Преди година на Световния мобилен конгрес Samsung се промени. Компанията направи огромен завой в дизайна на флагманите си, който повлия благоприятно дори на по-бюджетните модели. Корейският производител показа новото си лице, което напълно затвърди и тази година - по-сериозна концентрация в продуктите, но и поглед към бъдещето на мобилните комуникации. За последното ясен знак беше и присъствието на Марк Зукърбърг и сътрудничеството между Oculus VR и Samsung. Да, Samsung изживя интересна трансформация, част от която бяха и миналогодишните флагмани Galaxy S6 и Galaxy S6 edge. И те наистина впечатлиха. Сега, година по-късно, в редакцията дойдоха техните наследници, в които с огромен интерес и нескрито желание поставихме SIM картите си, за да прекараме няколко дни в тяхната компания. Вече е време за впечатленията ни. Причината да идват от различни ревюиращи е, че и двамата използват различни платформи като ежедневни устройства. Това е предпоставка за различен поглед върху новите флагмани на Samsung.

 

Виктор Джамбов тества Galaxy S7 (на страница първа), а Илия Темелков - Galaxy S7 Еdge (на страница втора)

 

И без извит дисплей флагманът е флагман

В ръцете си държа два смартфона. В едната е Galaxy S6, моят телефон, а в другата - наследникът му, който ще използвам през следващите няколко дни. Може би, ако погледнете двата модела отдалеч, няма да откриете съществени разлики. Да, страните на “седмицата” са по-обли, промени са настъпили и на задния панел, но колко точно съществени са тези разлики?

 

Samsung Galaxy S6 и Galaxy S7

 

Прехвърлям апаратите в ръцете си още веднъж. Оставям моя в кутията, той ще ме чака там, а другия поставям в джоба си. За да отговоря на по-горе поставения въпрос, а и на всички останали, ще трябва да прекарам малко повече време с новия модел.

 

Samsung Galaxy S6 и Galaxy S7

 

Телефонът е телефон, когато пътуваш

Най-добрата новина е, че малко след като дойдоха тестовите бройки, ме очакваха две командировки - едната до Германия, а другата - до Банско. Тъй като днес смартфоните са неразделни наши придружители, това е най-добрият тест, на който можем да подложим едно такова устройство - далеч от дома, когато най-често прибягваме до него за помощ, на нови места, които искаме да фотографираме постоянно, но и с дълги периоди без достъп до електрическата мрежа. За да получи най-висока оценка, телефонът трябва да притежава отлична камера, солидно хардуерно и софтуерно представяне, за да е винаги на помощ, но и батерия, която да вдъхва доверие. В следващите редове ще отговоря дали Galaxy S7 се представи достатъчно добре по тези показатели, но преди това вече имам отговор на предишния въпрос, свързан с дизайна.

 

Не го променяй, ако работи, подобри го

Наистина визуалните разлики спрямо Galaxy S6 не са големи, но от Samsung са направили някои важни промени, които правят новия модел много по-удобен. Този път страните са по-заоблени, а гърбът също се откроява с приятни извивки, които се спускат към металните профили на устройството. Те от своя страна също са претърпели лека промяна и изоставят елементите, които имаха в миналогодишните флагмани. Тук са гладки и на тях се открояват само трите метални бутона. На десния профил е този за включване и изключване на устройството, а на левия - двата, които контролират силата на звука. В долния край Galaxy S7 запазва относителна близост с предшественика си – 3.5 мм жак за слушалките, microUSB порта за зареждане (липсва USB Type-C, но това не ме притеснява) и говорителя. При този дизайн мястото на говорителя е най-логичното, но това не означава, че е най-доброто. Причината е, че при игра той често е запречен от някой пръст. Във всички останали ситуации работата му е на достатъчно добро ниво - звукът е достатъчно силен и качествен, за да консумирате спокойно мултимедийно съдържание.

