Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Спомняте ли си времето когато РС геймърите сглобяваха сложни масиви от два и повече монитора, за да могат да се насладят на игра върху наистина голям и широк екран? Вероятно да, понеже това не беше чак толкова отдавна.

Вижте още: Samsung влезе в Топ 5 на най-стойностните брандове на Interbrand за 2020 г.

Междувременно обаче вечно жадната за иновации и нови пазарни ниши хардуерна индустрия не пропуска подобни неща и те неминуемо попадат под вечно търсещият й поглед. Резултатът обикновено са уникални, революционни от технологична и функционална гледна точка продукти. Продукти, като невероятният Samsung Odyssey G9 – геймимг монитор от фантастично, ново измерение.

 

„Голям“ в повече от едно отношение


За разлика от повечето представители на своя клас, този модел е не само технологично, но и визуално впечатляващ. Респектиращ дори. Говорим за панел с внушителен диагонал – цели 49 инча, осигуряващ ви полезна площ равняваща са не два 27 инчови дисплея поставени един до друг, но без чисто практическите и визуални неудобства на една подобна конфигурация.

Не особено изненадващо форм факторът на Odyssey G9 е меко казано нестандартен – съотношението на страните тук е 32:9 – ако ще говорим за „широк екран“ трудно ще намерите по-широко от това.

Големият плюс на подобно форматиране е, че то заедно с извитата форма на панела създават уникално усещане за кинематографичност и реализъм.

Показателят от 1000R за извитостта на Odyssey G9 означава, че ако наредите няколко такива монитора последователно те ще създадат идеален кръг с радиус от 1 метър (1000 милиметра). Повечето потребители обикновено стоят на около метър от дисплея на компютъра си. Именно поради тази причина Samsung смятат, че това е идеалното ниво на извитост, което едновременно създава максимална илюзия за пълно потапяне във всичко случващо се на екрана и комфорт на използване тъй като при 1000R няма да ви се налага постоянно да въртите главата си, за да обхванете огромната площ на този впечатляващ 49 инчов панел.

 

Бърз, по-бърз, най-бърз - Samsung Odyssey G9

Едва ли ще учудим някой с факта, че Samsung Odyssey G9 разчита на една от най-добрите 10 битови SVA матрици на компанията. Панелът разбира се използва QLED технология (която е запазена марка на топ моделите на корейския бранд) и покрива 125% по-широко цветно пространство от стандарта sRGB.

Това означава, че освен на запалените почитатели на видео игрите, Odyssey G9 вероятно ще допадне и на хората занимаващи се професионално или полу професионално с фото и видео редакция, за които точността на цветопредаване е от критично значение.

Резолюцията на дисплея също е меко казано уникална – 5120 x 1440 пиксела и макар да не покрива точно стандарта за 4К (всъщност на практика го надхвърля), картината, която осигурява G9 е с фантастично високо ниво на детайла и убийствено голяма полезна площ.

Всъщност за да осигурите максимално безпроблемна работа на панел с подобни характеристики ще имате нужда не само от мощен компютър (най-вече бърза видео карта), но и специален кабел с достатъчно пропускателен капацитет, какъвто за щастие Samsung са ви осигурили в комплекта.

При все, че технологично Odyssey G9 е напълно пригоден за професионална работа, все пак имайте предвид, че това е приоритетно геймърски дисплей. Честотата на опресняване която поддържа панела е внушителните 240 херца, а времето за подсветка на пиксела е под 1 милисекунда – два показателя, които без съмнение ще стоплят сърцето на всеки фен на супер динамичните, екшън игри със състезателен елемент – заглавия, като Apex Legends, Call of Duty: Warzone, Battlefield 5: Firestorm, Fortnite и Counter Strike.

 

По геймърски технологичен

Това обаче отново ни връща на темата за РС хардуера, който следва да стои за един подобен дисплей, за да се възползвате максимално от въпросните 240 херца по максимално пълноценен начин. За тази цел компютъра ви би трябвало да успее да осигури поне 150-200 кадъра в секунда при избраната от вас резолюция, за да няма разминавания между скоростта на входния видео сигнал и честотата на опресняване на панела.

Ако машината ви е малко по-слаба обаче, няма да имате проблем с Odyssey G9 тъй като той поддържа и двете основни технологии за адаптивна синхронизация – G-Sync (на която разчитат видео картите на Nvidia) и FreeSync Premium Pro (използвана от графичните адаптери на AMD).
Така дори и по-скромен брой кадри за секунда (например „едва“ 100-120) ще получите отлична динамика на игрално преживяване без накъсвания и с рекордно ниско време за реакция – нещо което е от критично значение в една бърза, състезателна онлайн игра.

Феновете на по-кинематографичните, солови гейм приключения също няма да останат разочаровани - Odyssey G9 покрива изискванията на един от най-строгите HDR стандарти (HDR 1000). При пикова яркост от 1000 лумена, този дисплей е способен да ви осигури картина с фантастично качество, живи, ярки цветове и HDR ефекти с невероятно ниво на визуално въздействие.

Не бива да пропускаме и факта, че за това което предлага цената на Odyssey G9 е почти наполовина на тази на преките си конкуренти от т.нар. Big Format Gaming Display клас, където говорим за цифри от порядъка на над 4000 долара.

 

В заключение

Ако желаете да се насладите на истински, голямоформатен гейминг в момента опциите ви са общо взето две – игрален монитор от висок клас, като Samsung Odyssey G9 или ТВ панел със същият размер.

Единствените телевизори които могат да се мерят като качество на картината и характеристики с G9 обаче са тези с OLED панел, а OLED панелите уви все още вървят със съвсем реалната опасност от т.нар. burn in т.е. прегаряне на матрицата, което се получава ако ярко, статично изображение се визуализира върху тях за твърде дълго време. QLED панела на Odyssey G9 няма подобен проблем, тъй като използва съвършено различна технология за визуализация, което го прави значително по подходящ в ролята на класически РС монитор.

В същото време за разлика от един типичен телевизор той е специално проектиран именно за това – да осигури неповторимо РС игрално преживяване, благодарение на строго специфичен набор от уникални технологии – рефреш от 240 херца, 1ms време за реакция, поддръжка на адаптивна синхронизация.

Накратко – по-добрият избор за мащабен гейминг с размах.