Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

След като наскоро разгледах един Pro модел от Tecno, позициониран в ниския клас, сега имам възможност да тествам още по-достъпен телефон. Изборът на име при Spark Go е много интересен, защото идеята е наистина да го вземете и да го използвате без излишни усложнения. Вижте какво точно имам предвид.

 

Дизайн и дисплей

Дизайнът е един от любимите ми аспекти на Tecno Spark Go 2023, по-точно задният панел. Тестовата ми бройка е в Endless Black цвят и има геометрични форми на гърба, като на допир се усеща релефът на всяка от тях. Налични са и още два цвята – Nebula Purple и Uyuni Blue. Освен че изглежда много добре, не събира и отпечатъци от пръсти. Има и NFC чип, който работи, като приближите смартфона до друго устройство, поддържащо услугата, или ПОС терминал.

След като заговорих за пръсти и отпечатъци, едно от нещата, които ми направиха впечатление още преди да отворя кутията с устройството, е надпис, че сензорът за пръстови отпечатъци се намира на гърба. Макар това да е дизайнерско решение от миналото и до ден днешен чувам хора да казват, че предпочитат подобна позиция. Проблемът тук е, че сензорът се намира в изрезката за камери и е точно до единия обектив. Отне ми известно време да свикна и да не поставям пръста си върху камерата, но дори и сега виждам, че отново има отпечатък върху нея. За щастие има и лицево разпознаване, което върши добра работа.

Рамката е с дебелина 8.9 мм, с прави ръбове, но е пластмасова, затова съветът ми е да използвате поне предоставения в комплекта силиконов кейс. От дясната ѝ страна се намират бутоните за усилване/намаляване и power бутонът. Отдолу е USB Type-C портът за зареждане и има минижак. Отново има чифт слушалки в кутията, което изглежда още по-невероятно спрямо предишния път, понеже говорим за по-евтин телефон.

Дисплеят е 6.6-инчов LCD панел с FHD+ (720x1600) резолюция. Има една функция, която си признавам, че срещам за първи път. Ако плъзнете надясно в режим на включен екран (в заключен режим), излизат различни тапети, като в дъното на дисплея има мотивационни надписи от сорта на: "Ако не сте достатъчно смели, никой няма да ви подкрепи".

 

Хардуер и софтуер

Процесорът е Mediatek MT6761 Helio A22 и като повечето бюджетни чипсети фокусът му е добра енергоефективност, а не толкова представяне. Версията на Spark Go, която тествах, беше с 3 GB RAM и 64 GB вътрешно пространство за съхранение. От настройките може да добавите до 3 GB виртуална RAM и макар да подобряват леко представянето, със сигурност не е като да имаш 6 GB физическа.

Операционната система е Android 12 покрит от HIOS 12. Ако трябва да съм честен, това не е от най-бързите смартфони, което се очаква в този ценови клас. За да подобрят работата му, от Tecno са добавили нейтив приложение за почистване на кеша и оптимизиране на устройството с един клик върху зелената иконка с проценти под нея. Цялото приложение се нарича Phone Master и предлага още няколко функции, сред които са пестене на енергия, охлаждане и антивирус.

 

Камери

Основната конфигурация на гърба включва две камери – 13 MP основен сензор с автофокус и изкуствен интелект, както и QVGA камера. Ето няколко кадъра, направени с двата заложени стопа (1х и 2х) през деня, при различни метеорологични условия, също и нощни кадри при слаба осветеност.

   

Когато има достатъчно светлина, резултатите са приемливи. Нощната фотография не е силна страна, както се вижда от снимките, навлиза голямо количество шум в кадъра.

 

Предната камера е 5 MP и също предлага два различни кропа на кадъра - стандартен и приближен. Видеозаснемането се извършва с 720p или 1080p резолюция при 30 fps, като това важи и за основната камера.

 

 

Батерия и заключение

Батерията е 5000 mAh, а зареждането става със скорост до 10 W. Добрата новина тук е, че процесорът не използва голям ресурс и издръжливостта е на добро ниво. Има предварително инсталирана апликация, наречена Battery Lab, откъдето може да се удължава животът, да се създават програми за пестене на енергия и да се влиза в режим "Супер пестене на енергия".

Tecno Spark Go 2023 е смартфон за непретенциозните. За тези, които основно ще го използват като телефон, а не като работна станция, фотоапарат или мултимедийно устройство. Не че не може да изпълнява такива функции, просто трябва да подходите с правилните очаквания спрямо цената на устройството.

 

Вижте още: Tecno Spark 10 Pro – какво предлага един Pro модел в бюджетния клас? (РЕВЮ)