Заглавието не е шега. Донякъде така се почувствах, след като започнах да вниквам в настройките и инсталацията на този рутер - все едно говоря с моя нов приятел. Тя е дотолкова „юзер френдли", лесна и приятна, че нищо чудно и вашите баби и дядовци да се справят лесно с нея. Всичко е организирано по чудесен начин в менюта, стъпки и картинки. Така че само да гледате и натискате бутона за продължение напред. Ето и подробностите.

 

Най-интересните акценти

Всеки съвременен рутер, общо взето, служи за една и съща крайна цел - да бъде точката на свързване между вас (вашите устройства) и интернет. Тази роля обаче никак не е лесна, а отговорността, лежаща на плещите му по отношение на работата с мрежата, е огромна. Затова измежду рутерите съществуват огромни разлики както в техническо, така и в чисто финансово отношение.

Кое обаче е най-интересното, най-новото и заслужаващото внимание в Linksys EA3500? Ето няколко акцента.

 

Върхови постижения в скоростта на безжична връзка. Ако лидерът преди няколко години се наричаше draft-N и се перчеше със своите 150-300 Mbps, предавани по въздуха, настоящият модел вече е оборудван със съвременната технология Dual-Band N, осигуряваща скорости до забележителните 300 + 450 Mbps. Ако случайно се запитате защо всъщност ви е чак такава скорост, ще ви напомним, че за браузване на интернет страници дори 54 Mbps са съвсем достатъчни, но ако нещата опрат до предаване на видео през безжичната мрежа, особено на Full HD видео, положението става страшно. Или няма да можете да гледате филма и той ще накъсва страхотно, или така ще задръстите цялата мрежа, че останалите устройства, свързани с нея, ще се влачат като костенурки.

Скоростите на трансфер, достигащи невероятните 450 Mbps, са идеални за видеострийм и този рутер предлага специална оптимизация именно за това - да можете да споделяте видеосъдържанието с висока резолюция из целия си дом.

 

Идеално покритие в рамките на жилището. Този акцент също е един от най-важните, защото... ами защо ви е бърз рутер, ако сигналът му не може да премине от коридора до детската стая? Преди години купувахме специално добавящи се външни антени, които могат да се завинтват допълнително на рутера, увеличавайки силата на сигнала по този начин. Освен допълнителни разходи това решение не е особено препоръчително: мощните Omni-directional (излъчващи във всички посоки) антени над -7 децибела са опасни за ползване в непосредствена близост.

 

 

Linksys EA3500 обаче използва хитрата технология от няколко скрити в корпуса и подредени по определен начин антени (Enhanced MIMO), за да осигурят не само добро покритие във всички точки на вашето жилище (е, освен ако не живеете в замък), а и то да бъде подплатено с достатъчно добра скорост. Успях да тествам лично този факт, разнасяйки таблета си из най-затънтените и „сенчести" места в моето жилище, и резултатът беше определено добър. В точките, в които с иначе евтин стандартен стар модел рутер трафик почти няма и връзката ми прекъсва, EA3500 осигури достатъчно добра сила на сигнала, за да работя комфортно.

 

Cisco Connect Cloud. Умишлено оставих една от черешките на тортата за накрая. За тази технология се говори доста от известно време, като с най-голямо нетърпение я очакваха именно обикновените домашни потребители. Тя предоставя изключително опростен и лесен достъп до вашата домашна мрежа, използвайки някое мобилно устройство (телефон, таблет и др.). Благодарение на това можете за нула време да проверявате състоянието на своите устройства, свързани в мрежа, да разрешавате мигновено достъп на гости до интернет връзката си или пък да ограничавате достъпа до мрежата (определени сайтове или часове на достъп) на своите деца. На всичко отгоре лесно ще зададете и приоритет за ползване на мрежата (например за тежките HD филми), като умело балансирате със скоростта и наличния ви канал за тях лакомите за скорост онлайн игри и всичко останало.

Специални приложения, разработени за мобилните ОС (Android и iOS) само миг след инсталацията в телефона ще ви осигурят всичко описано по-нагоре само с няколко клика. Повярвайте, удобно е. Особено когато не сте някакъв мрежов гуру или сисадмин на банка.

Статията продължава на следващата страница

Но какво означава App Enabled Router?

Може би ще срещате многократно тази фраза, разглеждайки модела EA3500. Ако не ви е съвсем ясно какво означава, нека разшифроваме термина. Всеки рутер, носещ това название, може да стартира специално разработени за него приложения за достъп до домашната ви мрежа и свързаните с нея устройства. Броят на тези приложения нараства и този факт е една чудесна новина за всички потребители, чиито изисквания никога не са закотвени на едно ниво.

 

 

Тотално User Friendly

Изказвам се с подобна странна смесица от българо-английски, защото не знам как по по-ясен и категоричен (компютърно ориентиран) начин да изразя възхищението си от степента на улесняване и оптимизация на софтуера, който са постигнали от Linksys. Признавам, аз лично не бях виждал толкова лесен за боравене рутер, към който на всичко отгоре са добавени съвсем нови функции, които ме накараха да се въодушевя още повече. Ето за какво става дума.

За да стартирате процеса на инсталация, както винаги ще трябва да поставите приложения към комплекта оптичен диск в устройството и да следвате инструкциите. Дотук нищо ново (ако пък сте толкова advanced, можете да настройвате рутера и по старите начини, разбира се - ръчно). Продължавайки обаче, ще започнете да откривате една по една всички нови изненади, които Linksys EA3500 предлага.

Още от първия екран ще бъдете приканвани да инсталирате Cisco Connect Cloud. Не се колебайте, направете го! Винаги е полезно да може да командвате рутера си отвсякъде. Следват стандартните съвети и инструкции на различни езици (придружени с картинки) как да свържете и пуснете рутера, както и да му зададете персонално. После идва и по-интересното - една от новостите, които ще ви харесат. Setup Wizard-ът ви предлага приятелски да използвате някоя налична флашка, за да създаде в нея автоматична инсталация, съобразена с вашата нова мрежа. Ако приемете и я поставите, след броени секунди тя е записана и можете да я използвате... разбира се, за моментална настройка на всички останали компютри по мрежата ви. Без да се налага да записвате на листчета SSID, тежки пароли, адреси и какво ли не, които после да ровите и търсите из всеки допълнителен компютър. Не. Просто пъхвате флашката в свободен USB слот и изчаквате софтуерът магически да си свърши работата. Ура!

Процесът на инсталация включва  допълнителни менюта за отделни настройки (ако имате желание) на компютрите и устройствата в мрежата (не забравяйте принтера!), родителския контрол за който споменахме, настройките за временен достъп на гости до вашия интернет, както и настройки за напреднали. Оттам можете лесно и бързо да свържете не само принтерите си, но и допълнителен външен харддиск към USB порта на рутера, който впоследствие да ползвате за каквото искате - от споделено устройство, сторидж бекъп чак до пълноценно FTP!

 

За кого е Linksys EA3500?

Ако търсите безжичен рутер, който да има адски удобен и лесен за настройка интерфейс, плюс достатъчно мощен хардуер, имайте предвид този модел. Той е едновременно перфектен за търсещите добър хардуер и множество функции, както и за потребители, нуждаещи се от елементарно лесна и бърза настройка.

 

Технически данни

Модел: Linksys EA3500

Безжична връзка: 2,4/5 GHz, Wireless N

Жична връзка: 4 LAN порта, Gigabit LAN

Антени: 3x3 (за изпращане и приемане), вградени

USB: за сторидж, виртуален USB медиа сървър

Още екстри: IPv6 поддръжка, Cisco Connect Cloud, App Enabled