Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Тази година голямата тема при новата Galaxy S24 серия на Samsung са иновациите с изкуствен интелект. От разпознаване на обекти на всичко на екрана ви до разпознаване на чуждестранна реч и превода ѝ в реално време на друг език – на хартия всичко звучи чудесно. Днес имах възможността да се разходя със Samsung Galaxy S24 Ultra в ръка и да подложа на тест някои от най-обещаващите Galaxy AI функции. Вижте как се справиха те! 

 

Circle to Search with Google

Случвало ли ви се е, скролвайки из социалните мрежи, да видите снимка на човек, който има много готино яке или пък супер стилен часовник, и да ви се прииска да разберете повече за продукта? Функцията Circle to Search with Google слага край на отчаяното търсене на информация в мрежата, като само с едно ограждане на въпросният обект, получавате резултати от търсене в Google, със същия или подобен.

Добрата новина е, че този инструмент работи не само при снимки, но и видеа. Достатъчно е да паузирате клипа и отново само ограждате желания предмет, за който искате повече информация.

Добрата новина е, че този инструмент работи не само при снимки, но и при видеа. Достатъчно е да задържите Home бутона само да оградите желания обект на екрана, за който искате повече информация, и то без да излизате от приложението, в което сте. А ако това се случи, докато гледате видео в социалните мрежи или YouTube – видеото автоматично ще се паузира и щом приключите с търсенето, ще продължи от мястото, на което сте спрели.

Същото важи и за снимки и видеоклипове в галерията ни, които сами сме заснели. Това е особено полезно, ако сте снимали слънчеви очила, които искате да си закупите (защото никой не знае точните им модели) или пък цвете, което ви е впечатлило (както направих аз) и желаете да го добавите към ботаническата ви градина. Circle to Search with Google е особено подходяща, когато не знаете какво представлява току-що сервираният ви десерт, а ви е важно, защото сте веган и се интересувате дали ястието съдържа продукти от животински произход. Или пък ако минавате за пореден път покрай сграда, за която все се чудите каква е и все не се сещате да проверите. Просто отворете приложението на камерата, задръжте Home бутона, заградете със Circle to Search with Google и готово.

 

Live Translate и Chat Assist

Окомплектовам тези две функции, защото макар изпълнението да е различно, замисълът зад тях е един и същ. Live Translate, както подсказва името, представлява превод в реално време между двама събеседници от двата края на телефонната слушалка.

Например, ако планирате почивка в Париж и искате да изясните някои детайли относно хотела, преди да направите резервация, вече може спокойно да се обадите на посочения номер и дори да нямате общ език, лесно може да се разберете благодарение на вградения в телефонното приложение превод. Вие говорите на английски, смартфонът транскрибира изречението и го превежда на френски, а след това повтаря този процес в обратен ред, когато отсрещната страна отговори.

Не изпаднах в подобна ситуация по време на тестването на Samsung Galaxy S24 Ultra, но ако използвате модела в продължение на няколко години, почти сигурно е, че ще се стигне до момент, в който тази функционалност ще влезе в употреба, особено ако пътувате често. Тя би могла да бъде полезна и за хора, работещи в международни компании, които ежедневно трябва да комуникират с колеги от други страни и детайлите имат значение.

Chat Assist предлага същата услуга, но в чат приложение по ваш избор. Ако се наложи да комуникирате с хора, с които нямате общ език, той предлага преводи в писмен вид, които да помогнат на диалога да протече безпроблемно. 

 

Generative Edit

Това е може би най-полезната функция, защото ни дава наготово близки до дизайнерски умения. Едното от тях е така нареченото "дорисуване" на фон, което позволява снимката да се завърти, ако е била заснета леко накриво, и изкуственият диалект ще "довърши" ъглите, така че да са неразличими от останалата част на заобикалящата ги среда. Ето и нагледна демонстрация на целия този процес:

Друг вариант да се възползвате от този инструмент е, като изтриете или преместите обект в снимката. В моя случай успешно премахнах уасаби соса от платото със суши, като плъзнах нагоре избрания кадър в галерията, избрах опцията "Изтриване на обект", оградих участъка, който искам да изчезне, и натиснах "Изтриване". Толкова е просто, а същевременно толкова ефективно.

Като бонус искам да похваля и подобряването на качеството с изкуствен интелект, което предлага галерията на Samsung. Макар промените да са малки, те са точно тези, които превръщат кадъра в много по-приятен за окото, а и за алгоритмите на социалните мрежи. Както виждате, суфлето е малко по-осветено, масата е с малко повече детайли, но това са фини корекции, които преобразяват добрите снимки в превъзходни. Отново само с един клик. 

 

Super HDR

Това не е функция, която създава или моделира съдържание с помощта на AI, но е използван изкуствен интелект за постигане на по-добри резултати. Вече дори в превюто на снимките в камера апликацията, преди да натиснете бутона за улавяне на кадъра, получавате HDR изглед над картината. Разликата е, че преди този процес се осъществяваше в постобработката, което може да ни изненада с крайните цветове на изображението. Подобрено е и оптичното приближаване, така че ето на какво са способни 0.6х, 1х, 3х, 5х и 10х режимите. 

 

Note Assist

Последната иновация, на която ще се спра днес, е изкуственият интелект в приложението за бележки. Тя би могла да е полезна за ученици, студенти и въобще за хора, които са забравили за тефтерите и са преминали към дигитално записване на информацията.

Става дума за инструмент, който може да разделя на отделни точки текста или дори да анализира и обобщава накратко по-дълги параграфи. 

 

Заключение

Това, което научих от преживяването ми със Samsung Galaxy S24 Ultra, е, че това може и да не е единственият смартфон, който предлага Galaxy AI инструментите, но е много вероятно да е най-добрият за максимално възползване от техните възможности. Това се дължи не само на неговите Ultra спецификации, но и до голяма степен на факта, че в корпуса му е поместен S Pen, който само чака да бъде изваден и да започне прецизно да огражда, изписва и обрисува най-креативните ни идеи.

Нещо много атрактивно за онези, които вече обмислят да станат собственици на някой модел от серията Galaxy S24. Всеки, закупил своя модел от серията, може да се възползва от 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium, а до 30 юни 2024 потребителите могат да получат безплатно MS One-Drive 100 GB в продължение на 6 месеца.

Вижте още: Samsung Galaxy A55 5G и Galaxy A35 5G: невероятни иновации и сигурност за всеки