Nokia разширява портфолиото си с устройства във всеки ценови диапазон и във всякакви разновидности откъм хардуер и дизайн всеки месец. През октомври 2013 г. бяха представени два фаблетаLumia 1320 и по-мощният, но в същия размер Lumia 1520. И двете джаджи са с Windows Phone 8 с възможност за ъпдейт до 8.1. И тъй като нашият пазар не е от най-любимите на финландската компания, едва сега, в началото на пролетта, устройствата са по нашите магазини през официалния търговски канал. Решихме да ви представим 1320, тъй като е по-бюджетен и масов вариант от 1520, а и неособено ангажиращият хардуер, осигуряващ отлична производителност, почерк на Nokia, се открива по-лесно в тази Lumia.

 

ПАРАМЕТРИ

Lumia 1320 e с 6-инчов дисплей, като под него се крие двуядрен процесор Krait 300 с честота 1.7 GHz, Qualcomm Snapdragon S4 Pro чипсет и оперативна памет от 1 GB. Мощността е достатъчно, за да успее да захрани 5-мегапикселовата камера, IPS LCD дисплея с резолюция 1280х720 и 42 Mbps HSDPA. В упътването пише, че поддържа и LTE до 150 Mbps, но в България не са много опциите за реален полеви тест на четвъртата генерация обмен на глас и данни. Вътрешната памет е 8 GB, но има слот за microSD карта памет. Въпреки че задният капак се сваля (и може да слагате какъвто цвят пожелаете), няма достъп до батерията, която е с капацитет 3400 mAh. Тя издържаше по 24 часа активно браузване, слушане на музика през външно приложение като Spotify и леки игрички.

УПРАВЛЕНИЕ И ПОВЕДЕНИЕ

Като всички Windows телефони и Lumia 1320 е със стандартните тъчскрийн бутони отпред и с хардуерни от дясната страна – за включване/изключване, контрол на звука и бързо включване на камерата. 3,5 мм жак се намира отгоре, а microUSB слотът – отдолу в центъра. На гърба с много приятно покритие виждаме 5-мегапикселовата камера (за нея по-късно) и LED светкавица. Макар всичко да изглежда добре познато, когато хванете огромния 6-инчов телефон с една ръка, трудно достигате с палец до другия край, а елементите в горния ляв ъгъл трябва да си ги натискате с другата ръка.

 

ДИСПЛЕЙ

Както вече написахме, 6-инчовият екран е с резолюция 1280х720, което прави 245 dpi. LCD-то използва технология на Nokia, наречена ClearBlack, която намалява отражението на странични светлини като слънчевата или лампи в непосредствена близост. Стъклото е Gorilla Glass 3, а капацитивният дисплей е изключително чувствителен и може да включвате опция за работа с ръкавици от менюто (което харчи повече батерия).

Функцията, която много оценяваме, е Nokia Glance. Тя осигурява най-важната информация при заключен екран, като може винаги да е там или както ние предпочитаме, с изваждане от джоба или с помахване над екрана (без да го докосвате) да се появят. Може да избирате 5 неща измежду съобщения, мейли, обаждания, социални мрежи и други услуги, които използват Push нотификации. И за да не ви дразни окото през нощта, има и Night опция, която прави текста в зелено, червено или синьо.

Друга ключова опция, която използвахме по предназначение, е 180-градусовото обръщане на екрана. За съжаление основното меню с живите плочки си стои в портретна форма и няма изглед от Microsoft да го променят.

Потребителски интерфейс и камера - на втора страница.

ПОТРЕБИТЕЛСКИ ИНТЕРФЕЙС

Смартфонът идва с Windows Phone 8 Lumia Black операционна система. Рилийзът, по-познат също като GDR3 води със себе си доста полезни функции. Двойно „почукване“ по дисплея го активира, като показва заключения екран. От него може да управлявате музиката, както и избрани приложения да избират снимките (например фона на търсачката Bing или снимки от Facebook акаунта). На основния екран може да закачите жива плочка на почти всичко, а списъка с приложения (при swipe надясно) е подреден по азбучен ред, като след 30-тото приложение се появяват и букви за по-лесен ориентир. Не, не може да се изключват. Телефонът позволява мултитаскинг, макар че не е точно такъв, какъвто познаваме от Android. Все пак месинджъри и навигация си оперират без проблем. Microsoft обещават по-добър при 8.1, остава да чакаме. Много интересно решение на GDR3 e затварянето на приложения с Х, вместо swipe, което не е особено функционално при 6-инчово устройство.

 

 

Все още няма бърз достъп до WiFi, Bluetooth, GPS бутоните за включване/изключване, като трябва да минавате целия път през натискането на иконата на настройките, откриването на опцията, отварянето и избора на бутона On/Off.

Lumia 1320 разполага с приложение Data Sense за контролиране и мониторинг на интернет трафика, което е огромен плюс в потребителския интерфейс нa Windows Phone. Може да забранява достъп до интернет на неактивни приложения, да преглеждате на дневна и месечна база потреблението си и др.

Търсачката е Bing, като в Windows Store няма да намерите никакви официални приложения на Google (дори и YouTube), което означава, че ще трябва да свикнете със различния алгоритъм. Поне работи отлично в комбинация с Internet Explorer и нямате нужда от допълнителни браузъри.

 

КАМЕРА

Камерата е една от ключовите разлики, която прави 1320 бюджетно устройство, а 1520 – премиум. Тук тя е 5 мегапиксела с лесно за управление и разбиране меню. Може да я стартирате със задържане на хардуерния бутон или с „жива плочка“ от главното меню. Има филтри като добавка в потребителския си интерфейс, а ако се поровите в Xbox Store, сред препоръчаните приложения ще откриете още няколко готини, които да направят камера преживяванията по-интересни. Ние смятаме обаче, че 5-мегапикселова камера е повече от достатъчна, защото смартфонът е за ежедневни преживявания, а не фотосесии. И като такъв се справя повече от добре. Видеото е във FullHD при 30 fps, като не прави чудеса, но е отличен при дневни снимки.

 

 

НАШЕТО МНЕНИЕ

Винаги искаме да тестваме невероятно мощни смартфони с хиляди функции и чудеса в интерфейса си. Реалната картина обаче е, че не всеки в България може да си позволи ултраскъп телефон и имат нужда от по-бюджетно решение. Lumia 1320 се опитва да се позиционира в тази ниша, тъй като шестте инча екран са идеални за четене на книги и документи, преглеждане и редактиране на снимки и социални изживявания. Телефонът на Nokia не е удобен за държане в една ръка, но големите икони и букви означават край на глупави грешки при писане или отваряне на грешното приложение. Бързата му работа от една страна е благословия, осигурена от Nokia и Microsoft, но от друга страна ни кара да се замислим, че тя е такава, защото няма много и тежки приложения за операционната система и трябваше да се задоволим с Hill Climb Racing като интересна игра. Разбира се, че има и по-интересни, но липсва динамиката, която осигуряват игри като Plants vs Zombies 2, Angry Birds: GO и Candy Crush Saga. А на такъв дисплей наистина биха изглеждали чудесно.

Няма да го сравняваме с Galaxy Mega 6.3 или FonePad на Asus. Не обичаме сравненията между устройства с различни ОС, затова ако искате бюджетен бърз фаблет с официален безплатен пакет MS Office, отговорът е Lumia 1320.

 

Тагове: