Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Преди четири години тествах първото поколение на Xperia 1 и си спомням, че още тогава телефонът ми се стори необикновен за времето си. Беше първият с тройна задна камера от Sony, дизайнът му беше радикално променен спрямо предишните им смартфони, генерално беше с много издължена и стеснена форма и имаше 4К екран, което и до ден днешен е изключително рядко за мобилно устройство. Сега имам възможност да разгледам отблизо първото юбилейно (пето) издание на модела. Нека видим какво се е променило.

 

Дизайн и дисплей

Отново е налице това нехарактерно за индустрията съотношение на екрана 21:9. Това е формат, използван в киното, и веднага ни насочва към мисълта, че този смартфон е направен за видеография, но повече за това малко по-късно. Резолюцията е 4К, което е супер, ако обичате да гледате филми/сериали на телефона си или да обработвате снимки/видео. Помага и адаптивното опресняване от 120 Hz, както и наличието на HDR. Предвид че става дума за AMOLED панел, яркостта и цветовете очаквано са отлични.

Дисплеят е защитен от Gorilla Glass Victus 2, а задният панел от Gorilla Glass Victus. Честно казано, гърбът е с грапава повърхност, която прави устройството почти невъзможно за изпускане и повече наподобява пластмаса на допир, отколкото стъкло. Наподобява е ключовата дума, понеже съм далеч от мисълта, че толкова премиум смартфон ще е с пластмасов гръб. IP65/IP68 сертификати гарантират безкомпромисна устойчивост на вода и прах.

Всичко дотук не би трябвало да учуди никой, който е следил развитието на серията. Сега започват изненадите, първата от които е, че сензорът за пръстови отпечатъци се намира върху Power бутона. Лично аз нямам против това решение, просто сме свикнали да се намира под екрана при по-скъпите модели. Изненада номер две е наличието на мини жак за слушалки, а изненада три, е че табличката за SIM/SD карти може да се вади без помощни средства. Иска ми се повече производители да инкорпорират този дизайн, вместо да прилагат онази игличка в комплекта.

Цялостното ми впечатление за дизайна на Sony Xperia 1 V е, че не му липсва издръжливост, а блясък. Това не е непременно нещо лошо, просто не се отличава дотолкова визуално. Въпреки това няма как да го сбъркате с друг модел, ако го хванете в ръка, защото 6.5-инчовият екран е толкова издължен, че усещането напомня за дистанционно управление на телевизор. Макар че ъглите са заоблени, ръбовете са плоски и с линии по тях, които предоставят допълнително сцепление.

 

Хардуер и софтуер

Процесорът, който стои зад безупречната работа на Sony Xperia 1 V, е Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, подпомогнат от 12 GB RAM. Опциите за вътрешна памет са 256 GB или 512 GB. Трудно е да добиете реална представа за изживяването с един смартфон посредством текст, затова ето какво показаха бенчмарк тестовете:

Операционната система е Android 13 и макар че се доближава в някои визуални аспекти до стоковата версия, от Sony са инсталирали предварително няколко собствени приложения. Има стандартно камера приложение, което използвах за направа на кадрите по време на тестването и което съм сигурен, че ще върши работа на 99% от хората.

За останалия 1% кинематографи и професионалисти има две много по-детайлни апликации за заснемане на по-сериозни материали. Би било твърде разточително да обяснявам за всяка опция, която предлагат, затова ето скрийншоти от интерфейса на Video Pro и Cinema Pro (в този ред), от които може да добиете представа за какво служат.

Има и Music Pro апликация, която е нещо като по-напреднала версия на звукозаписните приложения, които обичайно използваме. Game Enhancer е точно каквото звучи, а External Monitor позволява да използвате телефона като допълнителен монитор за своята Sony камера. 

 

Камери

Последният параграф определено вдигна очакванията към камерите на телефона, затова нека да не губим повече време. Тройната конфигурация на гърба включва: 48 MP сензор с оптична стабилизация, 12 MP телефото обектив, който също е оптично стабилизиран и предлага 3.5 - 5.2-кратно приближаване, без загуба на качеството, а за капак има и 12 MP камера за направа на ултраширокоъгълни снимки. Предварително зададените стопове са както следва: 0.7x, 1.0x, 3.5x, 5.2x, 10x, 15.6x. 

Забравих да спомена по-рано, че в долната част на дясната рамка има специален shutter бутон, който снима и започва/спира видеозаснемането. Наличието му определено е удобство, макар и да е необходимо малко време, за да се свикне със съществуването му (очевидно). Самите снимки са повече от добри, като особено впечатлен съм от нощните кадри. Не само от качеството на детайлите и реалистичните цветове, но и бързата софтуерна обработка.

12-мегапикселовата камера затвърждава доброто впечатление от останалите. Кадрите от нея са с реалистични цветове, много детайли и превъзходен боке ефект. Портретните снимки с основната конфигурация са дори още по-впечатляващи.

 

Батерия и заключение

Батерията е с капацитет от 5000 mAh, зареждането с кабел достига максимална скорост от 30 W, а също така е налично и безжично зареждане. Нека бъдем откровени, не е най-бързото възможно зареждане, но е поносимо. Заряд от 0% до 50% се постига за 30 минути, така че до 100% е малко над час. Откъм издръжливост един цял ден е напълно постижим с умерена употреба, а с пестелива - може би ден и половина.

Истината е, че Sony Xperia 1 V няма слаба страна, но не смятам, че моделът ще е особено популярен. Това се дължи най-вече на цената му от $1400, но в не малка степен и на популярността на Sony като производител на смартфони. Не казвам, че имат лоша репутация, дори напротив, но това не е първият продукт, с който правите асоциация, когато чуете марката. Телевизори, конзоли, фотоапарати - всички тези дивизии, а навярно и още са с много по-голям фокус за бранда.

Това оставя Sony Xperia 1 V в ролята на любителска джаджа - перфектния спътник за фенове на компанията, които разполагат с останалите изброени продукти. Особено висока е добавената стойност за фотографи, използващи техниката на Sony. Мисля, че самите те също възприемат тази роля и затова са направили смартфон, който не е насочен към широката аудитория, а е пригоден към нуждите и вкуса на лоялните им клиенти.

 

Вижте още: Най-новата бета на PS5 поддържа Dolby Atmos и до 8 TB SSD M.2 памет