 

 

Този път слотът за SIM картата е изместен от страничния панел към горния профил на телефона. Най-вероятната причина е била завръщането на един от любимците на потребителите - microSD картата памет! От Samsung са заложили на комбинирана шейничка. Телефонът поддържа карта с капацитет до 200 GB, но е важно да се отбележи, че тук не се поддържа една от новите възможности на Android 6.0 Marshmallow, която позволява използването на външния носител като вътрешна памет. MicroSD картата има основната цел да съхранявате на нея видео, снимки, музика и други файлове, които ви позволяват да ги прехвърлите. Разбира се, тук влизат и някои приложения. Препоръката ми е да си осигурите карта, тъй като заснетите 4K клипове заемат място и бързо могат да позапълнят вградената памет.

 

 

Искам да се върна още веднъж към гърба, тъй като издутината на камерата е намалена драстично. Това, което се запазва, е, че задният панел остава магнит за отпечатъци и често ще се улавяте, че го потърквате в дрехите си. При златния цвят това личи по-малко, но остава забележимо.

Като цяло промените в дизайна са направили Galaxy S7 не само визуално по-приятен, но и много по-удобен за държане и по-труден за изпускане. Последното е важно, тъй като предният и задният панел са стъклени (здравото стъкло Gorilla Glass 4, което е с 2.5D форма и приятно се извива към профилите) и често може да изтръпвате от чувството, че ще изпуснете новия си апарат.

 

 

И за финал една от приятните изненади - Galaxy S7 е водо- и прахоустойчив и носи сертифкат IP68. Това означава, че можете да го потопите на 1.5 м дълбочина за около половин час, а след това просто да го грабнете и използвате. Подобна възможност винаги ме впечатлява, особено когато говорим за устройство с подобен облик. Проведох няколко телефонни разговора под душа и дори изгледах видео от YouTube и телефонът понесе това без никакъв проблем.

 

Скок в хардуера

Когато говорим за хардуер във флагман, винаги очакваме най-доброто. И Galaxy S7 чинно го доставя. Това, което е по-важно, е работата на самото устройство. Super AMOLED дисплеят е 5.1 инча, а резолюцията му е QHD, или 2560x1440 пиксела. Всичко, което се случва на екрана, изглежда на наистина високо ниво - ясно и живо, въпреки че вече липсват прекалено ярките и нереални цветове. Те са укротени, макар и в по-горните граници. Новото при дисплея е функцията Always-on. Както подсказва името й, тя поддържа част от пикселите работещи дори при изключен екран, за да предостави бърза информация - часа, нивото на батерията и датата. Възможно е това да се замени с календар или дори предпочитана снимка. Always-on функцията показва още пропуснати повиквания (само като знак, но не и като от кого са били) и получено съобщение - отново без допълнителна информация. Новата функция ми допадна и я използвах през цялото време, тъй като вече не е нужно да пускам целия екран, за да видя колко е часът. Добро решение е, че през нощта яркостта намалява и Always-on не дразни. Това, което ми липсва, е възможност за повече информация и показване и на други уведомления - социални мрежи, приложения за размяна на текстови съобщения, имейли и т.н.

Продължавам темата за хардуера с 8-ядрения процесор Exynos 8890, графичния чип Mali-T880 MP12 и наличните 4 GB RAM. Вътрешната памет е 32 GB. Работата на устройството е наистина бърза и стабилна, в което се убедих при постоянната ми комуникация и превключване между Maps, Facebook, Slack и още няколко приложения. За времето, в което използвах телефона, не наблюдавах никакви сериозни забавяния, въпреки че за някои приложения е необходимо една идея повече време, ако го сравним с чистия Android. Но тук причината не е самият хардуер, а най-вероятно TouchWiz, кожата, в която от Samsung обличат операционната система на Google. Това, което работи светкавично (буквално), е отварянето на камерата чрез двойно натискане на Home бутона. Сериозно удобство, с което бързо свикнах с Galaxy S6, и се радвам, че го виждам и тук. В самия Home бутон отново е вграден сензорът за пръстови отпечатъци, който работи качествено и послушно. Ситуациите, в които не успях да отключа телефона, са малко и най-често са резултат от твърде краткото време, в което задържах пръста си.

Друг интересен момент е свързан с добавянето на т.нар топлинна тръба, която има за цел да предпази телефона от бързо загряване - нещо, което се наблюдаваше в предишния модел. Дали се справя? Само до известна степен, тъй като Galaxy S7 не загрява толкова бързо, но все пак при игра или видео ще усетите стоплянето на устройството. 

 

 

Всичко това ме отвежда и до батерията, която има изключително отговорна роля - да даде живот на целия този хардуер. Именно и по време на пътуванията ми тя се доказа, за да мога спокойно да я похваля - батерията на Galaxy S7 показа отлични резултати и въпреки че се бях запасил с външна батерия, нямах нужда от нея. Дори при солидно натоварване 3000 mAh акумулаторът издържаше повече от ден, а при по-нормална работа достигна над 32 часа с едно зареждане. Със сигурност част от тайната е не само по-големият й капацитет спрямо Galaxy S6 (2550 mAh), но и по-енергоспестяващата същност на Android 6.0, изразена с функцията Doze. Батерията поддържа както безжично зареждане, така и бързо зареждане - 10 минути са достатъчни за пет часа в режим на работа.

 

Все по-лекият TouchWiz

Независимо колко добър хардуер прави Samsung, софтуерът беше по-слабото звено в по-старите флагманите на корейците. През последните години наблюдаваме сериозни промени в TouchWiz, който в Galaxy S7 достига най-доброто си ниво. И тук има по две приложения за едно и също нещо (два мейл клиента, два браузъра, две галерии и т.н.), но като цяло ситуацията е много по-чиста в сравнение с всички предишни апарати. Ако все пак сте привърженик на повечето настройки и персонализация, при TouchWiz това е налично - просто трябва да се поразровите из менютата с настройки. Не липсват и някои малки детайли, които бих променил, но те не са нещо, което може да ме откаже. Сред тях е невъзможността да преместите иконата Apps (достъпа до списъка с приложения) от най-долния ляв край към средата, където съм свикнал да се намира, както и наличието на бутон “+” в папките на началния екран. Присъствието му е, за да може лесно да се добавя пряк път директно в папка, но често казано - полезността му е все още спорна за мен, а заема място.

 

 

 

Менюто с настройките е достатъчно добре подредено, а ако не ви харесва темата на телефона, имате възможност за сериозна персонализация. Сред останалите наистина полезни приложения е MS Office пакетът, възможност за разделяне на екрана за работа с две приложения едновременно, минимизиране на приложения в малки прозорци и всички подобни функции, които правят работата по-лесна.

 

 

Голяма новост е наличието на Game Launcher. Той обединява игрите на едно място, но има и по-сериозна роля. Когато пуснете дадено заглавие, Game Launcher се появява като малка иконка (ако нямате нужда, можете да я изключите). От нея имате достъп до някои бързи функции, които да подобрят игровото изживяване - изключване на уведомленията по време на игра, изключване на сензорните бутони, скрийншот и видеозапис на геймплея. Въпреки че не съм сериозен мобилен геймър, Game Launcher е удобна новост, която със сигурност ще допадне на много потребители.

 

Samsung Galaxy S7 и Galaxy S7 Edge са първите смартфони, които поддържат Vulkan API. Очакват ни по-сериозни игри и скок в качеството на виртуалната реалност.

 

 

Камера за похвала

След батерията камерата е може би най-важният компонент на всеки смартфон, който влиза често в употреба. Въпреки че Galaxy S6 се отличи като един от най-добрите фотографи за миналата година, от Samsung са успели да подобрят и този елемент. От бързото й пускане до снимането - всяка стъпка е на много високо ниво. Точно като всяка себеуважаща се камера на флагман, и тази на “седмицата” разполага с оптична стабилизация, заснема 4K видео и има сериозен набор от ръчни настройки (особено ако се доверите на режим Pro). Новото тук е блендата f/1.7, която пропуска повече светлина, но и по-големите пиксели. Тяхната роля също е свързана с пропускането на повече светлина. Целта са по-добри снимки при по-лоши условия, в които светлината е ограничена. Начинанието е успешно, но "жертва" на това е преминаването от 16 MP към 12 MP. Промяна има и в съотношението -  от 16:9 към 4:3. Разбира се, това няма никакво значение, когато снимките са с по-качествени.

Всичко звучи чудесно, но най-впечатляващото около новата камера е автофокусната система. И тя е наистина впечатляваща и е сред първите неща, които показах на всички приятели. Автофокусът е зашеметяващо бърз и дори може да изпревари някои DSLR по този показател. Рекордните скорости са постигнати чрез по-специалните пиксели - всеки от тях спомага за фокуса.

Камерата се представя добре както в добре осветени кадри, така и при тези с по-малко светлина. При нощните снимки продължават да се наблюдават по-меки резултати и загуба на детайли, но в по-малко количество. При дневните снимки може да се наблюдава повече изостряне на детайлите, но това става само при по-сериозно приближаване на фона. Направи ми впечатление, че понякога е по-добре да се използва възможността за ръчна компенсация на експозицията за по-добри резултати.

 

 

Самото камера приложение е едно от най-добрите в смартфон. То е едновременно лесно за използване, но Pro режимът предлага сериозна възможност за ръчни настройки - фокусно разстояние, баланс на бялото, ISO, скорост на блендата, запазване в RAW формат и други.

 

 

За разлика от някои от по-старите модели, сега не са налични множество режими, от които може и да нямате нужда. Тях все още ги има, но трябва да ги свалите допълнително. Добро решение.

 

Натиснете на снимката, за да видите цялата галерия.

Samsung Galaxy S7 Sample Photos

 

Предната камера е 5 MP и отново е с бленда f/1.7. Тя се справя на високо ниво и с лекота събира повече приятели. Единствената ми критика е, че дори и филтърът за разкрасяване да е изцяло изключен, сякаш остава някаква лека негова намеса.

 

На път с верен придружител

Тази година Samsung нямаха огромни промени във флагманите си, но направиха сигурна крачка, за да бъдат определени като създателите на най-комплексния и добър Android смартфон. Galaxy S7 надгражда във всяко отношение своя предшественик, като най-ключовите подобрения са в камерата и батерията. Можете спокойно да се доверите на този модел дори в напрегнатите ситуации.Към ревюто на Samsung Galaxy S7 edge.

 

 

Нестандартният Samsung Galaxy S7 edge

Важно уточнение за впечатленията ми от флагманите на Samsung е, че от над година личният ми смартфон е iPhone, първо 6, след това и 6s. В този контекст първото ми докосване до Galaxy S7 edge много приличаше на първия ми досег с неговия edge предшественик, който предизвика една кристална мисъл - “искам такова усещане от своя телефон”. Тук идва другото важно уточнение, че като потребител намирам именно цялостното усещане от устройствата си и техния софтуер за най-важно, заради което и използвам Apple продукти. С новите си флагмани обаче Samsung постигна нещо неочаквано за мен - накара ме да се чувствам наистина добре с устройство, което няма ябълка на гърба си.

 

 

Galaxy S7 edge пристига с няколко ключови решения от страна на корейския гигант, които го поставят на чувствително по-високо ниво от предшественика му, с който на пръв поглед са почти идентични. Най-осезаеми са новите извивки на гърба, които правят устройството удобно и дават изключително приятно усещане, когато е в ръката. Освен това помагат на гигантския, особено за личния ми вкус, дисплей с 5.5-инчов диагонал да бъде използваем и дори удобен. Друго такова решение е по-дебелият профил, който позволява събирането на значително по-голяма батерия, без да е компромис с вида и усещането.

Своето завръщане в новите модели правят слотът за microSD карта, както и водоустойчивостта, които не са нечувано решение, но с този модел Samsung ги превърна в задължителни за всеки флагман. Така цялостният пакет изглежда добре, усеща се добре и предлага възможно най-доброто на пазара, без компромиси. Тези наглед дребни, но всъщност значими решения от страна на Samsung правят Galaxy S7 edge най-впечатляващия смартфон, който някога съм използвал, и един от малкото наистина отличаващи се телефони на пазара.

