Все още не знаем дали извитите дисплеи са неизменна част от бъдещето на всички смартфони и таблети, но все повече технологии сочат към това. Samsung анонсира Galaxy Round, който е извит хоризонтално, докато моделът на LG, G Flex, разчита на вертикално-ориентирана извивка. Далеч по-важното качество на подобни панели е възможността за огъване след производство.

Такъв тип E Ink дисплеи вероятно ще се използват за "печатане" на обновяващи се и достъпни вестници след няколко години. LG G Flex е първият комерсиално достъпен смартфон, който може да се огъва. Още в анотацията съм длъжен да отбележа, че устройството цели да демонстрира технологичния прогрес на LG и по-скоро няма масов апел, тъй като не решава съществуващ проблем и има по-скоро висока цена. Въпреки това G Flex е едно от най-интересните парчета хардуер, които съм имал шанса да изпробвам през последните няколко месеца.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

LG G Flex споделя огромна част от параметрите и дизайн особеностите си с флагмана на компания, G2 (нашето видео ревю — тук). Устройството е с една идея по-голямо, а извитият профил му придава различно усещане. Все пак, задният панел се усеща по сходен начин, разчитайки на особената пластмаса, позната ни от G2. Тя е относително мека и е истински магнит за пръстови отпечатъци.

Възстановяващият се или самолекуващ се слой, за който може да прочетете по-долу, е почти незабележим. Той придава на G Flex известна доза лепкавост, но не бих нарекъл това неприятно. Извитият корпус кара G Flex да се усеща по-малък, отколкото е в действителност, но това не бива да ви заблуждава — устройството е фаблет и LG не се притеснява да го определя като такъв. 6-инчовият дисплей заема преобладаващата част от корпуса, а върху задния панел се намират камерата, бутоните за контрол на звука и отключване и малък инфрачервен порт, работещ със софтуерното дистанционно.

Обобщено: Ако сте изпробвали LG G2, G Flex няма да ви изненада. Устройството изглежда чудесно и е изключително стабилно в ръката. Похвално е, че тежестта е разпределена правилно, което не предполага лесно изпускане.

 

Дисплей

Един от разочароващите компоненти на G Flex е дисплеят. Докато G2 има 5.2-инчов 1080p дисплей, 6-инчовият панел на G Flex е с резолюция от 1280 х 720 пиксела. Пикселната гъстота е около 245ppi, което в никакъв случай не е лошо, но изостава сериозно зад флагманите на всички производители. Пикселите не са ясно различими, но бързо вглеждане в по-дребни шрифтове и детайлни икони е достатъчно, за да се убедите, че не гледате 1080p дисплей.

Все пак, не бива да забравяме, че G Flex не е флагман на LG и е по-скоро концептуален модел, демонстриращ две интересни технологии, чието приложение вероятно ще бъде масово в бъдеще. Дисплеят разчита на OLED технология, а не на IPS, което прави цветовете с поне една идея по-наситени. G Flex е първото устройство на LG, разчитащо на P-OLED панел. "P" означава "plastic" (пластмаса) и позволява на дисплея да се огъва.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Хардуер, софтуер и производителност

Хардуерът на G Flex е идентичен с този на G2. Устройството разчита на чип Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота от 2.26GHz и 2 GB RAM, което е предостатъчно за бързата и стабилна работа на Android 4.2.2 и софтуерната модификация на LG.

Тя също не се е променила много в сравнение с G2, макар да откриваме малки подобрения и отстранени проблеми, които вероятно вече са достигнали и до флагмана чрез ъпдейт. G Flex работи с една идея по-бързо от G2 поради по-ниската резолюция на дисплея, но разликата е по-скоро пренебрежителна. Големият дисплей позволява да използвате две приложения едно до друго в пейзажен режим или едно под друго в портретен. Екипът на LG се е справил отлично и режимът работи невероятно стабилно.

Не се изисква да превключвате между двете работещи приложения, дори може да ги използвате едновременно с два пръста. Друга приятна добавка е бързото медийно меню. То се стартира чрез дърпане с два пръста в хоризонтален режим, директно от екрана в заключено състояние. Камерата е 13MP-ова и не се различава от тази на G2, с изключение на липсата на оптична стабилизация, наложена от извития корпус. Тя продължава да бъде една от най-добрите камери в смартфон, които сме тествали, особено имайки предвид възможността за запис на 1080p видео с 60 кадъра в секунда. Животът на батерията е една от най-приятните изненади. G Flex се справя още по-добре от G2, което е истинско постижение. 3500 mAh батерията издържа малко повече от ден тежко натоварване и два пълни дни при нормална работа.

Обобщено: LG G Flex е също толкова бърз и стабилен, колкото флагманите на всички компании, анонсирани досега.

 

Гъвкав корпус

Всички възможности на LG G Flex изглеждат скучни на фона на гъвкавия корпус. Устройството е леко извито, което би трябвало да подобрява ергономията при работа и по време на разговор. Действително, първата среща с G Flex събужда футуристично настроение и леката извивка придава приятна ергономия на смартфона, но не бих я определил като ключова. Ползите от извивката се усещат по-добре по време на разговор, но, от друга страна, никога не съм имал проблем с обикновените, плоски смартфони. Най-голямата полза от извивката вероятно е елиминирането на голяма част от отраженията.

LG G Flex е извит, но и гъвкав. Както може да видите във видеото, устройството подлежи на сериозно натоварване при поставяне с дисплея надолу, но може да се огъва леко и в обратната посока. За да постигне това, LG разчита на гъвкав корпус, специално структурирана гъвкава батерия и гъвкав дисплей — технологии, които със сигурност ще се прилагат по-функционално в бъдеще. Към момента G Flex е по-скоро демонстрация на възможностите на научно-изследователския отдел на компанията.

 

Възстановяващ се гръб

Другото уникално предложение на LG е възстановяващият се от драскотини гръб. Подобно на Wolverine от X-Men, G Flex минимизира повърхностните драскотини за няколко минути. Времето за излекуване варира спрямо околната температура — колкото по-висока е тя, толкова по-бързо се запълват драскотините. Разтъркване с пръст или текстил ускорява процеса допълнително.

Тук е моментът да отбележа, че задният панел на G Flex успява да "излекува" само най-повърхностните драскотини. Не би било проблем да го пуснете в джоба си заедно с ключове и монети, но всичко, по-грубо от това, би оставило постоянни драскотини. Любопитно е, че по-големите щети също намаляват след около час, но не изчезват напълно. Не препоръчваме да опитвате да надраскате своя G Flex умишлено.

 

Заключение

Накратко, G Flex е G2 с гъвкав корпус, възстановяващ се гръб, по-слаб дисплей и без оптична стабилизация на камерата. Първите две са значително по-интересни, но не са особено полезни в ежедневието.

Имайки предвид по-високата цена на G Flex спрямо G2, все още бихме препоръчали втория. Устройството е отлична демонстрация на техническия прогрес на LG и скоро ще видим смартофни и таблети, които се възползват от гъвкавите дисплеи по по-функционален начин.