От А1 ми дадоха да ползвам новия им смартфон, хвалейки го като устройство със солидни параметри и възможности в бюджетния клас. Разбираемо, малко съм скептичен към подобни твърдения, защото разликата между флагманските и евтините модели все още е осезаема. Въпреки това смятам да прекарам една седмица със симпатичния A1 Smart N9, за да видя какво мога да получа през 2018 срещу разумни пари (какви са възможностите - вижте тук). Дали ще успее да се справи като ежедневното ми умно устройство за комуникация? Да започваме!

Ден 1 (дизайн и конструкция)

Тъй като вече съм свикнал да използвам флагман, в началото се почувствах малко странно. Но пък какво толкова - този телефон струва около 8 пъти по-малко от моя, а пък има приятен дизайн. Предният панел е елегантен с изтънените рамки около екрана, задният капак е от пластмаса с покритие, наподобяващо огледално, а страничната рамка все едно е метална. Съчетанието е успешно откъм визия, но трябва да внимавате да не надраскате гърба - някои от минусите на този клас. За щастие комплектът включва прозрачен калъф, с който грижите ви отпадат.

A1 Smart N9 е конструиран много добре, лек е и е удобен за ползване с една ръка. Удовлетворен съм от това, което получавам с N9 по отношение на дизайн и изработка.

Да не забравя и скенера за пръстови отпечатъци на задния панел, който е любимият ми метод за защита и тук функционира бързо и надеждно. В края на първия ден вече съм в свои води.

Ден 2 (екран)

Вече съм прекарал цял ден, взирайки се в екрана на устройството, и е време да споделя впечатления. На фона на останалите модели в ценовия си клас A1 Smart N9 предлага цели 5.47 инча IPS LCD екран с резолюция HD+ (720 x 1440 пиксела) в модерното съотношение 18:9. Макар и малко тъмен, дисплеят на A1 Smart N9 е достатъчно добър. Цветовете са добре балансирани - нито твърде топли, нито прекалено студени. С този екран спокойно мога да си гледам филми и снимки и да разцъквам любимата ми игричка Gravity Duck. Какво повече да искам?

Ден 3 (камера)

Камерата е едно от най-важните неща за всеки потребител и аз не съм изключение. A1 Smart N9 е интригуващ в това отношение, защото камерите му са направо тежка артилерия, когато говорим за мегапиксели - 13 MP на задния панел и 8 MP отпред! Нямах търпение да я изпробвам и не останах разочарован. И двете камери правят добри снимки с приличен детайл и приятни цветове. Разбира се, трудно можем да кажем нещо смайващо за тях, но вършат добре своята работа, като основната има известни затруднения с динамичния обхват - традиционно труден дори за много по-скъпи телефони.

Видеозаписът е в 1080p резолюция и качеството на картината е добро, без пикселизация или свръхкомпресия. Видеочатът с предната камера също е готин. Говорейки за нея, мога да кажа само добри думи. Селфитата са детайлни и с хубави цветове.

 

Ден 4 (операционна система)

Добрите впечатления продължиха през четвъртия ден. Smart N9 работи с тотално чист, абсолютно Google-ски Android 8.1 Oreo. Това за мен винаги е означавало плавна и спокойна работа и смартфонът на A1 е показен за това. Няма дразнещи забавяния, засичания и накъсвания. Нито пък куп излишни приложения или тежки графики.

Малко е странно, че брандирането на A1 се изчерпва само с лого на задния панел и стартовия екран, но това е факт. Всъщност би ми харесало, ако A1 намери способи да общува по-активно с абонатите си чрез смартфона, ползвайки го като медиатор между себе си и клиентите. Това би добавило още стойност към все по-харесващия ми Smart N9.

 

Ден 5 (производителност и параметри)

Стана ми интересно какво има N9 отвътре. Оказа се, че разполага с четириядрен чип на 1.28 GHz с 2 GB RAM, което явно е напълно достатъчно за основните приложения като браузване, снимки и игри - включително 3D заглавия като Asphalt: Nitro. Мястото за данни е 16 GB, но ако имате нужда, може да добавите още чрез microSD карта. Телефонът работи с 2G, 3G и 4G мрежи, така че интернет връзката е доволно бърза. А батерията с капацитет 2900 mAh е оптимална. Като цяло на този смартфон може да се разчита!

Ден 6 (мултимедия)

Смартфонът ми дава възможност да гледам видео, да играя и да слушам музика, без да страдам кой знае колко за качествата на по-скъп модел. Видеото изглежда добре на екрана (все пак за това е създаден), звукът от говорителя е силен, макар и не много плътен, а включените в комплекта слушалки звучат чисто и ясно - все пак ми се иска да има повече баси.

Ден 7 (цена)

Днес е седмият ден - ден за почивка и равносметка. За 160 лв. с план A1 ONE Unlimited XL или 60 лв. с A1 ONE Unlimited 5XL, Smart N9 е добър избор - независимо дали го предвиждате за ежедневно ползване или като резерва. От A1 предлагат разнообразни възможности, които можете да разгледате на тази страница.

Харесаха ми непокътнатият Android, хубавият екран, читавата камера и добре работещият скенер за пръстови отпечатъци. Освен че смартфонът покрива всички "бази", той действително е приятен за ползване.

След седмицата с A1 Smart N9 върнах телефона и се върнах към своя апарат. Разбира се, усетих веднага разликата в екрана, камерата и изработката, но се замислих - има ли нужда всеки потребител от технологичния връх, за да получи това, от което има нужда? Не, разбира се, че не. Понякога всичко, което може би ще ви трябва, е телефон с интернет, най-важните приложения и камера, с която да споделяте преживяванията си с приятели през Messenger или Viber. И това е.

Трябва ли да се разделите с четирицифрена сума за това - твърдо не. A1 Smart N9 е разположен в най-бюджетния клас, което е и голямото му оръжие, особено ако сте или възнамерявате да бъдете абонати на А1 и имате нужда от първия си смартфон или първия за дете или по-възрастен човек. Да, ако заделите още 100 - 200 лева, ще качите нивото, но това е почти два пъти по-висока цена. Далеч съм от мисълта, че A1 Smart N9 е перфектен смартфон, но ако го съпоставим с цената му, няма много какво повече да поискаме. Даже го предлагат с 36 месеца гаранция.