Знаете ли какво е рутер (маршрутизатор)? Ако не знаете, значи сега ще научите. А ако пък сте добре запознати, то ще ви представим едно от най-новите устройства от дъщерната компания на вездесъщите Cisco – Linksys. И още преди да сме започнали по същество, бързаме да ви кажем – едва ли сте виждали толкова съвършен технически модел.

 

Красотата на домашния рутер

Благодарение точно на Linksys домашните рутери от години насам не са вече онези ъгловати, недодялани и безлични мрежарски устройства. Те са придобили свой облик, с всеки нов модел стават все по-красиви и неразличими спрямо модерната обстановка във вашия дом. Първи Linksys пуснаха на пазара модели с външен вид на „извънземен уред“, които не само са приятни за очите, но крият под корпуса си най-съвременните технологии в тази област. Linksys EA4500 е точно такъв тип устройство. Красив корпус, удобен дизайн и последни технологии под капака, които няма да откриете никъде. Това е съвсем, съвсем накратко. А сега малко повече за най-интересните топ функции на модела.

 

Cisco Connect Cloud

Един от най-сериозните акценти на новата линия рутери (освен EA4500 тук спадат и моделите EA2700 и EA 3500) е „облачната технология“, която ще е достъпна от началото на това лято. Напълно в духа на съвременните облачни технологии тя предоставя сигурен достъп до вашата домашна мрежа през всеки един браузър или мобилно устройство. Или както се казва – „с един клик на мишката“ ще можете да влезете в домашната мрежа, да проверите статуса на свързаните с нея устройства и да извършите конкретни спешни действия – да дадете временен достъп до интернет за устройството на някой от гостите у дома си или да отрежете достъпа до социалните мрежи на децата си, ако отказват да си пишат домашното.

Достъпът до домашния рутер през Cisco Connect Cloud представлява де факто отдалечено администриране на възможностите на рутера, само че улеснено значително. С нея можете дори да приоритизирате трафика на различни приложения и така да елиминирате възникнал лаг в предаването на някой HD филм по мрежата например.

За да използвате услугата, трябва да си създадете акаунт на сайта на облачната услуга CiscoConnectCloud.com, която е напълно безплатна за притежателите на рутери от Linksys. След това можете да я инсталирате и на мобилните устройства и да ги настроите за общата им съвместна работа. Тъй като тя все още не е достъпна (ще е онлайн след около месец), е добра идея да оставите имейл адреса си в списъка за нотификации по темата. Лесно е – ще го видите на самия сайт във вид на бутон (Sign-up for email updates).

 

Рекордно бърза безжична връзка

Ако тези думи ви звучат като обикновена реклама, бързаме да ви кажем, че не е точно така. Преди няколко години ахвахме от радост пред 300-мегабитовата draft-N безжична технология. Днес всеки може да притежава двубандов рутер (2.4–5 GHz), работещ и в двата режима на... цели 450 мегабита! Това си е сериозна скорост, а ако се питате за какво ви е, то опитайте да пуснете „по въздуха“ HD филм или тежка игра с по-стар модел рутер и ще разберете. Ще имате проблеми, разбира се.

Високата скорост на пренос на данни в комбинация с приоритизирането на трафика за мултимедия гарантират, че спокойно можете да гледате мултимедия с най-висока резолюция директно през безжичната си домашна мрежа. Съвсем в крак с модата – собствениците на iPAD или някой от хитовите Android таблети ще се зарадват на подобни екстри, защото спокойно ще могат да си лежат в кревата, докато гледат HD видео без никакво забавяне. 

Думичките Dual Band пък значат, че ще можете да използвате рутера си спокойно дори на места, където буквално „гъмжи“ от такива устройства – вашият нов Linksys EA4500 може да работи в две честотни области, което ще рече – много повече свободни канали за пренос на данни. Максималното покритие на безжичната връзка пък се гарантира от специално разположения под корпуса на рутера масив от 3x3 MIMO антени. 

 

Гигабитовата мрежа

Недейте да подценявате медната жица! Колкото и да обичаме липсата на кабели, в много случаи жичната връзка е безценна. Ако говорим за максимална сигурност, максимален бърз пренос на данни и пр., то няма как да я пренебрегнем. Вече превърналите се в стандарт гигабитови мрежови карти в десктоп и лаптоп компютрите няма да могат да работят нормално, ако рутерът ви не ги поддържа. С гигабитовите портове на Linksys EA4500 ще можете да прехвърляте по около 80 мегабайта в секунда, че и повече. Добре звучи, нали? Новият модел е дори готов за „интернета на бъдещето“ – IPv6 протокола, който вече трябваше да е започнал да подменя досегашния IPv4, а причината това още да не се е случило е именно липсата на достатъчно съвместими устройства. Е, вие ще сте готови за тази промяна, когато и да се случи.

Linksys EA4500Максимална сигурност

Освен мерките за сигурност, които са взети под внимание в Cisco Connect Cloud, този рутер притежава и задължителните за всяка сериозна домашна мрежа WPA2 криптиране и SPI Firewall. Просто за да се чувствате “барикадирани“. Е, от вас зависи доколко ще се възползвате от тях, но важното е, че ги имате на разположение. Ако не сте най-напреднал потребител в света на мрежите, на помощ ще ви се притекат лесните режими на Cisco Connect софтуера – само в три стъпки ще можете лесно да настроите и задействате мрежата си, да осигурите родителски контрол (нужен в наши дни) или да дадете мигновен достъп до мрежата си на някой ваш гостенин. 

 

DLNA медия сървър и оптимизация за забавления

Като един истински мултимедиен продукт, при този рутер е помислено доста за забавленията – видео, аудио и т.н., които циркулират в мрежовото пространство на съвременния дом. Днес почти всеки нов телевизор има опции за жична и безжична връзка, DLNA съвместимост и всякакви други екстри. Но какво ще бъдат те, ако компютрите и рутера ви не ги поддържат? Е, Linksys EA4500 има вграден DLNA медия сървър, благодарение на който лесно можете да откривате и възпроизвеждате различен вид медийни файлове из мрежата си на всяко съвместимо устройство (телевизори, конзоли, телефони). Ако пък мястото за филми и музика не ви е достатъчно, благодарение на USB порта, с който рутерът разполага, можете лесно да свържете външен харддиск или дори... принтер! Който да бъде достъпен от всякакви свързани с мрежата ви устройства. 

 

Още два елитни модела

Заедно с модела EA4500, Linksys предложиха на пазара още два нови рутера с поддръжка на Cisco Connect Cloud. Това са моделите Linksys EA3500 и Linksys EA2700. 

 

Linksys EA3500Linksys EA2700

 

Моделът с абревиатура EA3500 е до голяма степен сходен с флагмана EA4500. Той отново притежава гигабитови LAN портове, Dual Band честоти за връзка, 3x3 MIMO антени и възможностите за криптиране и защита. Основната разлика е, че бързият безжичен трансфер на данни при него е сведен до 300 + 450 Mbps (450 + 450 за EA4500). Разбира се, това се отразява на цената и тя е малко по-ниска. 

Още по-ниска е цената на следващия модел – EA2700. Той е най-бюджетното решение в новата линия и предлага доста от възможностите на по-големите си събратя, като единствено е намален броят на антените (2x2 MIMO), както и скоростта на безжичния трансфер в двата обхвата (300 + 300 Mbps). 

 

Всички нови модели на Linksys, за които става дума в статията, можете да намерите на адрес http://www.itshop.bg