Летният сезон може и да е към края си, но това не означава, че замразяваме тренировките до следващата пролет. Този часовник от Xiaomi е насочен към активно спортуващите хора, които имат нужда от верен и устойчив помощник, за да постигнат оптимални резултати. И в случай че се чудите – да, работи с iPhone.

 

Дизайн и дисплей

Watch S1 Active загатва още с името, че естетиката му е спортна. Корпусът е направен от издръжлива пластмаса, която прави устройството по-леко. Силиконовата каишка предлага минимална разтегливост, което ме направи скептичен първоначално, но след няколко дни използване на часовника спокойно мога да заявя, че комфортът не е проблемен фактор. Освен това самите Xiaomi предлагат различни каишки в каталога си, като универсалния механизъм за закрепване позволява използването и на други брандове, стига да е точният размер. Часовникът идва в няколко цвята, като в това ревю разглеждаме Space Black (космическо черно) варианта, който е най-традиционният. Налични са още Ocean Blue (океанско синьо), който е в много свеж син нюанс, и Moon White (лунно бяло) версия, която би могла да привлече вниманието на дамите.

Дисплеят е 1.43-инчов AMOLED панел с резолюция 466х466. Оперирането по него освен чрез докосване се извършва и с два бутона – Sport, който сам по себе си обяснява за какво се използва, и Home, чрез който влизате в менюто с приложения или се връщате обратно на началния екран, ако вече сте в дадена апликация. Часовникът е водоустойчив до 50 метра дълбочина и има богата селекция от водни спортове, с които да се уверите сами. Ако искате да смените циферблата, това се случва с помощта на Mi Fitness приложението. Изтегляте желания от вас и той автоматично се задава по подразбиране. Бърза смяна става чрез задържане на пръст върху дисплея, докато не влезете в галерията от различни watch faces. Има и Always-On функция.

 

Хардуер и софтуер

Вградените сензори включват: сензор за измерване на пулса, сензор за измерване на кислорода в кръвта, акселерометър, жироскоп, геомагнитен сензор, атмосферен сензор и сензор за светлина. Следва въпросът какви функции ни дават всички те – измерване на пулса, измерване на кислорода в кръвта, измерване на налягане и надморска височина, измерване на нивата на стрес. Наличен е и календар за следене на цикъл, но по очевидни причини не успях да тествам тази функция. Останалите работят добре и са до голяма степен точни. Това се отнася и за спортните режими, които са толкова много на брой, че има 99% шанс да откриете практикувания от вас.

Изпробвах Strength режима във фитнеса и информацията, която получавате от самото устройство, са само най-важните неща. Времетраене на тренировката, пулс, изгорени калории и актуален час. Има опция за контрол на музиката, но освен нея останалите възможности са да паузирате тренировката или изцяло да я приключите. Понеже първоначално тествах някои режими предварително, просто да се запозная с тях информативно, ако изгорените калории са твърде малко, автоматично получавате опция да не записвате тренировката в архивите. На първо четене това може да прозвучи дори малко смешно, но всъщност е полезна екстра, ако случайно активирате някой режим или се наложи да прекъснете спонтанно сесията. Бъдат ли записани тези показатели, биха могли да залъжат часовника относно прогреса ви. Също така може да поставяте определени цели (време, изгорени калории, дистанция, ако тичате) при които Watch S1 Active да ви известява, че са постигнати. Ако сте фенове на тичането, ще се радвате да научите, че часовникът поддържа GPS проследяване на маршрута. Няма опция за отговаряне на известия, но пък могат да бъдат провеждани разговори през часовника.

Понеже е все по-актуална тема, на теория може да извършвате плащания с този часовник чрез Xiaomi Mi Pay. Друг е въпросът, че към момента приложението не работи в България. При опит да регистрирам банкова карта системата отхвърли Visa картите ми и поиска да пробвам с Mastercard. Факт е, че проблемът е мой, че не разполагам с такъв тип карта, но най-вероятно има много други хора, които са на същия принцип, така че е хубаво в бъдеще да се разреши този проблем. Разрових се из форумите, за да разбера дали България е поддържан регион и макар да открих, че услугата е налична в немалко европейски държави, името на нашата не фигурираше сред тях. Това не изключва възможността наскоро да е била добавена и просто да не е все още отразена информацията.

Mобилната апликация (Mi Fitness) е максимално опростена и изчистена като дизайн, което ми допада. Ориентирането из нея е детска игра, а и носи добавена стойност. Вече говорих за циферблатите в началото, но също така ви трябва приложението и за да конфигурирате много от сензорите. Например от него избирате колко често искате да бъде измерван пулсът ви, дали да се проследява сънят и така нататък. Естествено, колкото повече функции използвате (и по-често), толкова по-голямо е натоварването за батерията.

 

Батерия и заключение

Капацитетът на батерията е 470 mAh, а зареждането се извършва с докинг станция, която е включена в комплекта. Не е напълно безжично, защото има две метални пинчета, които трябва да осъществят контакт с часовника, за да започне обменът на енергия. Това означава, че няма да може да зареждате Watch S1 Active с универсално зарядно, което поддържа зареждане за смарт часовници. Самото зареждане става бързо, като от <10% се достигат пълните 100% за около час.

Относно издръжливостта при мен седмица беше лесно постижима и дори имах останала батерия за още два дни, съдейки по темпото, с което пада. Това е с включени известия, но само за обаждания, мейли и фитнес, три тренировки (без GPS), Always-On режим на екрана и често автоматично проследяване на пулса, стреса и т.н. За всеки ще е относително според използването, но ако трябва да предположа, бих казал, че с максимално натоварване часовникът ще издържи поне 5 дни, а с минимално може да изкара 12–14 дни.

Xiaomi Watch S1 Active е спортен часовник за хора, които искат да подобрят нивото на тренировките си. От зимни спортове, през водни спортове, бойни спортове, та чак до танци – сигурен съм, че вашите любими занимания фигурират в библиотеката. Животът на батерията също може да бъде добавен към плюсовете, както и лекият дизайн.

Изключвайки спортната страна на нещата, ако искате смарт часовник заради останалите му функции, има предложения с по-голям набор от екстри, включително такива и от Xiaomi. Допълнително спортната естетика на дизайна трудно би се вписала с официален тоалет. 

Вижте още: Xiaomi вярва, че се включва тъкмо навреме в надпреварата на е-колите