дизайнът е еднакво подходящ за бизнес и домашни потребители. Силно впечатление в облика прави големият тъчпад без бутони, който поддържа жестове. Сред по-невидимите плюсове е батерията за до 7 часа автономия при едно зареждане.

VAIO T13 използва хибридна SSD и HDD система, чрез която се постига светкавична работа при голям капацитет на диска за потребителските материали.

Не е пестено от паметта

По стандарт ултрабуците трябва да включват SSD диск. Ще намерите такъв при новото VAIO, но той се използва само за светкавично бързата кеш памет, за стабилност на операционната система Windows 7 HP и за режима Rapid Wake + Eco, позволяващ „бързо събуждане“ на устройството и привеждането му в работен режим. За съхранение на лични файлове разполагате с 320 GB HDD. Този обем е повече от произволно SSD на конкурентен ултрабук и идеал­но решение за онези, които се нуждаят от повече дисково пространство.

Оперативната памет е 4 GВ, което гарантира висока производителност под предварително инсталираната 64-битова операционна система. Първият модел, предлаган в България, идва с двуядрен процесор Intel Core-i3 с архитектура Sandy Bridge.


Интерфейси и комуникация

Ултрабукът разполага с всички необходими портове за свързване с външни устройства – телевизори, проектори и периферия, което значително улеснява работата ви, ако трябва да прожектирате филм в домашни условия, да представите лекция или бизнес проект. Сред интерфейсите се нареждат стандартен USB порт и един бърз по стандарта 3.0, HDMI изход, VGA и RJ45 мрежов порт. Не е забравен и слотът за SD/MMC карти памет. Безжичната свързаност се осъществява чрез Wi-Fi или Bluetooth 4.0.

За комфортното общуване и провеждането на успешни видео­конференции разполагате с вградена камера, разполагаща с ексклузивната екстра Exmor for PC. Става дума за технологията, която Sony използва и в цифровите си фотоапарати за постигане на качествена картина дори при слабо осветление. Звукът също не е за подценяване. По принцип колкото по-малък е компютърът, толкова по-незадоволителен звук може да се очаква от него. Причината е в ограничения размер на говорителите. Това не важи при VAIO T13, тъй като недостатъците, изкривяванията на звука и слабата мощ са елиминирани от технологията xLOUD, която може да се прилага в чатове, плейбек на музика, филми и игри.

Добрият дизайн е съвсем сериозно изискване за ултрабуците и първият модел на Sony определено привлича погледи.

Едно „най“ от нас за финал

Sony може и да са скромни в промотирането на дебютния си ултрабук, но ние ще им дадем едно заслужено „най“. Цената на 13-инчовия модел с Core-i3 процесор е 1600 лева, което влиза в ценовите параметри, зададени като препоръчителни от Intel. Като се има предвид, че това е нещо, с което се съобразяват много малко производители, няма как да пропуснем да отбележим, че това е НАЙ-достъпният балансиран ултрабук предвид техническите му характеристики и скъпите материали за изработката.


ДАННИ: Дисплей: 13.3”, 1366x768 пиксела; процесор Intel Core i3-2367M (3M Cache, 1.40 GHz); 4 GB DDR3 оперативна памет; Intel HD Graphics 3000; твърд диск 320 GB + 32 GB SSD; Wi-Fi 802.11b/g/n; Bluetooth 4.0 + HS; USB 2.0 (x1), USB 3.0 (x1); HDMI; стерео говорители; физически размери: 226x17.8x323мм; 1.6 кг с батерията

 

ДА: Солиден дизайн с добро охлаждане

НЕ: SSD дискът се използва само за системни операции

МНЕНИЕ: Сред най-достъпните ултрабуци на пазара и с чудно балансирана конфигурация.


 

 

Тагове: