Първият нетбук с NVIDIA Ion чипсет

Текст: Елена Михайлова, сп. HiComm

.    

 

Първото впечатление, което оставя новото Lenovo IdeaPad S12 след отваряне на кутията, определено е възхищение. Макар досега винаги да съм била леко скептична по отношение на традиционния бизнес дизайн на продуктите на марката, този път съвсем честно мога да призная, че се влюбих от пръв поглед.

 

Дизайн

Устройството се предлага на пазара в два варианта - черен и бял, а при нас за тест дойде бяла „бройка". И ето какво мога да кажа за нея... Наистина отдавна не ми се беше случвало толкова да се впечатля от дизайна на някой мини нетбук. Горният капак на Lenovo IdeaPad S12 е с гланцирана млечнобяла повърхност, „изрисувана" с уникална леко сивкава комбинация от кръгове и точки. Признавам си, че отделих доста време да разуча точната последователност и комбинациите в тази украса. Но нека преминем нататък. Следващото нещо, което предизвика истинско одобрение в мен, е фактът, че целият, да, абсолютно целият нетбук е бял. Няма комбинации с черна рамка на екрана или черна клавиатура - абсолютно всичко е в класическо бяло. А това според мен е един наистина сполучлив избор.

 

 

 

 

Ергономика 

Клавиатурата е с пълен размер и макар че ще ви трябва известно време, за да свикнете с нея, определено мога да кажа, че е удобна за работа. Казвам го, защото вероятно знаете, че множество нетбукове (особено първите модели) страдат от недостатъка, породен от малките им размери - неудобна клавиатура. Единственият малък минус, който забелязах при нашата тестова бройка, е еднаквият (сив) цвят на латинските букви и тези на кирилица, което е причина да се сливат. Тъчпадът също е напълно вписан в гладкия дизайн на корпуса и е максимално удобен за работа и скролиране.

Още една изненада ми поднесе екранът. Определено мога да твърдя, че работата с 12.1-инчов дисплей на нетбук е лесна и приятна, а този размер не е често срещан при мини машините. Освен за сърфиране в интернет диагоналът на екрана позволява на компютъра да ви служи по-добре за работа - преглеждането и редакцията на различни офис документи определено е много по-удобно на 12.1-инчов дисплей, отколкото на стандартните за класа 9 или 10-инчови екрани. Въпреки това корпусът на устройството все още е достатъчно компактен, за да може да го сложите в дамската си чанта и да го разнасяте цял ден с вас.

 

 

 

 

Хардуерните особености

Устройството е първият преносим компютър, базиран на новата Ion платформа на Nvidia. Нашият тестов модел бе оборудван с Intel N270 процесор с честота 1.6 гигахерца, 2 GB оперативна памет и разполагаше с 250 GB харддиск! Тези параметри наистина се водят за много добри в класа на нетбуковете, а харддискът е достатъчно голям, за да събере необходимите ви документи, музика, снимки и дори филми. И да ги носите навсякъде с вас, без машината да ви тежи.

Заради видео „изпълнението" си Lenovo IdeaPad S12 отново получава оценка „Отличен 6". Комбинацията от Intel Atom процесор и видеокарта Nvidia 9400m превръща нетбука в достатъчно мощен медиен център. Той безпроблемно се справя със 720р и дори 1080p видеофайлове - плейбекът върви гладко, без паузи, насичане и назъбване на картината. Така вече няма да се притеснявате, когато искате да изтеглите висококачествени филми или трейлъри. Приятната новина за геймърите е, че устройството може да се справи дори с някои от най-новите гейм заглавия, което си е истинско постижение за компютър в този клас. 

 

Допълнителните  екстри

Какво още ще намерите „в кутията"? Три USB 2.0 порта, с които може лесно да свързвате периферни устройства, Ethernet порт, ExpressCard слот и 4 в 1 четец за карти памет, с който може да свалите снимките от фотоапарата или телефона си директно, без помощта на допълнителни кабели или софтуер. Вградената 1.3-мегапикселова камера пък ще ви помогне лесно да провеждате видеоразговори, независимо дали те са лични или по работа.

Естествено Lenovo IdeaPad S12 притежава безжичен Wi-Fi адаптер 802.11 b/g, което в комбинация с предварително инсталирания Windows 7 Home Premium прави връзката с интернет лесна като детска игра (начинът за връзка към безжични интернет мрежи в новия Windows е значително опростен).

 

 

 

 

 

 

 

Едно от най-важните неща при нетбуковете са батериите. Поради малкия размер на компютъра и сравнително по-слабия хардуер те се характеризират с много ниска консумация. 6-клетъчният вариант в този модел може да ви осигури около 7 часа работа или забавление с едно зареждане! Този резултат е наистина много добър - още повече, като се имат предвид мощната нова Ion платформа и големият за този клас преносими компютри 12.1-инчов дисплей.

 

Общо впечатление

Симпатичният Lenovo IdeaPad S12 определено заслужава да му обърнете сериозно внимание. С изискания си, наистина стилен външен вид и възможността да избирате между черен и бял цвят на корпуса нетбукът ще се хареса еднакво много както на силната, така и на нежната част от потребителите. От друга страна новата платформа на Nvidia Ion, насочва устройството към хора, които искат да имат едновременно ултрапреносим компютър за работа и сърфиране в мрежата, но също така и достатъчно мощен мултимедиен център за забавление. И накрая, ако все още не сте убедени, че този нетбук наистина си заслужава, ето го и последния коз - цената на устройството е повече от достъпна - започва от 916 лв. Да, това са значително повече пари от намиращите се на пазара модели за по 400 - 500 лв. Но не забравяйте, че тази машина е и двойно по-добра от евтините варианти.

Нетбукът ни бе предоставен за тест от IBS Bulgaria.

 

 

Повече информация, допълнителни характеристики и снимки може да намерите на www.lenovo.com.

 

Тагове: