Всяка година Samsung въвеждат редица иновации в своите нови линии телевизори. През 2015-а обаче те са толкова много, че обстойното им поединично разглеждане би могло да напълни цялото списание. Лека-полека новите модели навлизат и на нашия пазар, като ще имаме възможност да ги представяме през идните месеци. А за щастие компанията си има и серия флагшип 4K SUHD телевизори, предлагани в размери 65”, 78” и 88”, които включват всички най-нови разработки, и то по такъв начин, че още сега всички можем да добием представа за най-доброто от най-доброто.

 

Какво трябва да се разбира под SUHD телевизор

Терминът SUHD е този, с който Samsung обозначават своите панели, базирани на технологията с тъй наречените квантумни точки. За стандартно съкращение обикновено се използва QD (quantum dots), но тъй като компанията усъвършенства технологията, като специално я адаптира за 4К UHD резолюция и съчетава с други свои постижения, имаме абревиатурата SUHD.

Технологията, базирана на квантумни точки или нанокристали, прави SUHD тотално различен от всички телевизори, познати ни досега.

Друго название, с което е известна технологията, е дисплей с нанокристали. Наименованието ни дава по-ясна насока за практическата полза, от която се интересуват потребителите. Нанокристалите, или по-точно нанокристалните полупроводници в дисплеите, са между 2 и 10 нанометра. Този техен размер определя уникалната дължина на светлинната вълна, излъчвана от всеки отделен пиксел. А резултатът от микроскопичното ултрафино подобрение е, че в SUHD панелите, използвани в Samsung JS9500, се повишава до 30% точността в цветопредаването и до 64 пъти възможните цветови оттенъци на всеки пиксел — спрямо конвенционалните LED модели.

 

Голям скок и при контраста

Компанията е съчетала и още над половин дузина технологии за подобрение на кадрите, което прави картината максимално контрастна. Три от тях например са: UHD Dimming за хардуерното разделяне на подсветката на автономни зони, които могат да се затъмняват или да се осветляват според съдържанието. MultiZone Full Array Back Lighting служи за точен контрол на светлите части от картината по цялата площ на екрана.

Peak Illuminator Ultimate пък гарантира, че няма да се губят детайли и разработка в най-ярките области. От друга страна, Precision Black Pro се грижи за наситеността на черния цвят, също определящ контраста.

Самият извит екран, подпомаган от доказалата се технология Auto Depth Enhancer, слага финалния щрих на спиращите дъха образи – били те статични или в движението, без загуба на кадри с 2400PQI (Picture quality index).

Топ серията JS9500 идва с извит дисплей и общо над една дузина технологии за усъвършенстване на картината.

Tizen – смарт платформа с отворен код

Серията Samsung JS9500 идва с Tizen – нова смарт ОС, при която телевизорът получава огромното количество приложения, игри и допълнително съдържание, на което сме свикнали.

Чрез Bluetooth телевизорът ви се синхронизира автоматично с до 5 мобилни устройства. След това, да речем, възпроизвеждането на будилник от смартфона през телевизора, както и всякакво мултимедийно съдържание е въпрос на едно движение с пръст. Отделно тази ОС с отворен код ще ви служи и като виртуален личен асистент.

 

И разбира се – завръща се всичко, на което свикнахме

За плавната работа и мултитаскинга в смарт платформата Tizen е разработен осемядрен процесор. Технологията Smart View 2.0 позволява и възпроизвеждане на тв съдържание върху втори дисплей – смартфон или таблет, а вградената камера и дистанционното Smart Remote Control дават избор как да управлявате телевизора си: с жестове на ръцете и/или гласови команди, с тъчпад и/или като мишка с насочване и клик. Не е забравена външната кутия One Connect Box, позволяваща актуализациина софтуера и хардуера.

Тагове: