Широко разпространено е очакването, че Nintendo ще пусне наследник на Switch през първото тримесечие на следващата година, а един от най-големите въпроси около новия хардуер е какво ще се използва за съхранение. Switch ви позволява да използвате почти всяка стара microSD карта, стига тя да има скорост на трансфер от поне 60 MB/s, но ако Nintendo има за цел да приведе игрите си в съответствие със съвременните стандарти, това вероятно вече няма да е достатъчно. При това M.2 NVMe SSD дисковете, използвани в конзолите от следващо поколение и Steam Deck, може да се окажат твърде горещи и енергоемки, ако Nintendo се стреми да се придържа към тънкия форм-фактор на Switch със следващия си хардуер, така че какво може да се направи?

Е, може би имаме отговор в наскоро обявената линия SD Express microSD карти на Samsung. Тези карти, които ще бъдат пуснати на пазара с 256 GB карта по-късно тази година, последвана от 1 TB опция, предлагат скорост на трансфер 800 MB/s. Може би най-интересното е, че в съобщението си за пресата Samsung изтъква, че тези карти са резултат от "успешно сътрудничество с клиент за създаване на персонализиран продукт".

Технологията SD Express съществува от известно време, но приемането ѝ е бавно поради разходите и липсата на основен продукт, който непременно се нуждае от тази междинна точка между настоящите microSD карти и SSD дискове. Това се дължи на искане на клиент за специфично решение, което го стимулира, и има много спекулации, че този клиент е Nintendo, тъй като Switch 2 наистина изглежда идеален за тези нови карти.

Ако новата технология SD Express на Samsung наистина ще бъде в Switch 2, скоростта на трансфер от 800 MB/s ще бъде около 10 пъти по-висока от тази на оригиналния Switch, което потенциално може да доведе до почти мигновено зареждане на обратно съвместими игри. Тези 800 MB/s все още не достигат до 5500 MB/s скорост на трансфер на SSD диска на PS5, но ако Switch 2 се стреми към мощност и визуална достоверност на нивото на PS4, може би тези пълни SSD скорости не са необходими.

Разбира се, приемайте всичко това с известна доза сол, докато не получим подробности от самата компания Nintendo. Голяма част от това са само спекулации - може би "клиентът", за когото говори Samsung, не е Nintendo, - но независимо от това този нов продукт изглежда пасва на Switch 2 доста добре.

Виж още: Lenovo Legion R45w-30: тук размерът има значение (РЕВЮ)

Още от Play