На пазара се намира пълно разнообразие от монитори – за бизнеса, потребителски с акцент върху мултимедийните възможности, наблюдателни… Но има и съвсем специализирани решения, каквито са устройствата, предназначени конкретно за здравните работници.

 

Необичайните изисквания

Ако работите в клиника или имате собствен лекарски кабинет, бихте могли да използвате произволен монитор. Но в случай че държите на сериозното отношение към особеностите на професията и искате пациентите ви да чувстват, че са попаднали на място, където се поддържа отлична хигиена – дори по дисплеите на компютрите, ще ви трябва неорто­доксално решение. За щастие имаме какво да препоръчаме на нашите страници – това са клиничните монитори на Philips, които вече се предлагат и на нашия пазар. Самите наименования на моделите C240P4QPYEW и C271P4QPJEW подсказват, че тук става дума за представители на една и съща специална серия, като основната разлика е в размера на панелите – съответно 24 и 27-инчов.

 

Какво е DICOM grayscale

На медиците често им се налага да работят с образна диагностика – била тя от рентген, ядрено-магнитен резонанс или друго устройство, като снимките обикновено са черно-бели и контрастните изображения улесняват специалиста в поставянето на диагнозата.

Ето защо е създаден стандартът DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) за разпространение и възпроизвеждане на медицински снимки, независимо от произхода им. Новите клинични монитори на Philips го поддържат, като осигуряват възможно най-богатата гама от различните градации на сивия цвят. Резултатът са винаги контрастни и максимално точни снимки без загуба на фините детайли.

 

Разликата между двата модела

24-инчовият C240P4QPYEW залага панел с резолюция 1920х1200 пиксела, което означава, че разполагате с повече работна площ по вертикалата спрямо стандартната резолюция Full HD 1080p. С други думи, можете да разглеждате повече детайли в кадъра, без да скролирате или прелиствате изображенията.

Използваната IPS технология предоставя възможно най-широк ъгъл на видимост, което е условие за комфортно гледане от няколко човека – например, ако искате да се консултирате с колеги.

От друга страна 27-инчовият C271P4QPJEW е с класическа Full HD резолюция (1920x1080 пиксела), използва AMVA LED панел, осигуряващ качество на образите, близко до IPS: висок контраст и 178/178 ъгъл на видимост. Макар да няма допълнителни пиксели по-вертикалата, този, както и другият модел, позволява да завъртате екрана по оста му до 90°. В такъв случай гледате изображенията в портретен режим и вертикалата използва пълните 1920 пиксела. Струва си да отбележим и че регулирането на височината на дисплея е лесно като детска игра благодарение на поставката SmartErgoBase.

 

В битката с бацилите

Антимикробната добавка JIS Z2801, използвана в изработката на корпуса, предпазва от натрупване и размножаване на болестотворни организми, като Staphylococcus aureus (предизвиква гастроентерит), Escherichia coli и Klebsiella (пневмония). Дисплеят също може да се почиства колкото пъти е необходимо, за да се гарантира, че водите успешна борба с вечната опасност от вътрешноболнични инфекции.

Електромагнитните излъчвания са здравословен проблем и могат да възпрепятстват нормалното функциониране на медицинската техника. По тази причина тези монитори на Philips са създадени да отговарят на стандартите за безопасност EN/IEC 60601-1 и EN/IEC 60601-1-2. В някои страни дори е задължително по закон техниката да отговаря на такива сертификати.