Четейки сайтове и статии от години, няма как да не ви е омръзнало да срещате еднотипни статии, озаглавени „Най-добрият телевизор“, „Уникален и впечатляващ“ или с някакви други гръмки суперлативи. Щадейки вашите сетива, ще пропусна стратегията за зашеметяване с гръмко заглавие и няма да правя грандиозни заключения с цел да ви убедя в това, което мисля. Силно се надявам обаче, че ще се доверите на мен или на някои колеги от други медии, както и разбира се, на LG и техните хора в България, благодарение на които преди дни успях да докосна 55-инчовия модел от новата им линия OLED телевизори – LG C2.

Не съм се съмнявал дори за миг, че новите продукти ще са супер – затова ви предлагам да прочетете всичко, което успях да науча за тях, седнал удобно пред 55-инчовия им вариант, на кафе и в приятна компания.

 

Дизайнът и размерите се свързват и с екологията

Няма как да не започна с външния вид на новите красавци. Корпусът на C2 линията е още по-фин и изпипан спрямо предишните линии. Като веднага прави впечатление още по-тънкият общ силует, позволяващ телевизорът да бъде лесно окачен на стена и да бъде още по-близо до нея, пестейки пространството у дома ви. Кабелните връзки към него вече са разположени странично и така ще ви е доста по-удобно да включвате допълнителни устройства към HDMI портовете например, вместо да бъркате отдолу и да си играете на „сляпа баба“, както весело отбелязва един виден наш ютюбър.  

Екранът, или по-скоро видимият образ на панела, обхваща целия телевизор почти от край до край. Това дава усещане за още по-минималистичен дизайн, без да краде нищо от размерите. И по този начин дори стандартен 55-инчов модел благодарение на тясната си рамка може да ви потопи неусетно напълно в картината и да няма нищо, което да разсейва погледа ви. Невероятно тънкият дизайн се вписва идеално във всеки дом и заради новия тип стойка, която вече е значително по-тясна, но и по-висока спрямо предишните серии. Така ще разполагате с място за добавяне на саундбар отдолу.

Що се отнася до предлаганите размери, техният обхват е вече разширен, което напълно подкрепя твърденията ми по-надолу (че компанията винаги прави някакви възходящи стъпки). Независимо дали имате нужда от телевизор за домашно кино или за гейминг, то вече може да разчитате на размер, започващ от 42 инча! Това си е постижение, защото знаем добре, как само допреди 1-2 години закупуването на по-малки размери OLED ТV бе сложна задача – да не кажем невъзможна. Горната граница на инчовете също е повишена до внушителните 83 инча. Така гамата размери, в които може да закупите LG C2 телевизор, са: 42, 48, 55, 65, 77 и 83“.

Самият корпус е композиран от нови, специално разработени материали, които служат и за по-добро охлаждане. Но и са значително олекотени! C2 предлага специални композитни материали, 45% по-леки отпреди. Благодарение на това стандартният 65-инчов телевизор от серия C2 вече тежи два ПЪТИ по-малко спрямо предишните серии (16.5 кг срещу цели 32.6 кг за миналогодишната C1 серия). А това никак не е без значение – особено когато го монтирате на стена, вдигате или пренасяте.

C2 серията на LG има значително променен дизайн на стойката и корпуса и е олекотена почти два пъти.

А тук очевидно компанията се е погрижила и за околната среда, което ме подсеща да спомена изключително интересния факт за опаковката. Кашонът, както все още го наричаме, вече е с доста по-компактен размер, а освен това е с монохромни надписи, без пълноцветните снимки и реклами върху него, познати отпреди. Като се замислите… в ерата на онлайн пазаруването дали е нужно вашият продукт да притежава шарена опаковка? Според мен – не! Лишаването от ненужния пълноцветен печат не само намалява общата себестойност на продукта, но и щади природата – заради по-малкото химикали и трудноразграждащи се вещества, които ще идат на боклука броени часове след като монтирате телевизора си.

 

Винаги с едно стъпало по-нагоре

Интересно е за мен как лидерските технологични компании (каквато несъмнено е LG) винаги успяват да представят новости, вдигащи „летвата“ все по-нагоре. Почти всяка година биват добавяни нови и нови технологии и екстри. Тук изобщо не включвам всеизвестния факт, че южнокорейската компания е лидер в производството на OLED панели, които след това още по-стари и известни с традициите си японски марки ползват за своите телевизори.