 

 

Големият ми проблем с предходни Galaxy модели беше интерфейсът, с който Samsung “надграждаше” Android. В Galaxy S4 TouchWiz удавяше във функции и менюта, в Galaxy S5 караше най-мощния към онзи момент смартфон да работи като устройство от среден клас, а в Galaxy S6 видяхме първите големи стъпки към подобрение и изчистване на дизайна и функциите. В Galaxy S7 този процес продължава и TouchWiz днес е повече от приемлив интерфейс, който успява да носи духа на Samsung, без да убива всичко, което Android Marshmallow е. За първи път с Galaxy S7 edge оценявам възможностите за персонализация, като смяната на визуалната тема, промяната на наличните преки пътища от падащото меню и пълната свобода във функциите на edge екрана. Те за съжаление са прекалено малко, като включват основно преки пътища, и не особено полезни. Затова и извитият екран на edge приемам като впечатляващо дизайнерско решение и функционална безсмислица.

Значително по-важно обаче е, че TouchWiz вече не е чудовищно тежък интерфейс, който бави устройствата, а по-скоро е идеята за истинско надграждане на Android, която Samsung има. Повечето предварително инсталирани приложения са наистина полезни, като Office пакета на Microsoft, Facebook и Instagram например. Все пак и тук имаме два магазина за приложения, две облачни услуги за съхранение на данни и два имейл клиента. Въпреки това работата с Galaxy S7 edge ми се стори приятна, лека и удобна, а единствените ми затруднения идваха от приложения на трети страни, които се различават от iOS версиите си в някои съществени, макар и дребни детайли.

 

 

Всичко казано дотук са неща, които като цяло са въпрос донякъде на вкус, но и на изграден навик. Това в никакъв случай не се отнася за живота на батерията и работата на камерата. Galaxy S7 edge, както споменах, е по-голям и по-дебел от S6 edge, заради което има почти наполовина по-голяма батерия. Това е най-осезаемата позитивна промяна спрямо предшественика му, която осигурява автономна работа до края дори на най-натоварения ден, в който не оставих телефона за повече от 10 - 15 минути. В по-спокойните дни успях да изкарам 2 дни без зареждане благодарение на Doze функцията на Android 6.0, с която Galaxy S7 edge загуби 3% от батерията си за една нощ вместо обичайните за други Android устройства 20 - 25%.

 

 

Една от големите изненади около Galaxy S7 е камерата, която е с 12 MP сензор - по-малка резолюция от 16-те MP на Galaxy S6 и същата като на iPhone 6s. Това позволява използването на по-големи пиксели, които, комбинирани с по-широката бленда на камерата f/1.7, успяват да правят използваеми снимки при изненадващо тъмни условия. В това отношение личният ми iPhone 6s беше напълно отвят, а на дневна светлина S7 edge снима светкавично и постига наистина ярки и наситени цветове. Точно тук и е личният ми проблем със снимките на S7 - те са с прекалено ярки и топли цветове и мек образ, които изглеждат приятно за окото, но не са реалистични. Селфи камерата отново е с бленда f/1.7, като сензорът е 5 MP, а оптиката е достатъчно широкоъгълна, че без проблем да съберете повече хора в кадрите си. Въпреки пристрастието ми и факта, че познавам камерите на iPhone 6s наистина добре, Galaxy S7 edge просто се справя значително по-добре в много повече ситуации, отколкото устройството на Apple.

Друг съществен детайл около камерата, която смятам за наистина важна за всеки смартфон, е приложението за снимане. То има разнообразни режими, от които два са особено важни - Auto и Pro. В първия всичко се случва автоматично и резултатите от него почти винаги са добри, докато Pro режимът поставя контрола изцяло в ръцете на снимащия, което пък дава възможност за разнообразни експерименти, ако мобилната фотография ви е страст. Единственият огромен недостатък при снимането с Galaxy S7 edge е, че кадрирането е доста сложно заради извивките на екрана, които изкривяват образа.

Натиснете на снимката, за да видите цялата галерия

Samsung Galaxy S7 edge Sample Photos

 

Ако 2015 беше годината, в която Samsung ме впечатли с новия си подход към смартфоните, а по-късно ме накара да се замисля дали няма да се превърна във фен, изглежда 2016 е годината, в която ще разберем, че това не е било случайност. Galaxy S7 edge не е просто най-добрият смартфон на корейската компания, а и най-добрият Android смартфон и вероятно най-добрият телефон въобще. Най-съществено обаче е, че Galaxy S7 edge предлага най-доброто потребителско изживяване, което съм виждал във вселената на Android.