Точен ловец на паметни мигове

Някои любители искат фотоапарат, осигуряващ качество на снимките като от DSLR, но не искат да се занимават със смяна обективи. Някои професионалисти имат DSLR-и и цели раници с обективи, но понякога се нуждаят от втори, по-компактен фотоапарат, който да носят дискретно или просто удобно в джоба си. Чисто новият PowerShot G1 X на Canon отговаря и на двете изисквания.

Голяма матрица и супер обектив

Как от Canon могат да предложат компактна алтернатива на DSLR-ите от ниския клас, без да навлизат във вече окупираната територия на безогледалните Микро 4/3 фотоапарати? Лесно, с модела PowerShot G1 X, най-новото предложение в първокласната серия G, което дебютира официално този месец на нашия пазар. Сред основните му характеристики са голямата 14.3 MP CMOS матрица (18.7x14.0 мм) и процесорът DIGIC 5 с технология iSAPS, които съвместно осигуряват качества на изображенията, съпоставими с DSLR-ите в същия ценови клас и с безогледалните апарати със сменяема оптика. Различното при PowerShot G1 X е, че е насочен към потребителите, които не искат да се занимават с избора и купуването на обективи, с тяхната смяна и неизбежното почистване на апарата от прах. Вградената оптика е на много високо ниво и засенчва обективите, които обикновено идват в комплект с по-евтините DSLR-и и Микро 4/3. „Окото” на G1 X е 28-112 мм, със светлосила f/2.8-5.8 и 4-кратен оптичен зум.

Надеждни възможности и подвижен дисплей

Някои от вече споменатите характеристики заслужават по-подробно разглеждане. Голе­мият сензор си казва думата – светлочувствителността му е в диапазона ISO 100-12 800, което практически прави апарата годен за снимане без статив дори в най-слабо осветените сцени. Понякога горните стойности се поддържат, но снимките на тъмно не струват. Не и в конкретния случай! Когато фотоапаратът на Canon прави снимки при 12800 АСА, те са напълно използваеми за печат или уеб – с много малко и напълно поносими нива на цветен шум.

 

Сред множеството аксесоари за G1 X е и специален калъф, позволяващ подводни снимки на дълбочина до 40 метра. Интелигентната оптична стабилизация гарантира страхотни снимки и видео.

 

Впечатляващи са скоростите на затвора от 1/4000 до 60 сек, което означава, че можете да правите ефектни кадри с дълга експозиция. Серийните снимки са до 4.5 кад./сек при пълна резолюция – обикновено са достатъчни, стига да не се занимавате например с професионална спортна фотография. Все пак PowerShot G1 X не претендира да е скъпо професионално решение, затова се посрещат главно очакванията на любителите и ентусиастите, да речем, чрез подвижния 3-инчов дисплей и включването на оптичен визьор. Дисплеят PureColor II VA TFT е с висока резолюция (920 000 точки) и със 100-процентово покритие на кадъра; ако има някакъв „недостатък”, това е, че не е сензорен. Но залитането в екстрите на „сапунерките” просто нямаше да е престижно...

Далеч по-важни са включените екстри

Сред тях се нареждат възможността за запис на клипове с Full HD (1080p) резолюция при 24 кад./сек, но и със стерео звук. Не е пропуснат алгоритъмът за улеснено създаване на висококонтрастни HDR снимки. Вграденият ND филтър с 3 стъпки позволява да използвате по-ниски скорости на затвора или по-голям отвор на диафрагмата при ярка светлина. G1 X позволява пълно ръчно управление, но идва и с интелигентни режими за автоматичен избор на верните настройки.

 

Тагове: