_ Гласувайте за този продукт и спечелете!

Първият камерафон на Sony Ericsson, разполагащ с 12-мегапикселова матрица, е изключително любопитен плод на шведско-японската любов. Обявен под името Idou и впоследствие прекръстен на Satio, той впечатлява както с външния си вид, така и с богатия набор от възможности. Какво е особеното при дизайна? На пръв поглед нищо - стандартен облик, независимо дали говорим за едното му лице на ултратънък фотоапарат или за другото - това на телефона. Това несъмнено ще се хареса на тези, които си падат по традиционни решения и обичат да усещат устройството стабилно в ръцете си, независимо дали е ползвано за разговори, като плейър или за снимане.

Тъй като телефонната половина в по-голямата си част се заема от дисплея, не можем да упрекнем дизайнерите в прекомерен консерватизъм. Диагоналът на екрана е 3.5 инча, а разделителната способност не е от най-големите (360x640) - все пак предлаганото качество на картината е почти без конкуренция на пазара: цветовете, яркостта и отличният контраст са на върхово ниво.

Дисплеят е произведен по резистивна технология, с него се работи интуитивно и леко, а ако ви е по-удобно, можете да използвате и стилус. При Satio той не е вграден в корпуса, а е под формата на аксесоар висулка. Дали това е удобно, или представлява минус - всеки потребител ще трябва да прецени за себе си. Колкото до резистивната технология, тя има един голям плюс през зимния сезон - можете да работите с апарата, без да си сваляте ръкавиците.

Satio е първият телефон с 12 MP фотоматрица. Първото, което прави впечатление още при отварянето на капачето, са двете светкавици - ксенонова и LED. При снимките се използва първата, тъй като дава по-добри резултати, а за видеото при ниска осветеност LED осветлението е незаменимо. За снимките се ползват екстрите на редица технологии - стабилизация на изображението, намаляване на ефекта „червени очи", разпознаване на лица и усмивки, тъчфокус (фокусиране в дадена точка с посочване върху екрана) и опцията за геотагове чрез вградения GPS. Обобщено, като телефон Satio e модерен модел в класически корпус, докато като фотоапарат може да изненада приятно както аматьорите, така и мнозина професионалисти.

Ревюто е публикувано в брой 104 на HiComm.

 

Тагове: