През последната седмица имахме възможността да тестваме два от новите телевизори на Philips, 6609 и 7109. С наближаването на Световното първенство по футбол все повече потребители са стимулирани да сменят старите си телевизори с по-модерни решения. Както неведнъж сме споменавали, фенове сме на уникалната за моделите на Philips технология Ambilight, поради което решихме да тестваме именно два от новите телевизори на компанията. 6609 се разполага в средния клас (очаквайте скоро пъното ни видео ревю), докато 7109 е позициониран между средния клас.

 

ВИДЕО

Дизайн и изработка

7109, също като 6609, има елегантен дизайн с тънка алуминиева рамка. Елементът изглежда особено добре както когато телевизорът е изключен, така и докато показва вашето съдържание. За щастие рамката е особено тънка и образът обикновено изглежда, сякаш приключва с края на панела, създавайки edgeless усещане. Това е особено валидно при включен Ambilight, за който може да прочетете по-долу.

Алуминиевата стойка се монтира бързо и лесно. Интересно е, че поддръжката на телевизора изглежда изключително лека, но захватът всъщност е много здрав. Формата, избрана от Philips, е едновременно ненатрапчива и добавяща към общото дизайн усещане на 7109. Дисплеят е по средата между матов и лъскав, което е добре при гледане на съдържание в светла стая, но и изглежда супер, докато е изключен. Дизайн насоката е подчертана от светещото лого под панела. Имате опция да настроите силата на подсветката с три степени, както и да я изключите. Приятно е, че логото продължава да свети леко, докато телевизорът е изключен. Профилът е изключително тънък, което е от полза, ако решите да го монтирате на стената с VESA система.

Обобщено: Philips 7109 изглежда отлично в различни типове интериор, особено при по-модерно обзавеждане.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Картина и звук

42-инчовият панел е с резолюция 1920 х 1080 пиксела и нативна честота на опресняване 100 Hz и 600 Hz при активиране на опцията Perfect Motion Flow. С яркост 350 cd/m2 екранът на Philips 7109 изглежда страхотно както в светли, така и в тъмни помещения. Ако искате да се насладите на пълните възможности на Ambilight, препоръчваме да активирате опцията предимно в тъмни, по възможност абсолютно тъмни помещения.

Philips добавя няколко технологии, които оптимизират образа както при гледане на телевизия, така и по време на гейминг и гледане на филми. Micro Dimming Pro контролира локално силата на подсветката, за да направи черното по-плътно, а Digital Natural Motion и Perfect Motion Rate правят образа значително по-гладък.

Разбира се, различните зрители предпочитат различно усещане, както стана ясно след премиерата на първата част от "Хобит". Самите ние предпочитаме усещането, което създава по-големия брой кадри. Именно такова е то при включване на Digital Natural Motion — софтуерът добавя кадри между вече наличните, създавайки усещане за по-висок каданс. Звукът има няколко режима, от които може да избирате още при първото включване, както може да видите във видеото. 7109 разчита на пасивна 3D технология и идва в комплект с четири чифта очила. 3D съдържанието се разпознава напълно автоматично.

 

Интерфейси

7109 поддържа всички стандартни дигитални и аналогови формати, сред които 4 HDMI входа и 2 USB порта, към които може да включите флашки и твърди дискове със собствено захранване.

 

Ambilight

Най-силната страна на модела, както със сигурност предполагате, е наличието на двустранен Ambilight. RGB диодите са разположени зад рамката от лявата и дясната страна на корпуса, ориентирани към стената. За оптимално изживяване е добре да позиционирате телевизора максимално близо до стената. При началните настройки трябва да зададете цвета на стената, за да получите правилно калибрирани цветове.

Ambilight се свързва със светлинния сензор, но ако искате винаги да използвате най-яркия светлинен режим, може просто да изключите зависимостта. Ambilight системата има няколко предварително зададени режима, оптимизирани за филми, телевизия, гейминг и други. Имате възможност да изберете един цвят, който да свети постоянно, както и да използвате диодите, докато телевизорът е изключен, например симулирайки залез. Приятно ни изненада, че Ambiligth може се интегрира с осветителната система на Philips, Hue. Така светлинното изживяване се разширява в цялата стая или дори в целия ви дом. Както може да видите във видеото, Ambilight изглежда най-динамично по време на гейминг. Усещането за разширяване на екрана отвъд физическите му размери, с което сме свикнали от портфолиото на Philips, е незаменимо.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Smart TV функционалност

Smart TV екранът може да се извика с едно натискане на бутона върху дистанционното. Налични са голям брой приложения, както и опция за инсталация на допълнителни. Останахме с приятно впечатление от YouTube и Spotify, както и от Meteonews, което показва подробна синоптична информация.

Имате възможност да използвате Facebook, Twitter и Skype (с допълнителни камера и микрофон), както и да се логнете със своя Dropbox профил. От задната страна на дистанционното е разположена стандартна QWERTY клавиатура, която се справя с един от основните проблеми на умните телевизори — бавното въвеждане на текст. Може да използвате и своя смартфон или таблет с iOS или Android и приложението Philips MyRemote. То има четири основни възможности: управление на телевизора (виртуално дистанционно), SimplyShare — показване на снимки и видео на големия екран, преглед на телевизионната програма и Wi-Fi Smart Screen, с която може да гледате образа от телевизора на смартфона или таблета си.

Един от големите проблеми на голяма част от умните телевизори, които сме тествали, е ограничената поддръжка за популярните файлови формати за видео и субтитри. Philips 7109 ни изненада приятно, справяйки се с всички файлове, които изпробвахме, включително със субтритри на кирилица без нужда от допълнителни настройки.

 

Заключение

Philips 7109 комбинира невероятен дизайн, превръщащ се в ключва точка от вашия интериор, контрастен и плавен образ и спиращ дъха Ambilight. Заедно с примамливата за класа си цена и 5-годишната гаранция (до 15.07) моделът е страхотен избор за следене на мачовете от предстоящия Мондиал.