Съвременните таблети за частни потребители или за цялото семейство са тънки, леки, с размер докъм 11 инча. Работят под iOS, операционната система на Apple, или Android на Google. Използват се главно за сърфиране в интернет, за достъп до леки приложения и не особено взискателни игри.

Не така обаче доскоро стояха нещата с таблетите, които са базирани на Windows 7 и са предназначени за хора, занимаващи се с бизнес и сериозни корпоративни приложения, изискващи високи нива на сигурност. Таблетите от серията Stylistic на Fujitsu отговаряха на днешните стандарти за компактност и производителност. Но все пак от един ултратънък таблет не могат да се очакват чудесата, присъщи на...

 

Tablet PC

Таблетите и Tablet PC-тата не са едно и също. При т.нар. Tablet PC всъщност говорим за хибридни устройства, които имат дългогодишна история, но станаха особено популярни от половин година насам – главно заради появата на новата ОС Windows 8. Класическият им облик е на лаптоп, при който дисплеят може така да се завърта по оста си, че след затварянето му екранът да е от външната страна. Разбира се, напоследък дисплеите на хибридните устройства не е задължително да се въртят по оста си – някои например просто се приплъзват. Както и да е, Lifebook T902 e от класическия тип, екранът му върти по оста, а не по-малко консервативен е и цялостният му облик.

От пръв поглед личи, че машината е създадена за сериозни хора със сериозни занимания. По тази причина не са търсени непременно рекордно малки профил и тегло. По периферията на дисплея пък са разположени множество контролни бутони, които за частния потребител може би биха изглеждали архаично, но са огромно удобство за работата под Windows.

 

И като стана дума за ОС...

Модификацията на Lifebook T902, която имахме възможност да тестваме, беше с Windows 7 Pro. Това е стабилна ОС и макар да не е най-новата, не ограничава по никакъв начин бизнес потребителя. Освен това, ако държите да работите с Windows 8, от Fujitsu предлагат две решения: 1) много изгоден ъпгрейд на операционната система и 2) има модификации на този Tablet PC, който идва с предварително инсталирана такава ОС.

Може би тук веднага възниква въпросът: как ще се управлява Windows 8? По същия начин, както можете да управлявате и Windows 7 Pro – с клавиатура, мишка и/или тъчпад; с пръсти по сензорния дисплей и/или с цифровата писалка. Да, 13-инчовият екран позволява управление както директно с ръце, така и със стилус! Това е изключително практично, а въвеждането на ръкописни бележки с писалката е толкова удобно и софтуерното разчитане е тъй безпогрешно, че забавляваше не само автора на тези редове, но и други колеги в редакцията.

Никакви проблеми и с тежък софтуер

Тествахме машината с тежки програми, както и с Full HD мултимедия. Отличните резултати не ни изненадаха, понеже можеха да се очакват заради хардуера. В нашия модел работеше Core i7 процесор от трето поколение, съчетан с 8 GB оперативна памет и 320 GB твърд диск, въртящ се със 7200 оборота/минута. Съществуват и други модификации на Lifebook T902 – например такива с 16 GB RAM и SSD дискове за още по-бърз достъп до файловете. Разбира се, не е нужно да взимате веднага по-скъпите решения. Предвиден е вариант и за постепенен ъпгрейд, когато и ако изобщо е необходим.

 

Защити и някои странности, изискващи настройка

От един бизнес Tablet PС се очаква непременно да отговаря на високите изисквания за защита на данните, включително срещу неоторизиран достъп. Lifebook T902 изненадва приятно с вграден четец за пръстови отпечатъци, SmartCard четец, Advanced Theft Protection (Intel Anti Theft & Computrace) и опционален TPM модул. Отделно твърдият диск позволява криптиране на данните и се възползва от интегриран стоп-механизъм, предпазващ механичните части от повреда при неочаквани сътресения и нежелани вибрации.

По време на теста се натъкнахме на една интересна особеност на Lifebook T902, на каквато не бяхме попадали до този момент. Наричаме я „интересна“, понеже може да се разглежда като плюс или минус в зависимост какъв тип потребител сте и какво очаквате от машината. Казано накратко, устройството се изключва автоматично, когато значително започне да намалява зарядът на батерията. Нормално – ще кажете – всички джаджи се изключват сами, когато останат без „жизнени сокове“. Тук това обаче става, когато остава около 10% заряд – това не е малко.

Обяснението е лесно -  Lifebook T902 е създаден и за работа с много тежки програми и файлове, които не винаги могат да се запаметят и да се затворят в рамките на броени секунци. Вероятно това е причината компанията да даде повече „времеви буфер“ на машината, за да е сигурно, че в батерията ще остане заряд за опазване на данните ви и работата, с която може би си изкарвате препитанието. Твърде вероятно някъде в предварително инсталирания софтуер на Fujitsu ще намерите опция за настройка според личните ви предпочитания – според автора на тези редове 10% са твърде много заряд, за да се изисква преждевременно гасене на компютъра.

 

За финал: Няколко думи за невероятния комплект

Тази сериозна машина на Fujitsu е една от най-добре окомплектованите, които някога сме тествали. На първо място дигиталната писалка е включена в цената. Същото важи и за една док станция – или port replicator, добавяща следните интерфейси: 4x USB 3.0, Gigabit-LAN, изход за слушалки, DVI, VGA и DisplayPort. Лаптоп-таблетът идва и с калъф за носене, изработен от приятна на допир материя, като не са забравени още кърпичката за почистване на дисплея и документацията.

 

* * *

Технически характеристики

Сензорен дисплей: 13.3“ (1600x900 пиксела); процесор: Intel Core i7-3520M (2.9 GHz); 8 GB RAM DDR3; Intel HD Graphics 4000; 320GB HDD (7200 rpm); Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Ethernet LAN, 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1 x SIM card слот, Full HD уебкамера (2.073 MP); предварително инсталирана ОС Windows 7 Pro; 2.02 кг.
ДА: Над 7 часа автономия на батерията и ефективно писане със стилус
НЕ: Гаси се при 10% остатъчен заряд на батерията
МНЕНИЕ: Таблет РС за сериозни бизнес потребители. Те ще оценят множеството екстри. Консервативният дизайн едва ли ще привлече интерес извън бизнеса.

Тагове: