Samsung I5700 Galaxy Spica е най-новият поддръжник на Android сцената. Предложението е изключително интересно с многото си възможности, а и най-вече с апетитната си ниска цена. Успешен ход ли е обаче пускането му, след като корейският гигант разполага в каталога си с почти аналогичен модел – I7500 Galaxy?

Дизайн

Визуално двата модела са толкова сходни, че не е изключено да ги объркате, но ако все пак търсите упорито някакви разлики, ще усетите, че контролният блок под дисплея е малко по-различен. Отделно, на гърба, при Galaxy Spica се забелязва отсъствието на LED светкавица и изместване на прорезите на говорителите. Трудно е разпознаването на моделите и поради факта, че диагоналът на дисплеите е един и същ.

Ако погледнем обаче точните цифри за размерите, се вижда, че новакът e малко по-тежък и обемист (124 срещу 116.7 г и съответно 115x57x12.9 спрямо 115.9x56x11.9 мм на Galaxy). Поинтересувахме се от цветовите варианти на корпуса, в които се предлага Galaxy Spica, и те са абсолютно същите, в които е решен и Galaxy - класическите бяло и черно. Не смятаме за нужно да обръщаме повече внимание тук, а ще се насочим към следващата далеч по-интересна тема - екраните.

Дисплей

Eдно не можем да отречем - AMOLED сензорният екран (капацитивен) на Samsung I7500 Galaxy е невероятен. С диагонал 3.2 инча и HVGA резолюция (320x480 пиксела) той изобразява много качествени цветове, галещи окото. Отделно самата технология е много икономична откъм потребление на енергия, което за мобилно устройство е от изключително значение. За да понижат цената на Galaxy Spica, Samsung са заменили AMOLED технологията с TFT.

Диагоналът е запазен, капацитивният характер, резолюцията и 16-те милиона цвята също, а това, което изненадва, е, че консумацията му не е стряскащо висока. Резултатите са отлични - отново реагира мигновено на докосвания, без да е необходимо силно натискане или повтаряне на действието, и цветовете са с много добро качество. Спор няма - AMOLED-ът е осезаемо по-добър, но пък когато се налага  да се редуцира цената без големи жертви, определено това е подходът.

* * *

Подробности за процесорите, паметите, батериите на двата модела, както и мултимедийните им екстри можете да намерите в остатъка от теста на сп. Телефон.

Тагове: