Когато дисплеите и видеокартите „говорят общ език“


Щом става дума за дисплеи в контекста на електронния развлекателен софтуер, и дума не може да става компромиси – графиката е един от най-важните компоненти на мултимедията, ако не и направо основният. Така че не може да става и дума за компромиси с визуалните благини, а по всичко личи, че Acer също са наясно с този геймърски факт. Мониторът Acer Predator XG270HU красноречиво го потвърждава.

Текст: Иван Георгиев

Центърът на домашната мултимедийна станция

Като геймър мога да твърдя (не от името на всички геймъри, разбира се, но на достатъчно голяма част от тях), че компютърът и мониторът ми не се използват само за игрите. Всъщност те представляват моята мултимедийна станция, на която се гледа онлайн телевизия, пускат се филми, а често се създава и графично съдържание. В този смисъл мониторът не е просто някаква си периферия, а сред най-важните части от цялстната конфигурация.

 

AMD FreeSync за екшън без лаг

Всеки любител на шутърите, на автомобилните ралита и особено на биткаджийските игри е наясно, че не случайно доста от тези игри се правят да вървят с фиксиран фреймрейт, бил той 60 или например 30 кадъра в секунда. Това е така не просто защото действията на героите изглеждат по-плавно, а понеже се гарантира по-прецизното въвеждане и отчитане на командите от контролера: геймпад, клавиатура или мишка. И обратно, ако има забавяне във визуализацията, било то и само за части от секундата, може да пропуснем ключов момент или да не се отчете атаката ни, което ще ни струва победата и живота на няколко от непрежалимите ни нервни клетки.

Както се подразбира, има само един сигурен начин да се премахнат всевъзможните графични артефакти и фаталният за гейминга лаг – видеокартата и мониторът, образно казано, трябва да говорят на един и същ език. Ако геймърската ви машина е базирана на AMD графична карта, идеалното решение е монитор като Acer Predator XG270HU. Той поддържа технологията FreeSync за адаптивна синхронизация, която безусловно прави така, че всеки кадър, изобразен на екрана, е точно такъв, какъвто е изчислен от видеокартата Radeon, при това без помен от забавяне. А за тези от нас, които уважават пионерството, може да се отбележи, че XG270HU е сред първите монитори изобщо на пазара, които предлагат тази незаменима функция.

 

Но мониторът е ценен и без тази екстра

Дори за момента да сте с видеокарта на AMD, която не поддържа FreeSync, или да използвате решение от nVidia, качествените гейминг изживявания ще са налице. 27-инчовият Predator XG270HU е с разделителна способност 2560 x 1440 пиксела, заради което можете да пускате игрите и на по-висока от Full HD резолюция. Извън игрите пък получавате повече работна площ. Най-важното е, че гъстотата на пикселите е такава, че дори при гледане отблизо не виждате отделните точки, а впечатляваща гладка картина.

Сред другите ключови параметри на монитора са поддръжката на заветните за всеки геймър 144Hz и възможността на пикселите да променят цветовете си през цялата палитра RGB (от сиво до сиво) в рамките на 1 милисекунда. Яркостта по цялата площ на TN панела е 350 cd/m2, а контрастното съотношение при динамично измерване достига до забележителната стойност 100,000,000:1. Ъглите на видимост са 170º по хоризонталата и 160º по вертикалата.

 

Интерфейси и скрити заложби

Можете да свържете Predator XG270HU с видеокартата на компютъра си само чрез високоскоростни интерфейси. За щастие, и трите налични варианта са доста популярни и със сигурност ще имате поне един от тях: HDMI 2.0, DVI (Dual Link) и DisplayPort.

 

В друга наскорошна публикация обърнахме внимание на чудесен настолен компютър от Acer, предназначен за непретенциозни геймъри. Обликът му, който е издържан в черно и оранжево, би се допълнил съвършено от този монитор, изработен със сходни елементи и идентични багри.

Но Predator XG270HU не е просто приятен за окото. Дисплеят е с ComfyView покритие, което елиминира типичните отблясъци и отражения на гланцовите панели, а отделно разполага и с вграден филтър срещу неприятния син спектър на LED подсветката – с други думи, не се налага да купувате и да носите защитни компютърни очила, ако играете дълги часове всеки ден.

Що се отнася до звука - друг ключов елемент на мултимедията, - в монитора са вградени и стерео колонки. Ако разполагате с по-сериозна геймърска озвучителна система, едва ли ще използвате вграденото решение в монитора, но е важното, че то съществува като алтернатива, в случай че искате да си пускате клипове от YouTube или онлайн ТВ канали.

 

Цена и заключителни думи

Acer XG270HU е един много добър геймърски монитор, осигуряващ 27 инча диагонал на екрана в комбинация с 1440p разделителна способност и бързо време за реакция на пикселите. Получавате продукт с елегантен и изчистен вид, компактни размери и богата функционалност. Всичко това в комбинация с достъпната цена за предлаганите възможности и наличието на AMD FreeSync поддръжка го превръщат в доста интересно и подходящо решение за геймърите, които обмислят ъпгрейд от 24 инча или по-малки екрани с 1080p или по-ниска резолюция. Вижте и геймърски монитор на Acer за видеокарти nVidia GeForce GTX »

 

Достойна алтернатива
за видеокарти nVidia

 


В каталога на Acer има и монитори от серията XB, поддържащи технологията nVidia G-Sync, ползите от която са аналогични на тези, описани по-горе във връзка с AMD FreeSync: осъществява се пълен и прецизен синхрон между видеокартата GeForce GTX и монитора. В резултат на това се постига възможно най-висококачествено изобразяване на сцените, с ясно обособени обекти и персонажи и суперплавно движение. Но най-важното, разбира се, е тоталната липса на лаг.

 

На нашия пазар е Acer Predator XB270HU

Един от първите модели, които идват с nVidia G-Sync на нашия пазар, е Acer Predator XB270HU. Той определено е първият с IPS панел – осигурява максимално широки зрителни ъгли и напълно вярно цветопредаване на гамата RGB, поради което е подходящ не само за гейминг, но и за работа, свързана с обработка на видео и статични изображения. Разполагат с резолюция 2560 x 1440 пиксела, опресняването е на 144 Hz. Както може да се очаква от монитор за игри, времето за реакция на пикселите е 4 мс (от сиво до сиво).

 

По-отблизо за яркостта и движенията

Подсветката на Predator XB270HU е W-LED – тя е сред най-икономичните решения и осигурява равномерна яркост по цялата площ на дисплея. Меката приятна светлина на подсветката се допълва от технологията ComfyView за намаляване на напрежението в очите на играча чрез премахване на отраженията и отблясъците по екрана.

Друга технология на Acer – Ultra Low Motion Blur (ULMB), прави така, че няма никакво размазване при движещите се обекти, като интелигентно разбира кога т.нар. motion blur е търсен художествен ефект и го запазва.

 

Изработка и екстри

Мониторът идва с вътрешно захранване, като по този начин освобождава място на бюрото ви за други и по-приятни на вид неща. Наред с това, че е изработен от висококачествени и трайни материали, Predator XB270HU позволява широк набор от настройки – както на височината на поставката, така и на наклона по хоризонталата. При необходимост може да се завърта и на 90° до портретен режим и по този начин за пореден път загатва, че може да се използва и от дизайнери, а не само от геймърите. В него има вграден USB 3.0 хъб.

В момента от Acer имат промоция, при която може да вземете двата продукта с подарък Gaming Bundle на freesync.acerbg.com и gsync.acerbg.com до 24.07.2015 година.