Panasonic GH2 е компактен фотоапарат със завидни видео функции

 

Убеден съм, че много от вас са от онази група хора, които, отивайки на почивка или екскурзия, желаят хем да се върнат, показвайки страхотни снимки от неповторими места, хем да не се налага да мъкнат тежко и сложно фотографско оборудване. Да могат да вървят, балансирайки с едната ръка над ръба на някой каменист склон, надвиснал в близост до каменния град в Петра или египетските пирамиди, а с другата да държат фотоапарата си и да щракат.
Е, това би се получило трудно, ако използвате класически DSLR фотоапарат, още повече оборудван с масивен обектив. Това би било опасно не само за живота на фотоапарата, но и за вашия. Много по-полезно в случая би било нещо хем по-леко, по-компактно, но ако може и да прави хубави снимки все пак, нали? Че кой иска да съсипе спомените си?

Това е основната причина днес микро 4/3 моделите да стават все по-известни и тепърва да чувате все повече за тях, защото, премахвайки системата от огледала и запазвайки по-големия сензор и възможността за смяна на обектива, компании като Panasonic предоставиха възможността на всеки един от нас да влезе в ролята на един съвременен Марко Поло. Без опасност за живота.

 

Panasonic Lumix DMC-GH2

Това е цялото име на новото попълнение в редиците с компактни,  но много способни фотоапарати на технологичния гигант. Да, според него той се различава само с една цифра от предшественика си (GH1), а и на външен вид трудно ще различите двата модела. На практика обаче новото предложение допълва в много отношения по-стария си другар. Без да опитвам да създавам сложни и трудноразбираеми текстове, достъпни само за най-напредналите, ще се постарая да акцентирам само над онова, което би послужило именно на любителите ентусиасти. Онези от вас, които искат да прочетат по-точни измервания на възможностите на сензора или сложни фотографски изследвания, предполагам, знаят къде могат да ги видят.

 

Първите впечатления

Едно от най-важните неща при избора на фотоапарат, колкото и да е тривиално всъщност, е той да ви „пасне“, да ви е удобен, да оправдава очакванията ви по отношение на големина, разположение на бутони и пр. Затова наистина съжалявам, че няма как да ви предоставя възможността да го пипнете, но ще опитам да опиша личните си впечатления.
Още преди да зърнете фотоапарата (тъй като е увит в специална опаковка), ще усетите неговото ефирно (за мен) тегло и мини размерите му. В разглобено състояние той наистина не се различава съществено от ултракомпактните модели, като единствено удълженият издут ръб за по-добро захващане подтиква към мисълта, че това не е какъв и да е фотоапарат. След като го разопаковате, вероятно и вие като мен бихте реагирали по следния начин: ами това си е един истински умален DSLR. Точно такъв вид има Panasonic Lumix GH2 – малък, приятен и лек. В по-едри мъжки ръце той дори може леко да се позагуби, но нали именно това търсите вие? Компактност. Имате я. Лекота? И нея. Тялото на фотоапарата, както и самият обектив са изработени от олекотена, здрава пластмаса и допринасят за всичко описано до момента.
Поставянето на батерия, карта и самият обектив е нещо, което аз изпълних трескаво, с въодушевление и очакване за нещо ново. Приложеният в комплекта специално пригоден за снимане на видео (както ще разберете по-нататък) 14-42 mm вариообектив, дело на самите Panasonic, е лек и малък, с възможности за снимане на широкоъгълни или близки до нормалните 50 мм снимки. От компанията предлагат и други уникални обективи, като например „дългия“  Panasonic Lumix G Vario 100-300 mm F4-5.6 OIS, най-компактната и лека „палачинка“ в света – Panasonic Lumix G 14mm F2.5 ASPH Pancake и др. А срещу цена от малко повече от 400 лв. дори можете да се сдобиете с ултрамодерен 3D обектив – FT012E позволява заснемане на 3D снимки във формат, съвместим с 3D моделите телевизори от серията Viera на Panasonic!

 

 

Малко за микро 4/3

За този специален формат вече е изписано много, вероятно дори вече ви е леко досадно да четете за него. За да съм честен обаче спрямо всички, включително онези, които не знаят съвсем точно какво означава той, ще си позволя само няколко реда.
Основната цел на този „междинен“ формат, стоящ в „празнината“ между класическите мощни DSLR фотоапарати и непретенциозните джобни „сапунерки“, е една. Създаването на нов тип, нов клас продукт, който едновременно да е компактен и лек, но да запази до голяма степен качеството и възможностите на DSLR. Е, успява. Далеч съм от мисълта да споря с професионалистите, че тази технология може да се сравни на 100% с пълноформатните модели (Full Frame), чиито сензори са направо с гигантски размери в сравнение с джобните фотоапаратчета. Но определено по качество на снимките и особено по отношение на възможностите тя много се доближава до професионалното качество, а в същото време дава свободата да бъдете истински „турист“ – свободен, ентусиазиран и необременен.
По най-лесен начин можете да си представите реализирането на фотоапарат от типа микро 4/3 като настоящия, ако мислено си представите как просто премахвате сложната система от огледала и оптика, която заема централна част в огромното тяло на професионалния DSLR. Липсата на подобно нещо, както и на редица други съпътстващи елементи, както и на по-малкия сензор с различно съотношение на страните (микро 4/3) дава възможност не само за намаление на самия корпус, но и за намаляване на дебелината и приближаване на обектива към самия сензор. Този факт е в основата на цялостното смаляване размера на корпуса им.

 

Снимките

Привързаните към фотографията ще се заинтересуват най-много от тази точка. Разбирам ги напълно – аз самият съм запален любител и купувайки си фотоапарат, ще очаквам от него като първо представяне как точно „щрака“ и какво излиза след това.
Ако досега никога не сте снимали с Panasonic, ще ви трябва кратък период на запознаване с фотоапарата и бутоните. Не че има някаква коренна разлика в разположението и функциите спрямо други сходни марки и модели, но все пак дребни разлики има и за да започнете да снимате, без да се чудите всеки път „сега това къде беше“, ви препоръчвам като съвестен потребител да се запознаете отначало с книжката на продукта. И след това да пробвате кадър по кадър. Или по много кадри разбира се ;)). С Panasonic Lumix GH2 можете да правите по цели 40 такива в секунда – е, разбира се, не на максимално качество.

Panasonic и тяхната Lumix линия се славят като едни от най-добрите любителски модели фотоапарати и това наистина е така. Разполагате с множество предварително дефинирани настройки, посрещащи почти всякакви нужди, но ако желаете да снимате, базирайки се на по-големия си опит, ще може да „превключите“ на ръчен режим и да използвате пълноценно възможностите му. Аз лично препоръчвам снимането в „суров“ RAW вид, но след това трябва да знаете как да обработите кадрите. И резултатите ще са страхотни. Благодарение на добрия 4/3 сензор изображенията са детайлни и ясни, като единственото ми притеснение бе, че на мен ми изглеждат леко тъмни. Което, разбира се, не е никакъв проблем, особено ако ще обработвате кадрите.

 

Видеото

Като един безспорен лидер в световен мащаб по отношение на любителските видеокамери Panasonic има с какво да се похвалят и заслужават адмирациите си. Освен че този модел разполага с най-бързия в света автофокус (практически създаващ усещането, че снимате с видеокамера), той е специално подготвен хита в момента сред съвременното цифрово фото – снимането на HD видео. Фокусиращият само за 0.1 сек (от размазан кадър до пълна острота) обектив от комплекта е специално създаден да изолира до максимум всякакви шумове по време на фокусиране и въртене, така че на практика сериозният проблем при DSLR-те от висок клас – вкарването на шум от обектива по време на запис на видеоклипа, тук реално не съществува. Едва ли ще се наложи да купувате отделен скъп външен микрофон – дори с вградения можете да вършите чудесна работа. Ако случайно решите да бъдете обаче максималисти, разбира се, ще можете да закачите и външен – фотоапаратът разполага със стерео минижак вход специално за целта.

Без да претендирам, че съм голям познавач на фотографска техника, веднага бих приветствал един от фактите, който ме изненада и зарадва. Това е разположението на бутона за снимане на видео – непосредствено зад големия бутон за щракане на снимки. Това е едно от най-логичните му места и не мога да си обясня защо при много от конкурентните марки, особено в по-високия DSLR клас, този червен бутон е „забит“ обикновено някъде отзад, където не му е мястото. Но както и да е. Повтарям – Panasonic имат голям опит в създаването на видеокамери и определено този фотоапарат е може би един от първите такива, които тествам лично и които до такава степен са пригодени да снимат видео, че им липсва единствено страничната лента за ръка, за да започнем да го ползваме инстинктивно като стандартна видеокамера.

Е, все пак той не е такава – ще го усетите, като се наложи да увеличавате и приближавате кадъра към вас – ще трябва да въртите обектива на ръка. Това е нещо, което при видеокамерите става с натискане или завъртане на бутон (зум). Ако забравим това обаче, както ще се убедите сами, ако поснимате малко, видеоклиповете, заснети с този фотоапарат, са изключително качествени. Максималната резолюция на заснетото видео е 1920 x 108060i. Това означава, че ще в оригинал ще го виждате леко назъбено, но така или иначе почти всеки от нас след това обработва видеото си, прилага му ефекти, менюта, заглавия и пр. А правейки това, винаги можете да приложите deinterlace на картината и фините назъбвания да изчезнат съвсем. Фактът, че се използва interlaced формат, се корени в това, че AVCHD форматът е ограничен до 1080i и вероятно при промяна на спецификациите му това ще бъде променено и с ъпдейт на фирмуера на самия фотоапарат.
За киноманите и изобщо за хората, които желаят филмите, които снимат да изглеждат по-истински, по-професионално, препоръчвам новия чудесен режим Cinema. В него можете да снимате видеото си с кинематографичната скорост от 24 кадъра (24p).

 

Да обобщим екстрите

Освен изключително бързия автофокус, който споменах, новият фотоапарат има и много добър тъч контрол за задаване на фокуса. Освен това в синхрон с новия сензор на модела Panasonic са разработили и нов електронен визьор (EVF) с резолюция 1.53 милиона пиксела и 100% покритие на кадъра. Самият сензор вече е по-голям (18 MP, от които 16 милиона ефективни), а скоростта на заснемане на кадрите е увеличена до 40 снимки в секунда при по-ниска резолюция. Вероятно това се дължи на нов чип, който е използван в модела с цел по-доброто снимане на видео с висока резолюция. Специалния обезшумен обектив ще оцените особено ако вече сте снимали с DSLR и сте чули буквално съсипаното видео, по време на което се чува постоянно „скърцане“ от фокусировката.
Интересна е възможността, докато снимате, да свържете фотоапарата с голям дисплей и да контролирате в реално време заснетото, използвайки HDMI връзката. На помощ може да ви се притече и чисто новата функция EX Tele Conversion, с която виртуално да увеличавате допълнително кадъра за да приближите обекта. Добър поглед към бъдещето е и възможността за прикачване на обектив за снимане в 3D.

Тестовите кадри и видеото са предоставени без никаква обработка и заснети в автоматичен режим, можете да видите на следващите линкове.

Кадър 1, 14 мм

Кадър 2, 14 мм

Кадър 3, 42 мм

Кадър 4, 42 мм

Кадър 5, макро, 42 мм

Кадър 6, 14 мм

Кадър 7, 24 мм, без светкавица

Кадър 8, 18 мм, без светкавица

Видео (запишете с десен бутон на връзката и Save as...)

 


Технически данни:

 

Цена: около 1700 лв. с обектив 14-140 мм

Сензор
: 4/3 Live MOS, 16.0 милиона ефективни пиксела, макс. размер на снимката: 4608 x 3456 пиксела, макс. размер на видеото: 1920 x 1080p, 24fps

Файлови формати: RAW, JPEG, AVCHD, QuickTime Motion JPEG

Оптика: В комплекта: 14-42 mm Lumix G VARIO f/3.5-5.6 MEGA OIS. Поддържат се микро 4/3 сменяеми обективи, 4/3 обективи с адаптер, стабилизатор на изображението присъства в обектива

Фокусиране: Автофокус, ръчен фокус, разпознаване на лица, проследяващ фокус, 23-точково фокусиране, тъч фокус, 4x цифров зум

Експозиция и сцени: Автоматична, ръчна, приоритет на бленда или скорост, 21 готови режима (Scene) за фото и 6 за видео

Чувствителност: Автоматична, Intelligent ISO, ISO 160 до ISO 12 800
Скорост на затвора / скорост на снимане: 60-1/4000 сек, Bulb режим до  4 мин, единичен кадър, последователни кадри: SH (40 fps), H (5 fps), M (3 fps), L (2 fps).

Връзки: USB 2.0, Video Out (NTSC / PAL), Mini HDMI тип C, жично дистанционно, външен микрофон

Слот за карти: SD / SDHC / SDXC

Батерия: 1200 mAh, литиево-йонна

Размери / тегло: 124 x 90 x 76 мм / 904 г с обектив 14-140, карта и батерия

 

 

 

 

Тагове: