Продуктите от фамилията TP-Link Powerline използват електрическата инсталация на вашия дом или офис, за да осигурят мрежова връзка с висока скорост. С тях не е нужно да пробивате стени или да се оплитате в кабели. Затова пък ще получите локална мрежа с висока гъвкавост, надеждност и практичност.

Ако разчитате на един безжичен рутер в дома или офиса, със сигурност сте имали проблеми със сигнала в различните помещения. И не е била далечна мисълта да пробиете някоя и друга стена и да осигурите кабелна връзка – е, с малък ремонт. Или в друг сценарий – наемате свежо ремонтиран офис, но… без вградени в стените мрежови връзки. И нов ремонт заради локалната мрежа никак не ви се прави… Наистина не е нужно да го правите. Съществуват решения, използващи електрическата инсталация в сградата като среда за организиране на локална мрежа. Продуктите от фамилията TP-Link Powerline се справят с тази задача много успешно. За кратко въведение във възможностите и функционалността на технологията да разгледаме най-бюджетното решение...

 

Стартовият комплект TL-PA2010KIT

Той се състои от два дискретно изглеждащи бели адаптера, които се пъхват в електрическия контакт и изглеждат като част от него. Единия можем да наречем „инжектор“, т.е. той условно „подава сигнала“ към другия, който пък е „потребител“, или приемник. На долната си страна те имат по един RJ45 (LAN) порт. Двете устройства осигуряват на свързаните към тях компютри стабилна връзка със скорост до 200 Mbit/s при дължина на линията до 300 метра. При това тази връзка е защитена със 128-битово AES криптиране – вградена функция в адаптерите. Сдвояването, или взаимното „разпознаване“ на адаптерите, е напълно автоматизирано – достатъчно е да натиснете бутона Pair, което включва и криптирането на връзката.

С помощта на TP-Link Powerline адаптерите можете изцяло да решите свързването на висока скорост на всички устройства с мрежова връзка в дома ви – компютри, игрови конзоли, тв приставки и дори NAS системи (файлови сървъри). Интересното тук е, че към един адаптер – „инжектор“, можете да добавите до 7 адаптера – „потребители“, без това да компрометира скоростта в мрежата. И още нещо – не е нужно адаптерите да остават фиксирани в даден контакт – с този вид устройства имате максимална гъвкавост да променяте конфигурацията на мрежата/местата на потребителите. Дотук всичко изглежда лесно и безпроблемно, но...

 

Сред по-високия клас адаптери прави силно впечатление TL-PA4010KIT, предлагащ скорост до 500 Mbit/s. Има и вариант с вграден Wi-Fi рутер – например TL-WPA4220KIT.

 

Две важни забележки

Първата: никога не включвайте Powerline адаптерите към разклонители. Разклонителите играят ролята на филтри, които отрязват високите честоти, предавани по медните кабели, а именно тези високи честоти носят информацията. Поставяйте Powerline адаптерите САМО в контактите от електрическата мрежа на стената. Втората: Powerline адаптерите трябва да бъдат свързани към една и съща фаза на електрическата инсталация в дома или офиса. В дома принципно не би трябвало да имате изненади с няколко фази, но ако оборудвате офис сграда, по-добре предварително се посъветвайте с техник по поддръжка и вижте плановете на инсталацията.

 

Принцип на действие

 

Естествено изниква въпросът, дали ще останат достатъчно електрически контакти, за да си включваме компютрите. Производителят е предвидил възможния недостиг на контакти с адаптера TL-PA2010P с вграден контакт, към който да включвате други електроуреди или компютри и дори… разклонител.

Разбира се, към RJ45 порта на всеки Powerline адаптер можете да свържете Wi-Fi рутер и да осигурите мрежов достъп на всички мобилни потребители. Но… можете и да си го спестите, като използвате комплекта Powerline Extender TP-Link TL-WPA2220KIT с вградена Wi-Fi точка за достъп в адаптера потребител.

Мрежовите продукти, използващи електрическата инсталация, активно се разработват и внедряват от официалния дистрибутор на TP-Link у нас – Виртуална зона (virtualnazona.com).

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Новината, която феновете на Xperia и Sony искаха да чуят

74 | 23.05.2019
Още от Tech

Умните колонки Made in China доминират пазара

1 | Преди 14 ч.