Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Не мога без музика. Сигурно има хора, които предпочитат живота им да е ням филм, но моето ежедневие задължително има аудио за фон. Саундтракът е динамичен – плейлистата ми никога не е статична и обикновено следва ритъма на върхове и провали, които са неизбежна част от екзистенциалната реалност.

Вижте още: Най-готините продукти от CES 2020, които може да си купите още тази година

Преди години количеството музика, което можех да взема със себе си, беше ограничено – най-вече от размера на физическия носител, върху който беше записана – бил той аудио касета, оптичен диск или флаш памет. Днес безжичният стрийминг ми дава достъп до практически неограничена библиотека от стотици хиляди музикални изпълнения, които мога да слушам винаги, навсякъде и по всяко време без усилия, директно от телефона си.

Остава само въпросът с метода на възпроизвеждане. Да, слушалките винаги са опция, когато слушам нещо „в движение“, но не и когато съм в компания с други хора. Пълноформатната аудио система е отлична в такива случаи, но не е особено практична от гледна точка на преносимост – трудно би могла да ме придружи, докато съм на палатка или на плажа.

В такива случаи една компактна Bluetooth колонка е перфектният избор. Практична. Преносима. Издръжлива. С автономно захранване. А в случая с LG XBOOM Go PK5 – на достъпна цена и възпроизвеждаща адски качествен звук.

 

Ефектен, но обмислен външен вид


На пръв поглед дизайнът на PK5 изглежда самоцелно странен. Сякаш LG са възприели максимално нестандартен подход просто за да може да откроят продукта си на фона на десетките алтернативи, които обикновено са със скучна цилиндрична или правоъгълна форма.

Разбира се, подобно допускане не е лишено от логика – в един изключително гъсто населен сегмент от пазара не е никак лоша идея да изглеждаш различен, оригинален и свеж. В действителност обаче дизайнерските особености на Xboom Go PK5 имат и редица чисто практически предимства, които ще оцените с времето.

Първо четирите изнесени встрани дръжки на колоната я правят изключително лесна и удобна за пренасяне. Отделно позволяват на PK5 да стои стабилно върху практически всяка повърхност – нещо, което трудно може да се каже за много от преносимите говорители с цилиндрична форма например – те сякаш винаги гледат да се търкулнат нанякъде. Особено когато усилите звука и колоната започне да вибрира.

Четирите дръжки на PK5 също така ѝ помагат да се цапа по-малко – ако я поставите върху прашна повърхност или върху пясъка, те издигат корпуса на колоната и по този начин намаляват шанса да попаднат песъчинки или прах в тялото ѝ. В комбинация с относително високия ѝ IPX5 рейтинг за водо- и прахоустойчивост дизайнът на PK5 я прави подходяща за всевъзможни ваканционни сценарии – от почивка на море до забавления край басейна.

Все пак е добре да знаете, че IPX5 рейтингът означава само устойчивост на водни пръски и прах – не пълна водонепроницаемост. Така че не е добра идея да потапяте колоната изцяло във вода. Намокряне или дъждовни капки обаче не са проблем за PK5.

Изключително много ми допадна също така фактът, че контролните бутони са удобно големи, изнесени в горната част на колонката, гумирани и добре обозначени. Това ги прави комфортни за използване дори ако ръцете ви са мокри, а наличните LED индикатори позволяват лесно да се ориентирате за всеки бутон, дори когато липсва светлина – вечер, докато сте край палатката в планината например.

Цветната LED подсветка за всеки от двата фронтални говорителя лично на мен ми идва леко в повече, но е забавна, тъй като ефектите ѝ следват ритъма на музиката, която възпроизвеждате. Добрата новина е, че LG са предвидили опция за изключването им, което за мен лично е по-разумният вариант за използване на PK5, тъй като по този начин се пести от живота на батерията и времето за автономно използване се удължава значително.

 

Функционалност


Със сигурност ще ви направи впечатление надписът With Meridian отстрани на тялото на PK5. В случай че не следите отблизо хай-фай аудио света, Meridian Audio са една от най-старите (и престижни) британски компании в този сегмент с над 40-годишна история. Jaguar и Land Rover например използват техни аудио системи в най-елитните си модели от последно поколение.

Ако погледнете лентата с контролни бутони на PK5, последните два са обозначени като Clear Vocal и Enhanced Bass. Те служат за активиране именно на двете основни технологии, с които Meridian са допринесли за разширяване на функционалните характеристики на PK5.

Целта на Clear Vocal е да подобри звученето на вокалите (т.е. най-вече диапазона на високите тонове), което е плюс не само когато слушате музика, но и при гледане на филми.

Enhanced Bass пък е концентрирана върху другия край на честотния диапазон и цели подобряване и разширяване звученето на ниските тонове (т.нар. баси).

В комбинация със специфичния дизайн на вградените говорители, които LG наричат Dual Action Bass, РК5 предлага наистина впечатляващо звучене за тонколона с толкова компактни размери.

За разлика от повечето си конкуренти, които залагат или на единия (високи), или на другия (максимум бас) диапазон на честотната скала, PK5 осигурява добре балансирано звучене. А наличието на Clear Vocal и Enhanced Bass като опция ви позволява да изберете дали да акцентирате повече върху високочестотния диапазон, или да заложите на бумтящия дълбок бас.

Общата пикова мощност на PK5 е 20 вата, които са напълно достатъчни, за да озвучите средноголяма стая. Ако това не ви е достатъчно, LG са предвидили вариант за свързване на два Xboom говорителя едновременно посредством фирменото приложение Music Flow Bluetooth.

Наличен е и отделен бутон за бързо активиране на гласовия асистент на телефона ви (Siri или Google Assistant). Бутонът за управление на музиката е само един, но с няколко функции. Едно натискане паузира аудио трака, а две бързи натискания прескачат настоящото изпълнение в плейлистата – просто и удобно.

 

Още позитиви

Отличен ход от страна на LG е, че са заложили на USB Type-C като основен интерфейс за зареждане. Благодарение на това можете да носите само едно зарядно със себе си, което да използвате за телефона си и за зареждане на PK5.

USB портът, както и 3.5 мм вход за външен аудио източник (смартфона ви например, ако сте от малцината щастливци, притежаващи модел, който все още предлага тази все по-рядка екстра) са разположени на гърба на колоната под специално капаче с водоустойчиво гумено уплътнение. Под него ще откриете и бутона за сдвояване. С негова помощ можете да свържете две Xboom колони, които да работят заедно.

За целта, както вече споменах, ще ви е необходимо приложението Music Flow Bluetooth, инсталирано върху вашия Android или iOS смартфон. С негова помощ също така ще можете да управлявате вградената LED подсветка или да я изключите напълно, както и да активирате и деактивирате двете Meridian технологии: Clear Vocal и Enhanced Bass.

Приложението е и единственият начин да получите точна информация за оставащия живот на батерията на PK5. Върху самата колона за съжаление присъства единствено малък светодиод с две положения: „Зелена подсветка“ за заредена батерия и „Червена подсветка“, когато зарядът на вградения акумулатор падне под определено ниво.

За щастие рядко ще го виждате да свети в червено, тъй като времето за автономна работа на PK5 е впечатляващо дълго. LG съобщават за до 18 часа време за живот на батерията, но това е оптималният възможен сценарий.

Между 10 и 12 часа е доста по-реалистичен показател, но дори и той е повече от отлично постижение и означава, че можете спокойно да използвате тонколоната цял един ден без никакви проблеми. Времето за зареждане на батерията също е изненадващо кратко – за около 4 часа имате пълен заряд.

Страхотна екстра е и опцията за Multi Bluetooth свързване на две аудио устройства едновременно, като превключването между тях става изключително бързо. Това означава, че РК5 във всеки един момент може да е сдвоена с два смартфона едновременно и всеки един от тях да я управлява. Разбира се, няма как да пуснете музика и от единия, и от другия, която да звучи заедно, но това би било и доста безсмислено упражнение.

За сметка на това Multi Bluetooth ще ви позволи да превключвате светкавично между две плейлисти например.

Обхватът на колоната също е впечатляващ – PK5 няма проблем да поддържа безпроблемна Bluetooth връзка на разстояние до 20 метра при пряка видимост.

Нещо повече – безжичната технология за свързване, на която разчита РК5, не е случайна. Колоната разполага с пълноценна поддръжка на най-новата ревизия на технологията aptX HD. Тя е разработка на Qualcomm и предлага изключително високо 24-битово качество на Bluetooth аудио възпроизвеждане.

Разбира се, за целта трябва да имате и aptX HD съвместимо устройство, от което да стриймвате музика – повечето топ модели смартфони, като Huawei P30/P30 Pro, Google Pixel 3/4 и Sony Xperia XZ3 предлагат поддръжка за тази технология. За съжаление топ моделите на Samsung поддържат само по-стария aptX формат, а телефоните на Apple не предлагат тази технология.

Общо взето, единственият минус от чисто функционална гледна точка, който бих могъл да изтъкна, е липсата на USB порт за свързване на външен твърд диск или флаш памет, от които директно да възпроизвеждате музика.

 

В заключение


Признавам, Xboom Go PK5 ми допадна изключително много. Честно казано, няма екстра, за която LG да не са помислили, и това прави използването на РК5 истинско удоволствие. Ако искате надеждна и достъпна Bluetooth колонка с отличен звук, богата функционалност и дълъг живот на батерията, Xboom Go PK5 безспорно е сред най-добрите предложения на пазара.