Проекторната техника откри своята истинска същност с навлизането на 3D киното. Това позволи в дома ни всеки да може да реализира истинско IMAX кино. Разбира се, при малко по-голям бюджет. Добрата новина е, че все повече производители започват да предлагат 3D проектори, което неминуемо води до подобряване качеството и снижаване цената на крайния продукт. Ето такова е и последното ново предложение на Sharp, като от този месец на пазара се появи първият им 3D Full HD проектор за домашно кино XV-Z17000.

 


В плен на 3D филмите

 

Новият 3D проектор Sharp XV-Z17000 има няколко изключителни функции, разгъващи неговите невероятни 3D възможности.

 

На първо място трябва да отбележим, че това на практика е първият 3D Full HD проектор за домашно кино на Sharp, който използва DLP технология. При проекторите от този клас благодарение на високата скорост на разделяне на светлинния поток 3D изображенията изпъкват с по-голяма яснота, а артефактите са сведени до минимум. Sharp XV-Z17000 е едночипов DLP проектор, като ползва последното поколение чипове на Texas Instruments Darkchip 3. Всъщност той се основава на модела XV-Z15000 на Sharp и логично изглежда също като него. Добавката на 3D възможности обаче се отразява почти двойно върху цената на новия модел.

 


Невероятна гъвкавост

Това, което отличава един модел проектор от друг са възможностите за монтаж, позициониране и правилно настройване на картината спрямо обстановката, в която работи проекторът. Тук Sharp не правят компромиси. Моделът Z17000 проявява невероятна гъвкавост за наместване в интериора, като запазва отличното качество на картината независимо от позицията, от която гледаме. Характерното за много DLP проектори размиване на цветовете при страничен поглед тук просто не съществува. Образът с Full HD резолюция запазва изключително високите нива на черното, дори да сме в границите на видимото поле.

 

 

Всъщност монтажът може да бъде извършен в изключителна близост до екрана, без това да окаже съществено влияние върху правилната геометрия на образа. За последното проекторът предлага пълни настройки за корекция на трапецовидността. Високоскоростният въртящ се диск в този модел на Sharp елиминира изцяло „ефекта на дъгата“, което поставя проек­тора сред водещите екземпляри в сегмента.

 

Очила за 3D

 

Генерирането на 3D изображения при проекторите води до силно намаляване на яркостта на образа. Това определя качеството на един проектор от друг, като основен виновник тук се явяват активните 3D очила. Тук обаче място за притеснения няма. От Sharp прилагат нова система за времепрекъсване между отделните светлинни потоци за съответното око, като т.нар. „мъртво време“ между превключванията е намалено от обичайните за 3D проекторите 50% на 33%. Това влияе видимо върху качеството на образа, където това минимално застъпване на образите се отразява фундаментално върху яркостта. Тя съответно може да бъде спестена и при правилна настройка можем да удължим живота на лампата до 3000 часа. Пакетът към Sharp XV-Z17000 съдържа два чифта стерео очила, които са напълно съвместими с 3D телевизорите на Sharp. Интересен момент е, че 3D очилата могат да се превключват в обикновен 2D режим, без да се изключва 3D режимът, в който работи проекторът.

 


Положителни характеристики:

  • Много добро качество на изображението в 2D и 3D режимите.
  • Дефицитът на яркост в 3D режим ефективно се компенсира от функцията Brightness Boost.
  • Минимален ефект на дъгата.
  • Обективът позволява от близко разстояние до екрана да се проектира голямо изображение.
  • Качеството на 3D не зависи от ъгъла на гледане.
  • Отлично мащабиране до 1080p видео на сигнал с ниска изходна резолюция.
  • 3D очила в комплекта.

 

Тагове: