Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Имам смесени чувства от добрия тип към този телефон, понеже Xiaomi 12T Pro би следвало да е една идея по-орязана версия на флагмана Xiaomi 12 Pro… само че има някои неща, в които го превъзхожда. Не много компании биха направили подобен ход – да създадат устройство, което идва на по-ниска цена от топ серията им, но все пак да има за какво да се хванеш, така че да не се чувстваме сякаш избираме по-лошата опция. По-скоро е въпрос на това кои са най-важните аспекти за всеки от нас в един смартфон. И понеже това е един от първите смартфони с 200 MP камера, ще си поговорим малко повече какво точно означава това. 

 

Дизайн и дисплей

Изглежда цялата Xiaomi 12T серия е изпипана откъм формата на корпуса, защото това е поредният телефон, който се усеща изключително удобно в ръка. Задният панел е матиран, но все пак има известно хлъзгане, затова бих препоръчал да използвате поне кейса, включен в комплекта.

Самата полимерна рамка също е матирана отстрани, но отдолу и отгоре има лъскави овални полета, където са поместени Type-C портът за зареждане, табличката за SIM карта, стерео говорителите, микрофоните, IR сензорът и надпис, който ни напомня, че възпроизвежданото аудио е „пипнато“ от Harman Kardon.

Самият екран също е много заоблен в четирите си края, което е в тандем с ъглите на корпуса. Диагоналът му възлиза на 6.67 инча и е предпазван от Gorilla Glass 5. Самият дисплей е AMOLED, опреснява се с до 120 Hz и поддържа както Dolby Vision, така и HDR10.

Всичко това ни подсказва, че този телефон е чудесен избор, ако обичате да гледате сериали на мобилното си устройство или играете игри с хубави графики. Резолюцията е 1220х2712 пиксела в съотношение 20:9, което не може да се нарече QHD, но със сигурност е по-добре от Full HD.

 

Хардуер и софтуер

Използваният процесор е Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, а операционната система е Android 12, покрит от EMUI 13, който ще се стори много познат като интерфейс на всички, които скоро са ползвали смартфон на компанията. За да онагледя оперативните възможности на устройството, използвах Geekbench 5 и 3DMark. Ето какво показаха те:

Тестовата ми бройка беше с 12 GB RAM и 256 GB пространство за съхранение, което се явява оптималното при този модел. В случай че нямате нужда от такива параметри, има версии с 8 GB RAM и 128/256 GB хранилище, които са и по-евтини. Те също биха свършили чудесна работа, понеже се задвижват от същия флагмански процесор. Нямах проблеми с лаг или софтуерни бъгове по време на тестването, независимо дали умишлено се опитвах да извлека максимума с някоя изискваща игра или обработка на 4К видеа, или просто вършех ежедневната си работа на телефона.

 

Камери

На гърба ни посрещат три камери, като 200 MP основният сензор е оптично стабилизиран и е далеч най-впечатляващата камера, с която разполага смартфонът. Освен него има още 8 MP ултраширок сензор и 2 MP макро. Няма оптично приближаване, което е най-големият пропуск на конфигурацията. Снимките са каквито очаквах да бъдат – добри, но едно стъпало под най-добрите в бранша, които, ако трябва да съм честен, не мисля, че са директната конкуренция в случая.

Нека обобщим накратко (доколкото е възможно) какво точно означава 200 MP. Мегапикселът е мерна единица, която се равнява на 1 000 000 пиксела. Когато един смартфон има камера с такава стойност, това означава, че тя улавя 200 000 000 малки точици на инч. Значи ли това, че колкото повече са мегапикселите, толкова по-добро е качеството? И да, и не. Да, ако ще принтирате изображенията в голям формат например. Извън няколко такива случая по-важно е качеството на сензора и лещите.

Когато направите снимка, светлината навлиза през системата от лещи и достига до сензора. Той на свой ред преобразува светлината в милиони пиксели, след което вписва данните под формата на цифри. С други думи всяка снимка представлява едно дълго число, което описва съставящите я пиксели. Повърхността на сензора се разделя на много малки зони за всеки пиксел. Това означава, че колкото по-малък е сензорът, толкова по-малко площ получава всеки пиксел. Колкото по-добри са лещите в конфигурацията, толкова по-добре разпределят светлината до всички части на сензора, което го прави по-прецизен.

Изводът е, че наличието на 200 MP камера в смартфон със сигурност е бонус, но не означава, че тя снима по-добре от всички останали камери, които имат по-малко мегапиксели.

Има няколко режима в камера приложението, които си заслужава да се отбележат. Първият е Xiaomi Pro Cut, който позволява снимки, направени с 200 MP да бъдат разделяни на няколко различни като ориентация, размери и композиция кадри, без да се губи от качеството. Ultra Burst се явява така нареченият спортен режим на снимане, при който сензорът улавя множество кадри за отрицателно време, така че поне няколко да бъдат използваеми. В този случай телефонът прави цели 30 снимки в рамките на 1 секунда. Относно видеото Xiaomi Pro Focus задържа фокуса във видеото върху една определена точка, което е безценно, ако снимате движещ се обект.

*0.6x

 *1x

 *2x

 *10x

Нощният режим улавя кадрите по-бързо от повечето смартфони, като няма почти никакво изкачване в повечето случаи, стига да имате източник на светлина в близост. Цветовете изглеждат малко по-светли в снимките, отколкото са всъщност, като тук много показателно е небето, което образува нещо като светлинен ореол около сградата, когато погледнете снимката от разстояние. Все пак не мисля, че това по някакъв начин отнема от качеството на кадъра и е малка цена, ако това е причината да са толкова ясни детайли като надписи, сенки и дребни елементи.

Портретите с основната камера се справят много добре със замъгляването на фона, но правят и снимания обект (в случая мен) почти толкова софтуерно обработен, което влияе негативно на остротата му. Това е особено видно при брадата, която изглежда като нарисувана с маслени бои.

Възможно е това да се дължи и на AI режима, който винаги държа включен при тестове, за да изпробвам и софтуерните заложби при фотографията. Също така нека не забравяме, че няма оптика, така че боке ефектът да се получава чрез хардуер. Има голяма вероятност това да се подобри с някой ъпдейт.

20-мегапикселовата предна камера се справя значително по-добре с третирането на брадата и цялостно изображението е достатъчно детайлно, като и цветовете са реалистични.

 

Батерия и заключение

Капацитетът на батерията е 5000 mAh, което е страхотна новина предвид тънкият корпус. Зареждането ѝ става със 120 W с включеното в комплекта зарядно и макар да не успях с точност да засека колко време отнема една сесия от 0% до 100%, със сигурност е по-малко от половин час. При такава скорост може да преглътнем по-лесно липсата на безжично зареждане.

Относно издръжливостта този капацитет е най-големият масово разпространен на пазара. Един пълен ден е детска игра, два са трудно постижими, поне с моето използване, но ако не разчитате на мобилното си устройство постоянно, може и да се наложи да посегнете към зарядното чак на втората вечер.

Заключението ми е, че ако използвате смартфона си за базови дейности като телефонни разговори, всякаква форма на писмена комуникация, била тя посредством чатове или имейли, и също така не искате да отделяте време в притеснение за живота на батерията, това е устройство, покриващо всички тези категории. Естествено, справя се и с много повече активности благодарение на флагманския си процесор и способната 200 MP камера. 

От моя опит съм научил, че много хора изпитват носталгия по по-малките телефони и търсят възможно най-компактните решения. Вече почти не съществуват такива, затова следващото най-добро решение е да изпробвате смартфон, който създава чувство за комфорт при употреба, какъвто е Xiaomi 12T Pro.

Вижте още: Най-новият концептуален телефон на Xiaomi има място за допълнителен обектив от Leica (ВИДЕО)