Новата серия LG C2 може да се похвали с факта, че използва топ панелите, които досега се използваха само при флагманската им G линия. Тези панели притежават по-висока яркост, особено нужна когато гледате HDR филми. В комбинация с безкрайния си контраст OLED телевизорите от новата C2 серия сияят още по-ярко благодарение и на самосветещите пиксели. Отделно е включена и Brightness Booster технология, възползваща се от подобренията на AI процесора α9 от 5-о поколение. С нея се постига 20% по-висока осветеност и в крайна сметка всички детайли от кадъра изглеждат още по-ясно очертани.

Новата C2 серия на LG идва с още по-ярък OLED панел, който само топ серията G ползваше. А това ще рече – още по-добра и динамична картина, която ще ви остави без дъх.

Няма да ви досаждам с подробности за процесора и възможностите на неговия изкуствен интелект, но бъдете сигурни, че той се грижи за адски много неща, които дори не подозирате – подобрява обектите на преден и заден план, добавя естествена дълбочина и прави цветовете невероятно живи и точни. Това е възможно и заради липсата на подсветка, разбира се. Когато панелът използва такава, той може да постигне доста по-високи нива на яркост, но пък замъглява черния цвят (при LED и QLED) и в резултат виждате леко сив фон вместо тотално черно небе с блестящо бели звезди, надупчили екрана.

Скалирането на картина с по-ниска резолюция към по-висока (4К при всички модели C2) също е подобрено благодарение на AI. Неговата ефективност е по-добра, като е премахната възможността за поява на нежелани артефакти. Освен това се използва нов алгоритъм за динамично картографиране (Dynamic Tone-mapping Pro Algorithm), който разделя екрана на близо 5000 отделни области за по-детайлна обработка и подобрение на картината.

 

Dolby образ + Dolby саунд

Това са двете магически думи, отнасящи се до звука и образа. Няма нищо по-яко от това да гледате филми с поддръжка на HDR (Dolby Vision IQ) плюс Dolby Atmos пространствено звучене. Двете технологии буквално обединяват усилията си, за да ви предложат сензационно завладяващо изживяване. Използвайки AI процесора α9 от 5-о поколение на LG, Dolby Vision IQ с Precision Detail добавя изключителна дълбочина и цвят, които просто трябва да видите на живо и да сравните с филмите, които досега сте гледали (а те изглеждат различно на OLED)! На всичко отгоре при C2 серията, Dolby Vision е с още едно стъпало по-развита и за разлика от досегашната Dolby Vision IQ (регулираща яркостта и контраста за по-точна картина при различно осветление), към нея се добавя и Precision Detail. Което ще рече, че допълнително и активно се регулират нивата на светлината във всички части на картината в опит да се повишат контрастът, остротата и детайлите.

Когато пуснете да гледате някой топ съвременен сериал с поддръжка на HDR и например много сцени в Космоса (като The Expanse), ще разберете за какво става дума. Мастиленочерно небе, ярки звезди, супер красиви космически кораби, феерия от цветове. А пък ако имате подръка някое класическо заглавие (като Star Wars ep. V например) с добавена HDR поддръжка – пуснете го, за да се изумите от факта колко много детайли от филма сте пропуснали заради по-старата технология при телевизорите.

При звука положението не е много по-различно. Още от серията C9 на LG се учудвам, как е възможно с две вградени колонки да се постигне толкова хубав и пространствено звучащ звук! Е, това е възможно благодарение на Dolby Atmos технологията, която използва звуковите честоти по такъв начин, че създава у вас (и у мен) усещането, че слушате многоканална система. Не всяко филмово заглавие поддържа тази технология, но уверявам ви – онези, които го предлагат, си заслужава да бъдат чути. Те звучат така, сякаш сте по-наблизо – дори вътре в самата сцена. За този ефект отново се грижи AI процесорът α9 от 5-о поколение, който в реално време преобразува 2-канално аудио във виртуален 7.1.2-канален звук.

 

Операционната система се комбинира с ИИ

Освен че по-новите версии на WebOS са ултрабързи (не се сещам да има по-бърза операционна система за ТV от тази), то тя е супер оптимизирана за ежедневна употреба, а все повече услуги за стрийминг почват да се възползват от нея. И тук не говорим за вече стандартната поддръжка на Netflix, HBO Max, Amazon и прочее, а за нови хитови гейм услуги като клауд гейминга на Nvidia например. За гейминга после – сега бързам да споделя какво впечатление ми направиха AI възможностите на C2.

Телевизорите на LG стават все по-интелигентни – вече не само можете да сменяте каналите с гласа си, но да попитате изгасения си телевизор какво ще бъде времето – и той ще ви отговори!

Още в предишните модели на LG видяхме как прекрасното дистанционно (Magic Remote) не само може като с вълшебна пръчка да командва всичко случващо се по екрана, но и да слуша вашият глас и да изпълнява команди. Е, сега функционалностите на изкуствения интелект се разширяват и дори работят при изключен телевизор! Не съвсем лишен от електричество, разбира се – но в режим на Stand By можете спокойно да попитате телевизора си какво ще бъде времето утре (на английски все още), а той услужливо ще се включи, ще ви отговори с приятен глас и отново ще заспи – очаквайки следваща команда. Само споменавам, че в телевизора си вече можете безкрайно лесно да добавяте най-различни IoT устройства – умни крушки, контакти, камери, перални, хладилници и каквото още притежавате, и може да вземе IP адрес. 

Дори да не сте фен на гласовите команди, то софтуерът в комбинация със самообучението ще запомни какъв е вашият вкус – какви филми обичате да гледате, кои канали, по кое време, и ще започне да ви дава препоръки на базата на вашия вкус. Това се извършва от ThinQ, а още по-якото е, че вече всеки член на вашето семейство може да си създаде собствен профил! И така да не пипа вашите настройки и предпочитания, а вие да получавате само вашите персонализирани известия – например за последните новини или спортни събития. Като фен на спорта споделям с вас, че освен спортния режим на образа, при който ще гледате например футболни мачове с топ качество и без размазване, новата Web OS 6.0 още от предишната серия C1 насам разполага и с уникална екстра. Тя се нарича Sports Alert и може да ви съобщава в реално време резултати и информация, свързана с любимите ви отбори. Избрани предварително, разбира се.

 

Обединяващата точка за геймърите

Какво е един топ телевизор, ако не може да предложи максимално качество за геймърите? Е, не всеки модел може да се похвали с възможностите на LG C2 серията. OLED телевизорите на компанията от няколко години насам са победители във всякакви класации на тази тема – не само заради супер доброто качество на панелите си, но заради множеството гейм-ориентирани технологии в тях.

За някои вероятно знаете отпреди. LG бе първата компания, която предложи HDMI 2.1 поддръжка за 4К игри при 120 херца опресняване. Тази екстра се нарича Dolby Vision Gaming 4K. Освен това OLED технологията на самосветещите пиксели може да се похвали не само с изключително голям (практически тотален) ъгъл на виждане, при който гледате образа без промяна, но и с много бързо време на реакция на пикселите – 0.1 ms. Това ще рече, че няма да видите никакво размазване на обектите, прескачане или някакви други странични ефекти.

Тези технически условия водят и до предлагане на съвместимост с топ геймърски технологии, като NVIDIA G-Sync, AMD FreeSync Premium и поддръжка на VRR! Новото допълнение в света на гейминга и по-скоро – на облачния гейминг – се нарича GeForce Now. В това приложение за Web OS (само за новите модели) ви очаква цял облак от игри, които можете да играете дори без да имате конзола или мощно PC. Срещу минимална месечна такса (нещо подобно на филмовите стрийм услуги) ще можете да преоткриете стари любими топ заглавия или да намерите нови фаворити директно в телевизора си. Нуждаете се само от добър интернет и джойпад. Неслучайно телевизорите от новата серия получиха награда за иновации CES 2022 в категорията „Гейминг“.

Технически данни

Размери: 42“, 48“, 55“, 65“, 77“ и 83“.

Панел: OLED, 3840 x 2160 пиксела (4К), 120 Hz

HDR: Dolby Vision IQ (Precision detail), HDR 10 Pro, HLG

Процесор: α9 Gen5 AI Processor 4K

Звук: 40W, Dolby Atmos, Clear Voice Pro, Magic Sound Tuning

Операционна система: webOS Smart TV, Magic Remote, гласов контрол

Споделяне на екрана: Airplay (Apple to TV), Miracast, DLNA, Simplink

Входове и изходи: 4 x HDMI 2.1, eARC, 3 x USB, LAN, CI Slot, Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth v. 5.0, Optical

Казват, че една снимка говорела повече от 1000 думи. Затова освен снимки ви предлагаме и цяло видео, посветено на новата серия LG C2, в което приятелски разговаряме за всички интересни новости:

Снимки: LG

Още от Tech