Убеден съм, че всички вие притежавате телевизор или поне някакъв монитор. Все пак трябва и да прочетете тази статия на нещо, нали? И също така съм убеден, че много от вас вече са се доверили на корейския гигант LG и техните страхотни иновативни продукти, подобно на някои от нас – скромните членове на пишещата гилдия.

Дали също толкова много хора обаче си дават сметка какви топ продукти създават невероятните инженери на азиатците? Дори в област на технологиите, позната от години и на практика превърнала се в масова на пазара, като тази на LCD телевизорите? Да, новости има и този път те са страхотни. Нека споделя с вас добрите новини.

LCD TV и тяхното цветно бъдеще - LG QNED Mini LED

Ако собствениците на OLED (топ технология отново на LG!) и QLED телевизори доволно са потривали ръце, че притежават най-добрите възможни технологични панели на пазара, пренебрегвайки LCD заради множеството и проблеми, то сходствата в крайния резултат – финалното изображение, картината и удоволствието от гледането, вече съвсем се сближават. Защо ли? Наскоро корейската компания (много обичаме Корея и искаме да я посетим!) представи почти съвършената технология за LCD екрани, предвещаваща зората на нова ера и възраждане за тях.

Ето как се случва това на практика. Зад наименованието LG QNED Mini LED се крие комбинация от топ технологиите Quantum Dot и NanoCell, чийто резултат е новата серия телевизори с непостижимо качество на картината за LCD телевизорите, непознато досега. Смесицата между тях фактически осигурява супер качествена картина с още по-добри черни тонове (знаете за стария проблем с подсветките при LCD и „сивеенето“ на черните области от филмите, нали?). А когато черното е максимално добро, то това спомага за още по-красивото изпъкване на всички останали цветове от изображението – те изглеждат по-контрастни, цветни и живи.

Именно тук се крие успехът в случая – образът е значително подобрен, особено ако сравним с по-стари модели и технологии, а в основата на всичко е използването на едни малки, непретенциозни, но доста ценни осветителни елементи – Mini LED диодите, които новите панели използват. Ако досега за осветяване на дисплея отзад се използваха например само няколко „лампи“ – EdgeLed, или по-голям брой от десетки LED светодиоди (Full Array Dimming), то при Mini LED технологията тези светодиоди са още по-малки и много повече на брой – приблизително 30 000! Този факт изключително много спомага за прецизността при осветяване на кадъра – т.е. можете да изключвате и включвате само онези елементи, които се налага да светят, а останалите да са тъмни благодарение на цели 2500 зони на затъмняване. В резултат получавате много по-добър контраст, пикова яркост и черен цвят с рекордно добри стойности. Така се подобрява значително вашето зрително изживяване, защото представете си например да гледате някоя филмова класика като Star Wars. Колкото по-черен е фонът на звездното небе и по-ярки са звездите, толкова по-близо до „онази далечна галактика“ ще се чувствате вие. Гарантирам!

 

Цветна атмосфера с огромна разделителна способност

Споменах ли вече, че технологията позволява създаване на телевизори с наистина големи размери, като например исполинските 86 инча? На които, разбира се, доста комфортно се чувства и новият играч от света на резолюциите – а именно 8К разделителната способност с цели 33 милиона пиксела върху екрана. Колкото по-висока е плътността на пикселите заради огромния им брой, толкова по-добро е нивото на детайлност на картината. Освен гигантски модели с над 2 метра диагонал (86-инчовият телевизор е с диагонал точно 217 см!), можете да вземете същата версия, но в по-малки размери от 75 и 65 инча. Което пак си е доста солидно, но и далеч по-щадящо портфейла ви, разбира се.

Какво са размерите обаче, ако нямате добър образ? Е, в случая отново благодарение на новата изключителна технология за възпроизвеждане на цветовете при QNED Mini LED LG телевизорите те постигат пълния си обем. Това ще рече, че панелите поддържат по-широка цветова гама и доставят по-богати цветове, гарантиращи реалистичното изживяване и грижещи се за това, че всичко, което гледате, ще изглежда точно както е предвидено.

За да не звучи казаното по-горе много общо, ето и малко техническа информация. 100% цветови обем (какъвто предлагат тези телевизори) означава, че LG QNED Mini LED панелът може да изобрази 100% от спектъра DCI-P3 в 3D цветното пространство, и то в пълния диапазон на яркост на телевизора. С прости думи това ще рече, че цветовете остават живи и реалистични с пълна наситеност, независимо колко ярко или тъмно е изображението. На всичко отгоре те остават добре видими (а не измити или посивяващи) дори ако гледате от различен ъгъл екрана (от ± 30°).

Интелектът във вашия телевизор

Неслучайно отделям следващата порция новини. Само за няколко години телевизорите се превърнаха от „глупави“ в „смарт“ устройства, а за още няколко – от „умни“ станаха супер интелигентни заради своите процесори с AI (изкуствен интелект). В настоящата серия супер нови модели на LG с тази нелека задача се заема AI процесор α9 от 4-то поколение, специално за 8K обработката на кадри. Те са с гигантски размер, видеофайловете също и затова е интересно как електрониката се справя в реално време така, че дори от съдържание с по-ниска резолюция да получите супер ясна 8К картина на големия дисплей.

За целта AI процесорът на LG QNED Mini LED използва алгоритми за дълбоко обучение, анализиращи всичко, което гледате, и преобразува съдържанието в реално време. Разликата в качеството се забелязва веднага, тъй като мащабираното изображение е по-рязко, с подобрена дефиниция и детайли дори когато се гледа на най-голям 86-инчов екран.

Освен това видеосъдържанието с такава резолюция трябва да използва по-специални кодеци, а вграденият в новата моделна линия видео декодер поддържа всички най-популярни, включително AV1 и HEVC. Така че освен гледането на качествени видео стриймове (за което ще стане дума след малко), ще може да се наслаждавате на максимално качествено 8K съдържание от източници, YouTube или специални стрийминг услуги.

QNED телевизор за епични киновечери

За да не повтарям думите си от началото на статията, само споменавам, че LG QNED Mini LED телевизорите дължат значително подобреното си качество на образа на комбинацията от Mini LED технологията с Quantum Dot и NanoCell. В резултат киноманиаците като мен ще се радват на супер качествена картина с по-дълбоки черни тонове и по-живи цветове. А това е изключително важно, особено когато гледате кино филми. Ако имате възможност – просто сравнете как изглежда филм с тъмни сцени (най-добре фона на Космоса от някой sci-fi хит) на досегашните LCD модели и в същото време на някой LG QNED телевизор. Той ще ви изненада приятно – сигурен съм.

В същото време говорим не само за най-тъмните сцени, но дори и за най-ярките! LED технологията, особено в QNED варианта си, има доста по-висока степен на яркост, нещо особено полезно, когато гледате HDR заглавия. Все повече нови и стари филми имат своите HDR версии, затова ви препоръчвам да намерите именно такава и да се насладите на нови детайли и цветове, които преди е нямало как да забележите. Поддръжката на последната супермодерна версия на HDR (Dolby Vision IQ) ви гарантира именно това. Тя използва метаданни (кадър по кадър) и вградени в телевизора светлинни сензори, за да оптимизира качеството на картината според жанровото съдържание и околната среда. В допълнение - режимът, следващ визията на режисьора (FILMMAKER MODE™), допълнително изключва плавността на движението (т.нар. ефект на сапунена опера), запазва оригиналните съотношения на екрана, цветовете и скоростта на кадрите и в крайна сметка оригиналната концепция на режисьора се предава прецизно, за да можете да се насладите на филма по начина, по който той го е замислил.

Но какво е образът без добър звук? Знаете ли, че дори да не сте поставили допълнителна многоканална звукова система за домашно кино у дома си, то добавената поддръжка на Dolby Atmos звук се справя учудващо добре и сама – с вградените звукови тела на телевизора? Dolby Atmos е технологията, чрез която можете да позиционирате всеки отделен звук от филма във всяка точка от пространството (360-градусов звук), а самата виртуализация е реализирана така, че създаван само от предни колонки, той звучи в дълбочина – като истинска магия. Но е реалност! Мощната комбинация от тези технологии предоставя по-реалистично филмово преживяване, което преди години бе налице само в супермодерните киносалони. А днес – и у вас!

Остава само да решите проблема с филмовите източници. За щастие в наши дни тези проблеми са все по-лесни. Дали ще използвате вече богатата си колекция от Blu-ray или събираните с години заглавия в Plex Media сървъра (да, LG WebOS поддържа и него) или пък ще разчитате на платените стрийминг доставчици – Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV, HBO Go, – няма значение. Всички те се поддържат, вървят изключително плавно с телевизорите на LG, а дори Magic Remote дистанционното предлага специални клавиши за старт на повечето от тях. В такъв случай за вас, подобно на мен – маниака на тема филми, остава единствено да се насладите на всички свои любими филми, сериали и документални филми – с изключително качество на картината и завладяващ звук. Сега разбирате ли защо нямам търпение да се прибера и да си пусна поредния епизод от някой култов, хм… вероятно корейски сериал, като Squid Game например?

Снимки: LG