Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

През февруари посетих щанда на Tecno на MWC 2023 и тогава от компанията споделиха с мен, че ще навлязат на българския пазар съвсем скоро. Като с всяка нова марка в началото имаме повече въпроси, отколкото отговори и днес ще се опитам да отговоря на някои от тях, разглеждайки Spark 10 Pro.

 

Дизайн и дисплей

Започвайки от комплекта, включен е прозрачен силиконов кейс, което винаги е добро дошло. Има и адаптер за зареждане, но още по-шокиращото - малки слушалки с кабел. От много време не ми се беше случвало да открия такъв аксесоар в кутията на смартфон. Естествено, не са висок клас, но е добавена стойност към устройството. Не са и тип "тапи", по-скоро наподобяват EarPods.

Първото нещо, което прави впечатление, когато вземем в ръка Tecno Spark 10 Pro, е огромната камера конфигурация на гърба, но за нея ще говорим после. Самият заден панел е стъклен и ако го погледнем от правилния ъгъл под достатъчно светлина, се вижда дизайн, наподобяващ посипан брокат. От компанията го наричат Starry Black. Има и вграден NFC чип.

Рамката е пластмасова и изцяло плоска, но ако се движим по нея, ще открием няколко интересни неща. Първото е наличието на жак за слушалки, което, колкото и странно да звучи, е екстра, характерна само за по-ниския клас смартфони. Също така сензорът за разпознаване на пръстови отпечатъци е разположен върху power бутона, но самият бутон е толкова малък, че по нищо не си личи. Все пак това не пречи на работата на сензора.

Дисплеят е 6.8-инчов IPC LCD панел, който се опреснява с до 90 Hz. Не е от най-ярките екрани и предвид, че не е с AMOLED технология, изпитва известни затруднения с черните нюанси. Всичко това е напълно очаквано в този ценови диапазон. Има фабрично залепено фолио, което предпазва от надраскване, но не и от счупване. Бих препоръчал стъклен протектор, понеже нямаме Gorilla Glass защита.

 

Хардуер и софтуер

Процесорът е Mediatek Helio G88, който на официалния сайт на Tecno е описан като Gaming Processor. Могат да се играят игри на телефона, но нека кажем, че съм срещал и много по-способни машини, само че на по-висока цена. Ето каква оценка получи Spark 10 Pro от геймърския тест на 3DMark:

При RAM паметта става интересно, защото имаме базова стойност от 8 GB. Които могат да бъдат надградени с до още 8 виртуални гигабайта. Според нуждите ви може никога да не ви потрябват, а може да искате само част от тях. Има опция да добавите 3 или 5 гигабайта, което е много интересно.

Може би някой ще се зачуди какъв е смисълът от тези по-ниски стойности. Отговорът е много прост - увеличават живота на батерията, понеже се оперира на по-малко обороти. Ето как се справи смартфонът в Geekbench 6 теста:

Пространството за съхранение е 128 GB, което вярвам, че е напълно достатъчно за повечето хора. Добрата новина е, че има и слот за microSDXC карта, ако някога се наложи да бъде увеличено хранилището.

Откъм софтуер телефонът работи с Android 13, надграден от HIOS 12.6. Визуално мисля, че има прилика между китайските брандове и този не е изключение. Залага се на ярки цветове и папки с приложения. Представянето също не е най-гладкото на света, но това е характерно за смартфоните в бюджетния клас.

 

Камери

Ето че дойде моментът на двойната камера конфигурация, която заема почти 1/3 от гърба. Основният сензор е 50 MP, а вторият за дълбочина е 0.08 MP и трябва да призная, че отдавна не бях попадал на такова число в тази категория. Поддържам тезата, че мегапикселите при смартфоните нямат значение, така че няма да използвам стойността им тук като нещо негативно. Освен основния ъгъл на снимане се предлага и двойно приближаване на кадъра.

За ситуациите с по-слаба осветеност е предвиден "супер нощен" режим. Липсата на оптична стабилизация усложнява вечерните снимки и за оптимални резултати ще ви трябва статив или да подпрете Spark 10 Pro някъде. Другият вариант е буквално да замръзнете за няколко секунди, докато се затвори блендата, но тогава шансът за ясен кадър е 50/50. Ако използвате двукратното приближаване, фокусирането става още по-трудно.

В официалната страница на модела, когато стигнете до сегмента с камерите, първо е описана предната, което ме кара да мисля, че идеята е да се заложи повече на нея. Тя е 32 MP и също предлага стандартен (широк) и приближен режим. Цветовете са много нереалистични, небето над мен е "експлодирало" и нивото на детайлите не е добро. От друга страна, има предна светкавица с три различни режима на осветеност за селфита в по-тъмна среда. Има и технология, наречена 4-in-1 remosaic, която допълнително увеличава светлинното възприятие на всеки отделен пиксел.

Относно видеозаснемането максималната резолюция е 1440p и 30 кадъра в секунда както за предната, така и за задната камера.

 

Батерия и заключение

Батерията е с капацитет от 5000 mAh, което е страхотно. Това е максималният комерсиален размер, така че в това отношение няма как да е по-добре. Процесорът също не използва много ток, така че имаме смартфон, който спокойно ще издържи цял ден и дори два, ако не го използвате прекомерно. Зареждането се извършва с 18 W и както вече установихме, има включен адаптер в комплекта.

За да дам отговор на въпроса от заглавието, Tecno Spark 10 Pro предлага стъклен гръб, по-голям екран с по-висока резолюция, по-добър процесор и по-висока резолюция при заснемането на клипове. Искам да похваля и цялостния комплект, понеже са включени адаптер, кейс и слушалки. Във времена, в които много производители се чудят какво да извадят от кутията, Tecno се опитва да даде повече.

 

Вижте още: Tecno – новият играч на българския смартфон пазар