Въпреки изобилието от информация относно новия портативен PlayStation, който се появи в пресата след официалния му анонс през януари миналата година, около конзолата Vita-еха доста неясноти. Макар техническите и дизайнерските спецификации на устройството да бяха известни, големите въпросителни бяха свързани най-вече с това, как те ще бъдат оползотворени на практика. Сега, след фактическия пазарен дебют на Vita, нещата вече са по-ясни и именно върху новите отговори ще се концентрираме в този кратък поглед върху амбициозната нова хандхелд конзола на Sony.

Технологията

Vita използва четириядрен ARM Cortex-A9 процесор в комбинация с PoverVR графичен чип, който също е с четири ядра. На практика това означава, че можете да очаквате заглавия за Vita с качество, сравнимо или идентично с игрите за PlayStation 3. За това помага и солидното количество оперативна памет (512 МВ, плюс отделен видео буфер от 128 МВ). Иначе казано, когато играете заглавие за друга платформа (PS3, да речем) върху Vita, няма да имате усещането, че правите компромис с визуалните му качества. Ексклузивни заглавия като Uncharted: Golden Abyss са ярко доказателство за това – играта изглежда, меко казано, впечатляващо върху 5-инчовия OLED дисплей на Vita, който е с резолюция 960 х 540 пиксела. В същото време, ако искате устройство, което да използвате едновременно за гейминг и комуникация, Vita едва ли е най-правилният избор. В по-скъпата си версия конзолата предлага 3G поддръжка, но тя е предназначена основно за сваляне на ъпдейти и онлайн игра, а не за телефонни разговори. Wi-Fi връзката в по-евтиния модел върши същата работа. Затова, ако ви е нужен гейм телефон, може би е по добре да изберете Xperia Play, iPhone или произволен Android модел от високия клас.

 

 

Игрите

Закъде е една перспективна, нова гейм конзола без достатъчно много добри заглавия, предназначени за ексклузивно за нея? За щастие на Vita, Sony умеят да правят силен старт и добри селекции. Uncharted: Golden Abyss неслучайно е сред най-често споменаваните хитове за Vita, тъй като се възползва максимално от новите възможности за контрол на конзолата – сензорния екран, чувствителния на допир заден панел, жироскопните функции и вградения акселерометър. Sony предлагат и игри като Unit 13 (повече или по-малко традиционен екшън от трето лице) и специална версия на бруталния Ninja Gaiden на Tecmo. Феновете на спортните заглавия също няма да останат разочаровани – могат да играят специални версии на FIFA, Hot Shots Golf и F1. Помислено е и за не особено активните геймъри. За тях са аркадният и дяволски красив рейсър Wipeout 2048, култовата Plants vs. Zombies, уникалният пъзел платформър Escape Plan и Little Deviants – колекция от веселяшки и зарибяващи игри.

Мултимедията

За разлика от ключови свои конкуренти като Nintendo 3DS например, PlayStation Portable никога не е била само и единствено гейм конзола. Още с първия си PSP модел Sony ясно декларираха, че желаят да предложат гъвкаво универсално мултимедийно устройство – истински развлекателен център, който се побира в джоба на сакото ви.С настоящата първа ревизия на фърмуера си Vita предлага поддръжка на практически всички популярни в момента мултимедийни формати – за аудио, видео и цифрови изображения. Освен това без проблем можете да прехвърляте поточно мултимедийно съдържание от и към PlayStation 3 или PC. Слабост обаче е медийната поддръжка в браузър среда – Vita на практика не борави с Flash и HTML5, което е сериозен пропуск за съвременно мобилно устройство.

 

Преди всичко Vita е игрова конзола. Това трябва да се има предвид от тези, които смятат, че могат да използват устройството и като пълноценен заместител на смартфон или преносим компютър. Портативната Vita осигурява игри с визуалните качества на по-големия си събрат PlayStation 3.

 

Батерията

Едва ли ще останете много щастливи и от живота на батерията – особено при интензивна игра, Vita издържа около 4 до 4.5 часа без презареждане, което много геймъри вече определят като ограничение. От друга страна, като имаме предвид чудовищно големия екран и сериозната процесорна мощ, тези 4 часа автономия са си истински технологичен подвиг. Освен това без съмнение удължаване времето за автономна работа ще бъде една от основните насоки, в които Sony ще продължават да работят и в бъдеще.

 

 

Цената

Другото, което може да ви смути, e цената. Конзолата дебютира на пазара в две версии – с 3G поддръжка за около 450 долара (600 лв. за България) и само с Wi-Fi за около 350 долара (500 лв.). Това означава, че Vita стартира на цена около два пъти по-висока от тази на оригиналния PlayStation Portable – факт, който сериозно ще охлади ентусиазма на желаещите да си купят джаджата на стартовата й цена.

 

Тагове: